Procurorul Vasile Popa de la Bihor a fost trimis în judecată, în arest preventiv

E.D.
Anticorupţie / 22 decembrie 2014

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru mai multe fapte de corupţie, printre care şantaj, luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi trafic de influenţă, a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie.

De asemenea, procurorii au dispus aceeaşi măsură, însă în stare de libertate, faţă de Mihalache Gabriel-Constantin, la data faptelor şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, şi faţă de David Florian-Alin, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului întocmit, în perioada 2011 -2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim - procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunţător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 - 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit şi amenajat inculpatului Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească şi propriile reglementări interne, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile-Constantin Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

În perioada 2013 - 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control de pe raza judeţului, fapt ce a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale.

În perioada iunie - septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei şi, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justiţiabililor în această instituţie chemată să aplice legea şi să înfăptuiască actul de justiţie, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009, emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

În perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei şi implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justiţiabililor în această instituţie chemată să aplice legea şi să înfăptuiască actul de justiţie, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul anului 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instanţei din data de 11.08.2009, întocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ce privea o persoană cercetată pentru comiterea infracţiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice.

Ulterior, inculpatul Popa Vasile Constantin a dispus ca un alt procuror să-i aplice persoanei respective sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei, împiedicând astfel, cursul justiţiei şi determinând stoparea procesului penal.

În cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe inculpatul Mihalache Gabriel-Constantin, în calitate de şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

În cursul anului 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a perceput de la inculpatul David Florian-Alin foloase necuvenite, constând într-un autoturism marca Volvo, în valoare de aproximativ 26.900 euro.

În schimbul acestui folos necuvenit, Popa Vasile Constantin a promis că intervine şi chiar a intervenit la procurori aflaţi în subordinea sa, în scopul rezolvării dosarelor penale pe care celălalt inculpat le avea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil şi asupra sumei de 16.500 lei, ce aparţin inculpatului Popa Vasile-Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb