Producătorii de brânză îşi vor putea vinde produsele pe piaţa naţională până la 1 ianuarie 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 iunie 2007

Producătorii de brânză îşi vor putea vinde produsele pe piaţa naţională până la 1 ianuarie 2008

Producătorii de brânză şi de alte produse agricole de origine animală ar putea avea posibilitatea să îşi vândă marfa pe piaţa naţională şi să se înregistreze la direcţiile sanitar veterinare judeţene până la 1 ianuarie 2008, a declarat, ieri, directorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Virgil Eftimie, citat de Rompres.

Ordinul ANSVSA nr. 301/2006, prin care se interzice producătorilor agricoli să-şi vândă marfa în afara judeţului de provenienţă, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie 2007, însă ANSVSA a decis prelungirea termenului cu încă şase luni, până la 1 ianuarie 2008, în vederea modificării acestuia, dar şi pentru a da posibilitatea micilor producători să îşi înregistreze activitatea la ANSVSA.

"Termenul a fost prelungit pentru a putea modifica ordinul în conformitate cu consultările avute cu Comisia Europeană şi în urma discuţiilor cu producătorii care doresc extinderea zonei în care îşi pot comercializa produsele. De asemenea, s-a impus această prelungire pentru a da posibilitatea producătorilor să se înregistreze pentru că foarte puţini au făcut acest lucru până în prezent", a spus Eftimie.

Datele centralizate ale ANSVSA arată că deocamdată s-au înregistrat doar 10 la sută din producătorii cu vânzare directă şi 20 la sută din cei care vând cu amănuntul.

Virgil Eftimie a subliniat că pe marginea acestui ordin au avut loc consultări cu CE care a decis că, indiferent de modificări, regulile de igienă trebuie respectate. "Dacă există într-adevăr intenţia de a comercializa produsele micilor producători în toată ţară, nu numai pe raza judeţului respectiv, atunci trebuie întocmite dosare foarte bine argumentate şi obţinută o derogare din partea CE, deoarece se ştie că micii producători nu pot să asigure trasabilitatea produselor astfel încât în momentul în care consumatorul final este în posesia unui aliment să poată şti locul de unde provine", a explicat directorul ANSVSA.

Ordinul ANSVSA se află momentan în lucru pentru modificarea totală a documentului, însă va cuprinde obligatoriu legislaţia europeană şi cea naţională. "Prelungirea termenului pentru modificarea ordinului trebuie semnată doar de preşedintele ANSVSA, dar numai cu acordul ministrul Agriculturii, pentru că ne aflăm în coordonarea MADR", a mai spus Virgil Eftimie.

Din discuţiile avute cu asociaţiile producătorilor şi procesatorilor a reieşit intenţia micilor producători de a se organiza în asociaţii şi de a-şi face mici unităţi de producţie pentru a obţine produse în condiţii de igienă. "Asociaţiile procesatorilor din industria laptelui au recomandat elaborarea unor ghiduri de bune practici, dar deocamdată nu se ştie cine va realiza astfel de ghiduri pentru micii producători", a spus Eftimie.

Cantităţile de produse acceptate pentru mici producători şi tarifele de înregistrare nu vor fi modificate.

Conform ordinului, cantităţile de produse de origine animală acceptate pentru micii producători sunt până la 2.000 kg/săptămână de carne proaspătă şi produse din carne, 1.000 kg/săptămână lapte şi produse din lapte, 1.000 kg/săptămână peşte şi produse din peşte, 300 kg/lună - produse din vânat sau vânat, 300 kg/lună de carne de pasăre, 500 kg/lună melci şi moluşte şi 1.000 de ouă pe lună. Acestea sunt cantităţi maxime acceptate, iar dacă sunt depăşite atunci producătorii vor intra în alte categorii.

Tarifele de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă (producătorii de lapte, miere sau alte produse animale) vor fi de 10 lei, iar pentru vânzarea cu amănuntul (carmangerii, măcelării, centre de prelucrare lapte, stupine) producătorii vor plăti între 100 şi 300 lei.

În România există la ora actuală aproximativ 200.000-350.000 de mici producători particulari care fac vânzări directe dacă luăm în calcul că avem în jur de 3,5 milioane de gospodării ale populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb