Producătorii de ciment, amendaţi cu 28,5 milioane de euro pentru practici neconcurenţiale

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 27 mai 2005

Companiile "Lafarge", "Holcim" şi "Carpatcement" au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei pentru stabilirea în comun a preţurilor de vînzare a cimentului

Societatea "Lafarge" este acuzată că a fost iniţiatoarea cartelului, iar "Holcim" a fost amendată separat cu 1,4 milioane de euro şi pentru achiziţia fabricii de la Aleşd

"Holcim" preferă să plătească, în timp ce "Lafarge" şi "Carpatcement" vor da în judecată Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a decis sancţionarea celor trei producători de ciment de pe piaţa românească, "Lafarge", "Holcim" şi "Carpatcement", cu amenzi în valoare totală de circa 28,5 milioane de euro. Autoritatea pentru concurenţă îi acuză de practici concertate de stabilire în comun a preţurilor de vînzare a cimentului. Surse din consiliu susţin că este cea mai mare amendă dată vreodată în ţara noastră. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, "Holcim" a fost sancţionată separat şi cu 1,4 milioane de euro pentru încălcarea unei decizii a Consiliului Concurenţei de autorizare condiţionată a concentrării economice realizată prin cumpărarea fabricii de ciment de la Aleşd. Echipa de investigaţie a demonstrat că, în perioada 2000-2004, cei trei producători au acţionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare şi impunere a preţurilor la ciment pe piaţa din ţara noastră.

Amenzile acordate celor trei producători sînt de 377,237 miliarde de lei pentru "Lafarge Romcim", 290,044 miliarde de lei pentru "Holcim" şi de 313,218 miliarde de lei pentru "Carpatcement". În stabilirea amenzilor, Consiliul Concurenţei a avut în vedere şi circumstanţele agravante şi atenuante care au condus în final la diferenţieri corespunzătoare.

Astfel, "Lafarge", care a vîndut la export sub costuri, fiind nevoită să recupereze diferenţele de pe piaţa internă, a fost iniţiatoarea cartelului, susţin anchetatorii. "Carpatcement", după ce a cumpărat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producător nealiniat la cartel, a crescut preţurile cu 38% şi la această fabrică şi a consolidat, astfel, cartelul pe termen lung. "Holcim" a fost sancţionată şi pentru încălcarea deciziei 221/2000, cu amendă în valoare de 52,73 miliarde de lei. În acest context, totalul amenzilor aplicate de autoritatea de concurenţă pe piaţa cimentului din România totalizează 1.033,235 miliarde de lei (circa 28,55 milioane de euro). Mihai Berinde, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Sperăm că această decizie va marca sfîrşitul unui comportament ilegal, iar companiile au ocazia să demonstreze că în viitor vor avea o conduită concurenţială corectă. Aceasta este aşteptarea autorităţii de concurenţă şi a opiniei publice din România din partea managerilor. Etica este generată de oameni".

La rîndul lor companiile au luat cunoştinţă ieri de capetele de acuzare şi de amenzi. Reprezentanţii "Holcim" arată: "Consiliul Concurenţei a făcut o serie de afirmaţii referitoare la înţelegeri privind piaţa şi preţurile, afirmaţii care sînt lipsite de temei. Este adevărat, totuşi, că investiţiile obligatorii pentru reabilitarea fabricii de ciment de la Aleşd, achiziţionată în 1999, nu au fost realizate complet. Mai mult, s-a introdus un sistem de preţuri de vînzare cu discounturi specifice pentru clienţi, pe care Consiliul l-a considerat în dezavantajul concurenţei".

Conducerea societăţii a mai anunţat că, deşi motivele care au determinat impunerea amenzii sînt contestabile atît din punct de vedere economic, cît şi juridic, "Holcim" România nu va contesta decizia Consiliului Concurenţei. Compania consideră că acţionează în strictă conformitate cu normele de concurenţă şi intenţionează să participe şi în viitor la dezvoltarea economică a ţării.

În schimb, "Lafarge Romcim" respinge şi contestă decizia emisă de Consiliul Concurenţei. Într-un comunicat de presă, conducerea companiei arată că acuzaţiile sînt nefondate şi nu ţin seama de argumentele, faptele şi cifrele transmise investigatorilor şi Consiliului Concurenţei. Astfel că "Lafarge Romcim" a hotărît să intenteze imediat acţiune împotriva acestei decizii în faţa instanţei competente din România şi să o supună atenţiei Comisiei Europene.

Şi "Carpatcement Holding" va acţiona în judecată Consiliul Concurenţei. Oficialii companiei au declarat ieri că au respectat cu stricteţe legea şi afirmă: "Sîntem extrem de surprinşi de conţinutul deciziei Consiliului Concurenţei privind existenţa unui pretins cartel pe piaţa românească a cimentului. Considerăm că decizia consiliului se îndepărtează de la practica şi legislaţia comunitară, afectînd, astfel, credibilitatea sa ca instituţie ce ar trebui să acţioneze în limitele stabilite de lege pentru a garanta un climat concurenţial normal". Conducerea "Carpatcement" a subliniat că respinge categoric concluziile Consiliului Concurenţei şi va continua să-şi susţină punctul de vedere în faţa instanţei competente, conform legii, cu convingerea că aceasta va stabili adevărul.

Surse din cadrul Consiliului susţin că cifra amenzilor a fost stabilită în funcţie de cifra de afaceri raportată de cele trei companii pentru anul trecut.

Luînd în calcul şi activităţile de betoane şi agregate, "Holcim" România a realizat vînzări de peste 130 milioane euro anul trecut. Cifra de afaceri raportată de societate pentru 2004 este de 118 milioane de euro, cu 10% mai mare faţă de cea din anul precedent. "Holcim" a cheltuit, anul trecut, 26 milioane de euro pentru investiţii, iar pentru acest an a programat suma de 32 milioane de euro.

Cele trei divizii ale "HeidelbergCement" în România au raportat o cifră de afaceri de 156 milioane de euro anul trecut, în creştere cu peste 30% faţă de 2003. Valoarea totală a investiţiilor efectuate anul trecut se ridică la 12 milioane de euro.

"Lafarge" a anunţat o creştere valorică a vînzărilor cu circa 30% în Europa Centrală şi de Est, susţinută semnificativ de cererea de pe piaţa construcţiilor din România. De la intrarea pe piaţa românească şi pînă în prezent, cele trei companii au cheltuit peste 800 milioane de euro pentru investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb