Producătorii de îngrăşăminte nu îşi vor închide porţile

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Companii / 12 mai 2005

Producătorii de îngrăşăminte precum "Amonil", "Azomureş", "Viromet" şi "Doljchim" au fost la un pas să îşi închidă porţile din cauza creşterii preţului gazului metan, problemă care încă nu a fost soluţionată oficial. Există însă semne pozitive de rezolvare a acestei situaţii drastice, atît pentru angajaţii societăţilor, cît şi pentru conducerea acestora.

Vestea cea bună nu a întîrziat să apară, dînd astfel speranţe producătorilor de îngrăşăminte. Preţul la export al ureei a crescut în ultima perioadă, ajungînd la Chicago la 273 de dolari pe tonă. O dată cu creşterea amintită, la Marea Negră, respectiv în Constanţa, preţul ureei va fi cu aproximativ 30 de dolari mai redus. Deci, printr-un calcul simplu se ajunge la concluzia că preţul tonei în ţară va fi de 245 de dolari, lucru care va asigura funcţionarea fabricilor de îngrăşăminte. Acestea erau nevoite să vîndă la un preţ de minim 230 de dolari pe tonă, conform calculelor pentru a nu funcţiona pe pierdere, iar în situaţia menţionată anterior, acest lucru va fi posibil.

Adunările Generale ale Acţionarilor companiilor "Amonil" şi "Azomureş" au luat în discuţie această problemă, acţionarii aşteptînd reacţii de la reprezentanţii statului.

Planul de activitate al sectorului de îngrăşăminte pentru anul curent se referă în mare măsură la costurile de producţie care trebuie menţinute sub preţul de vînzare al îngrăşămintelor chimice pe piaţa externă, pe tot parcursul anului 2005. Totodată, companiile mai sus menţionate doresc să aplice o politică rezonabilă în ceea ce priveşte majorarea preţului gazului metan. Ca urmare a creşterii preţului gazului metan, cos-turile de producţie vor creşte devenind mai mari decît preţul îngrăşămintelor chimice pe piaţa externă, astfel că prin vînzarea acestora s-ar genera pierderi, iar activitatea de producţie a societăţilor va trebui sistată în aceste condiţii.

Realităţile momentului de natură economică impun aplicarea unei strategii prudente şi moderate privind investitorii societăţii. Strategia trebuie să ţină cont de riscul că societăţile pot înregistra pierderi în anumite momente. Speranţa companiilor de îngrăşăminte şi a investitorilor care deţin acţiuni este una doar de moment deoarece, oricînd, pe piaţa externă, preţul la uree poate scădea şi astfel se va ajunge la problema iniţială.

AGA societăţilor de îngră-şăminte au stabilit ca în cazul în care activitatea companiilor se va derula pe profit, să fie realizate toate lucrările necesare pentru menţinerea unui grad scăzut al costurilor de producţie.

În ultima perioadă, preţul ureei a făcut victime. Companiile "Azomureş" şi "Amonil" au vrut să treacă la concedieri colective. Vestea a şocat pe toată lumea, mai ales că, nu demult, previziunile privind eficienţa activităţii desfăşurată de producătorii de în-grăşăminte erau din cele mai optimiste.

Atît acţiunile "Amonil", cît şi cele "Azomureş" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti. Cotaţiile acestor titluri au înregistrat creşteri semnificative începînd cu luna iunie a anului trecut, o dată cu începerea creşterii preţului îngrăşămintelor pe plan internaţional.

Despre titlurile "Amonil" se poate spune că au înregistrat creşteri foarte mari în ultimele patru zile, din momentul reluării la tranzacţionare după AGA, cotaţia ajungînd în prezent la preţul de 603 lei/acţiune. O evoluţie bună au avut-o şi acţiunile "Azomureş" care au avut un preţ de închidere, marţi, de 2.650 lei/acţiune. Brokerii consideră că o dată cu majorarea preţului ureei pe pieţele externe, cotaţiile producătorilor de îngrăşăminte au toate şansele să îşi revină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb