PRODUCĂTORII DE MATERIALE DE CONSTRUCŢII: "Ghidurile pentru finanţarea programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus trebuie revizuite"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 5 august 2016

"Ghidurile pentru finanţarea programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus trebuie revizuite"

Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR) consideră că Ministerul Mediului ar trebui să revizuiască proiectul Ghidului de finanţare pentru programele Casa Verde şi Casa Verde Plus, considerând că anumite aspecte ar trebui îmbunătăţite.

Asociaţia a transmis punctul său de vedere pe subiect, semnat de preşedintele acesteia, domnul Claudiu Georgescu, către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi către Administraţia Fondului pentru mediu.

Produsele utilizate în cadrul acestui program trebuie să aibă anumite caracteristici, pe care, în opinia APMCR, ministerul nu le-a avut în vedere la elaborarea programului. Printre acestea se numără: rezistenţa mecanică, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea şi mediul înconjurător, economia de energie şi izolare termică.

Punctul de vedere transmis de Asociaţie ministerului de resort menţionează: "Constatăm că proiectele Ghidurilor în cauză se referă, în mare parte, la unele din materiile prime ce ar putea fi utilizate la fabricarea de produse termoizolante pentru construcţii şi nu la produse termoizolante pentru construcţii".

Conducerea APMCR atrage atenţia că, pentru materiile prime termoizolante menţionate în ghidurile ministerului, nu există, în prezent, şi nici nu sunt perspective de investiţii, în viitorul imediat, în industria locală de prelucrare a acestora, în vederea realizării de produse termoizolante pentru construcţii.

Printre altele, Asociaţia propune reformularea unor prevederi din Ghidul de finanţare.

Scrisoarea APMCR precizează: "Propunem şi vă rugăm să aduceţi în atenţia Guvernului necesitatea şi oportunitatea elaborării unui Program de finanţare destinat susţinerii de start-up-uri în industria fabricării de produse termoizolante pentru construcţii pe bază de materii prime termoizolante locale. (...) De asemenea, considerăm necesar ca actele normative în cauză să fie avizate şi de către următoarele autorităţi: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitatea acestuia de autoritate de reglementare în domeniul construcţiilor; Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru conformarea cu cerinţele privind securitatea la incendiu".

Printre altele, conducerea Asociaţiei este de părere că proiectul Ghidului de finanţare a acestor programe guvernamentale este discriminatoriu, întrucât exclude de la finanţare anumite categorii de persoane.

Producătorii de polistiren expandat din ţara noastră au transmis, de asemenea, oficialităţilor o adresă, prin care solicită "revizuirea urgentă a programului şi promovarea de soluţii cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice", susţinând că vata bazaltică şi lâna, care se află pe lista ministerului, sunt nocive pentru sănătate.

APIVMR: "Vata minerală de sticlă şi vata minerală bazaltică sunt materiale izolatoare ce favorizează dezvoltarea durabilă"

Vata minerală de sticlă şi vata minerală bazaltică sunt materiale izolatoare ce favorizează dezvoltarea durabilă, fiind produse din materii prime ce se găsesc din abundenţă în natură: vata minerală bazaltică din bazalt, dolomită, material reciclat sub formă de brichete, iar vata minerală de sticlă din nisip, sodă carbonatată, sticlă reciclată, subliniază reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Vată Minerală din România (APIVMR), care menţionează că vata minerală este reciclabilă, poate avea conţinut reciclat şi nu dăunează sănătăţii.

"Avem convingerea că selectarea materialelor acceptate în programul guvernamental s-a făcut în concordanţă cu calităţile şi performanţele lor, cu rezultatele directe pe care acestea le pot avea asupra eficienţei energetice a clădirilor şi a protecţiei mediului", susţin membrii Asociaţiei, într-un comunicat.

Aceştia arată că, spre deosebire de alte produse izolatoare existente, cele din vată minerală oferă şi siguranţă la incendii, fiind clasificate ca produse incombustibile: "Un alt mare avantaj îl reprezintă faptul că ele nu emit fum toxic, cunoscut fiind faptul că inhalarea de fum reprezintă cea mai frecventă cauză de deces sau vătămare gravă în incendii".

Vata minerală de sticlă şi bazaltică sunt materiale cu un conţinut de Compuşi Organici Volatili extrem de scăzut, mult sub limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi mult sub emisiile generate de alte produse (de exemplu, lemn/mobilier din lemn, covoare etc.), mai susţin sursele citate.

APIVMR anunţă că a formulat, într-o adresă către minister, o serie de propuneri menite să îmbunătăţească calitatea actului legislativ.

Ministerul Mediului a publicat, spre dezbatere publică, Ghidurile de finanţare a programelor Casa Verde şi Casa Verde Plus, destinate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.

Circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuinţe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin cele două programe, potrivit ministrului Mediului Cristiana Paşca-Palmer. Ministrul de resort a explicat: "Programul integral are prevăzute 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire şi 45 milioane lei - pentru partea de materiale de construcţie ecologică. (...) O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea să fie finanţate în proporţie de 100%. Asociaţiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm şi la aceasta".

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanţate prin Casa Verde Plus vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice.

Pentru clădirile publice pot fi obţinute finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

Persoanele care doresc să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza judeţului unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Angajaţii de la Administraţia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziţie un an pentru achiziţionarea sistemului şi ca să depună facturile pentru decontare. Finanţarea va fi acordată pe principiul "primul venit, primul servit".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Industria polistirenului răspândește tot felul de minciuni. Spune că polistirenul nu arde. Ba arde. Spune că vata minerală este cancerigenă. Nu, nu este demonstrat, deși s-a studiat timp de 15 ani.

    Pare evident că fabricanții de polistiren nu vor să piardă 20-30% din piață prin includerea barierelor de foc din vată minerală în procesul anvelopării blocurilor. Procedând în acest fel, industria polistirenului pune în real pericol viața locuitorilor. Nu acceptați proiecte de anvelopare care nu conțin bariere de foc din vată minerală la fiecare etaj. 

    1. Cercetatorii britanici au cercetat timp de 15 ani si au demonstrat ca vata e cancerigena. Pardon ca nu e decat daca e folosita pe post de tampon. Asa s au incentat tampoanele si asa a aparut vata la termosistem.

      Si dvs. aveti dreptate, si ceilalti au dreptate...

      Nu stiu daca exista studii concludente ca vata minerala ar fi (sau nu) cancerigena, dar e limpede ca prezinta unele riscuri pentru sanatate prin acele particule foarte fine cu care se asociaza. In plus, e mai pretentioasa dpdv constructiv datorita sensibilitatii/distrugerii la umezeala. 

      Sincer sa fiu, din tot taraboiul mie cea mai amuzanta mi s-a parut afirmatia polistirenistilor conform careia lana dauneaza grav sanatatii :-) Probabil n-au intrebat nici oile, nici ciobanii si nici mancatorii de branza de oaie... deja toata povestea frizeaza teatrul absurdului.

      Pe de alta parte totusi, exista polistiren ignifugat si, in plus, aceste programe guvernamentale par sa se adreseze proprietarilor de locuinte mici, cu regim scazut de inaltime. Faptul ca polistirenul arde, sau (ar preciza unii mai rigurosi) propaga arderea, e o problema serioasa doar in cazul cladirilor relativ inalte. Pentru o locuinta cu unul sau doua niveluri, acesta e un aspect relativ minor. 

      trebuie sa te semnezi; poti alege dintre:

      "the onion' 

      "the timesnewroman"

      "catavencu" 

    Tinand cont de faptul ca lana, celuloza sipluta nu exista, minist mediului trebuie sa raspunda de ce a flcut acest proiect STRICT PTR VATA BAZALTICA. CE FACTOR I A DETERMINAT SA DEA BANII STRANSI DE LA ROMANI PRODUCATORILOR STRAINI DE VATA. e un proiect facut pe SPAGA SI PE TRAFIC DE INFLUENTA. asa se cheama ceea ce fac producatorii de vata si asociatia lor cartelista.

    1. Ministerul a procedat in felul acesta pentru ca cetateanul sa poata alege. Intre polistiren si vata minerala. De aia. Te oftici? Ce daca nu sunt producatori interni? Va deranjeaza concurenta, mafioti romani ce sunteti.

    Cei de la vata stiu exact in ce situatie sunt stiu ce au facut si pe ce bomba stau. Nu le convine scandalul si se bazeaza ca competitia va accepta si va tacea ca de obicei. Nu se va intampla asta domnilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb