Producătorii de medicamente contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 21 mai 2013

Producătorii de medicamente contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS

Deşi consumul de medicamente pe bază de prescripţie a scăzut cu 5% în primul trimestru al anului, comparativ cu trimestrul al IV-lea din 2012, procentul "p" în baza căruia se calculează taxa clawback a crescut cu 20%

Peste 15 % din datele raportate de CNAS sunt eronate, susţine APMGR

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact financiar major asupra producătorilor de medicamente generice, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

Deşi potrivit datelor furnizate de CEGEDIM, consumul medicamentelor cu prescripţie a scăzut în primul trimestru 2013 cu 5% comparativ cu T4 2012, CNAS a comunicat un nivel al procentului "p" folosit la calcularea taxei clawback în creştere cu 20%.

"Creşterea cuantumului acestei contribuţii, în condiţiile în care consumul de medicamente pentru care se aplică taxa a scăzut în primele trei luni ale anului, dovedeşte incapacitatea CNAS de a controla şi gestiona eficient consumul de medicamente cu prescripţie din România," a explicat Dragoş Damian, Preşedinte APMGR.

APMGR atrage atenţia că datele referitoare la consum transmise de CNAS conţin în proporţie de 15% discrepanţe faţă de datele interne ale companiilor. "Ne confruntăm, de exemplu, cu situaţia în care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vânzare, apar ca fiind comercializate în primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS", a adăugat Damian.

Companiile membre APMGR au lansat un apel la adresa conducerii CNAS, prin care au cerut transparentizarea procesului de calculare a contribuţiei clawback, prin publicarea datelor care stau la baza calculului realizat de CNAS în raport cu volumul de medicamente decontat pe fiecare trimestru. Însă răspunsul CNAS a fost de fiecare dată evaziv.

Producătorii de medicamente generice semnalează totodată că în ultimul an nu s-au făcut niciun fel de progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea acurateţei datelor folosite de CNAS sau a corectării legislaţiei privind taxa clawback, în aşa fel încât astăzi aproape 50% din ceea ce plătesc companiile producătoare de medicamente generice în contul acestei contribuţii reprezintă corectarea unui deficit bugetar, nu reprezinta venituri realizate de producători.

"CNAS este un actor important al sistemului de sănătate şi, de aceea, atât aşteptările noastre cât şi cele ale pacienţilor sunt legate în primul rând de profesionalismul şi transparenţa de care această instituţie trebuie să dea dovadă. Pe această cale solicităm încă o dată conducerii CNAS să dea dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte modul de calcul al cuantumului taxei clawback şi să clarifice neconcordanţele semnalate de companii în contestaţiile formulate pe marginea înştiinţărilor de plată comunicate de CNAS", a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Cons-tanţa, Târgu Mureş şi Timişoara unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produsele antireumatice şi antialergice pâna la produse oncologice.

APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de medicamente Generice (EGA) - organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente generice, parte a asociaţiei internaţionale a medicamentelor generice - IGPA - Internaţional Generic Pharmaceutical Alliance.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031