Producţia de energie verde, complet derutată

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iunie 2013

Producţia de energie verde, complet derutată

Deputaţii din Comisia de Industrii au decis să amâne, pentru toamnă, avizarea legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie curată. Astfel, producţia de energie verde (eoliană, solară, hidro, biomasă) a fost aruncată în haos. Deputaţii au refuzat să facă ordine într-un act normativ cu foarte multe probleme, lăsând Guvernul şi ANRE (reglementatorul pieţei) să se descurce cum or putea.

Ordonanţa trebuie aplicată de la 1 iulie, numai că nu toate prevederile sale vor putea fi instituite imediat. Amânarea acordării unei părţi a certificatelor va putea fi aplicată de luna viitoare şi, teoretic, costurile consumatorilor cu schema de sprijin pentru regenerabile s-ar putea înjumătăţi (practic, costurile depind de preţul de tranzacţionare, în condiţiile în care cererea de certificate va depăşi în continuare oferta).

ANRE trebuie acum, în timp record, să comunice operatorilor şi Transelectrica SA care sunt procedurile de aplicare a acestei amânări a acordării certificatelor, dar şi să deceleze, din "salata" de măsuri propuse, ce se mai poate îndrepta prin legislaţia secundară. Ca şi când acest lucru nu ar fi suficient, actul normativ trebuie notificat la Comisia Europeană, care ar fi trimis, conform mai multor surse apropiate situaţiei, o atenţionare ca autorităţile din România să nu-l aplice până nu li se eliberează avizul favorabil al forurilor europene. De altfel, producătorii de energie verde au trimis mai multe plângeri la Comisie, căreia i-au semnalat că ordonanţa încalcă normele europene şi nu este constituţională.

Haosul a fost creat de graba şi neglijenţa Guvernului, care a prins din zbor ideea bună a modificării schemei de sprijin acordate producţiei de energie curate, astfel încât consumatorii să aibă facturi acceptabile.

Executivul a reuşit s-o facă lată, promovând o ordonanţă discutabilă, pe care Ministerul Justiţiei nu şi-a dat avizul.

Actul normativ stipulează amânarea unei părţi a certificatelor verzi, dar fără să spună clar pentru cine se aplică (producătorilor existenţi sau şi celor care-şi vor da în folosinţă unităţile de producţie de acum înainte). Producătorii vor intra în posesia certificatelor amânate în perioada 2017-2020, dar nu este precizat sistemul de garantare a recuperării lor (la ce preţ, cine ţine evidenţa etc).

Nu mai primesc certificate verzi parcurile fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrării în vigoare a ordonanţei (1 iulie 2013), sunt în circuitul agricol. În prezent, majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt construite sau în curs de realizare pe terenuri agricole.

Producătorii de energie curată nu vor mai primi certificate verzi pentru cantităţile de energie electrică livrate suplimentar de unităţile dispecerizabile faţă de cantităţile de energie notificate la Transelectrica. Experienţa acestui an arată că producţia de energie din vânt a realizat şi cantităţi duble faţă de cele notificate.

Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face centralizat, transparent, nemaifiind permise contractele bilaterale, iar ANRE va monitoriza semestrial schema de sprijin acordată pentru energia curată, pentru a diminua sprijinul acordat în cazul în care se constată supracompensarea (în legea veche, nu era permisă micşorarea numărului de certificate mai devreme de 1 ianuarie 2014 pentru fotovoltaice şi mai devreme de 1 ianuarie 2015 pentru eoliene).

Toate aceste măsuri, aruncate de-a valma în ordonanţa de urgenţă, au zdruncinat serios industria noastră de producţie a energiei curate, care va riposta în instanţă.

Zilele acestea, la dezbaterile din Parlament, reprezentanţii Departamentului de Energie din Ministerul Economiei, care au promovat ordonanţa, au refuzat cu încăpăţânare să accepte unele amendamente, care ar fi făcut lumină în aplicarea anumitor prevederi. De exemplu, prevederea privind parcurile fotovoltaice s-ar fi putut aplica de la 1 ianuarie 2014 şi nu de la 1 iulie, lăsând posibilitatea investitorilor să scoată terenurile din circuitul agricol.

Ordonanţa prevede amânarea acordării a câte unui certificat verde pentru 1 MWh produs în parcurile eoliene şi microhidrocentrale, precum şi a două certificate verzi pentru 1 MWh produs în parcurile fotovoltaice. Amânarea va fi aplicată de la 1 iulie, până la 1 ianuarie 2017.

Actul normativ lasă posibilitatea Guvernului să aprobe scăderea numărului de certificate verzi acordate producătorilor pentru tehnologiile supracompensate încă din acest an şi nu de la 1 ianuarie 2014 aşa cum era stipulat în vechea lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb