Producţia record de cireşe de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa, vândută în Belarus

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 iunie 2015

Producţia record de cireşe de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa, vândută în Belarus

2015 este un an care promite din punct de vedere al producţiei şi din punct de vedere al speciilor cultivate la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa. De altfelm prima dovadă se vede în prezent, când recoltatul cireşelor este în toi. Cu alte cuvinte, Petre Grivu , inginerul şef, al fermei pomicole, a explicat că anul acesta se înregistrează o producţie record la cireşe.

"Anul acesta, putem vorbi de o producţie de 14 - 15 tone de cireşe pe hectar, deci o producţie foarte bună. Mai avem însă şi plantaţii tinere, neintrate pe rod. În anii următori producţia ar trebui să crească", a declarant Petre Grivu, inginer.

Rezultatul uimitor de care se bucură Staţiunea de Cercetare Pomicolă se datorează, în mare parte, sistemului de irigaţii prin picurare, implementat începând cu anul acesta. Este vorba despre o investiţie de un milion de euro, sumă obţinută prin accesarea fondurilor europene, cu care au fost modernizate trei staţii de pompare, aducându-le la nivel european. Investiţia şi-a dovedit utilitatea mai ales în acest an, când lipsa precipitaţiilor le dă bătaie de cap altor fermieri, scăzând drastic producţiile.

Domnul Grivu ne-a spus: "Am implementat un sistem de irigare revoluţionar. Este, cel puţin pentru moment, unic la noi în ţară. Este vorba despre irigarea prin picurare, ceea ce reprezintă cea mai avantajoasă metodă de irigare atât în pomicultură, cât şi în legumicultură şi viticultură. Dar ceea ce îl face unic îl reprezintă faptul că, la Istriţa, tubul de picurare nu este deasupra solului ci îngropat, deci apa ajunge mult mai repede la rădăcină, fiind preluată în circuitul plantei. Acest sistem este prevăzut şi cu un alt sistem de fertilizare, prin care putem asigura îngrăşămintele necesare creşterii şi dezvoltării pomilor".

Având o producţie peste media înregistrată în anii anteriori, dar şi fructe de foarte bună calitate, reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Pomicole Istriţa au ales să o livreze către export. Petre Grivu ne-a explicat că în acest fel pierderile sunt foarte mici. În cazul în care producţia ar fi fost livrată pe piaţa internă, ar fi intervenit problema depozitării fructelor, iar la Staţiunea de Cercetare încă nu există un depozit frigorific în care cireşele ar fi putut fi păstrate până la preluarea de cumpărători, la un preţ convenabil.

Domnul Grivu a precizat: "Vindem la extern cu 1,5 euro un kilogram de cireşe, dar marele avantantaj este că livrăm o cantitate mare într-un timp scurt. Cireşul, prin excelenţă, este una dintre speciile de fructe cele mai sensibile, cu o perioadă de păstrare foarte scurtă. Valorificarea pe piaţa internă ar presupune o perioadă de recoltare foarte mare, ceea ce ar duce la depreciere calitativă. Primul transport, respectiv 20 de tone, către piaţa externă a plecat deja în Belaurs ceea ce înseamnă valorificarea producţiei în condiţii calitative bune şi cu preţ avantajos".

În prezent, 10 din cele 60 de hectare cultivate la Staţiunea de Cercetare Pomicolă sunt ocupate de cireşi de diferite soiuri, atât din cele timpurii cât şi soiurile cu coacere medie şi târzie. Unele dintre cele mai productive soiuri sunt cordia şi regina.

La Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa a început recoltatul cireşelor, iar producţia este una peste media înregistrată în anii trecuţi. Rezultatul uimitor obţinut s-a datorat, în mare parte, sistemului de irigare prin picurare, implementat la fermă începând cu acest an. Întreaga cantitate de fructe va merge către export, la preţuri mult mai mari decât cele cu care ar fi fost vândute pe piaţa internă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si care-i consumatorul final? De ce nu se duce cercetarea mai departe, corelat cu ce apare, de exemplu, in presa rusa si din R.Moldova? Nu "cadreaza" politic corect, iar polonezii vor turba de atitea mere si baga un "infrigement" contra fermierului nostru la CE?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb