PROFIT MAI MARE CU 30%, LA NOUĂ LUNI Brokerii: Rezultatele Băncii Transilvania, încurajatoare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2012

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă

Banca este în grafic privind ţintele de venit, dar trebuie să fie atentă la cheltuielile cu provizioanele, spun analiştii

Magda Sirghe, Tradeville: "Expunerea semnificativă pe societăţi de stat, precum Hidroelectrica şi Oltchim, a urcat cheltuielile cu provizioane pentru risc"

Banca Transilvania (simbol TLV) a obţinut un profit net de 265,43 milioane lei, la finalul lunii septembrie, mai mare cu 30% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului publicat, ieri, de bancă.

Rezultatele financiare la nouă luni sunt în ton cu aşteptările lui Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. Domnia sa a declarat: "Suntem optimişti în privinţa capacităţii noastre de realizare a ţintelor asumate pentru anul în curs, chiar dacă rămâ-nem precauţi şi atenţi la climatul economic local şi internaţional extrem de dificil".

Brokerii şi analiştii din piaţa de capital spun că raportul TLV este unul încurajator, însă atrag atenţia cu privire la unele catgorii de cheltuieli ale băncii.

"Rezultatele afişate astăzi (n.r. ieri) de către TLV confirmă profitabilitatea băncii şi faptul că reuşeşte să se menţină pe profit în contextul economic destul de neprielnic", ne-a spus Marcel Murgoci, director Operaţiuni, Estinvest Focşani, adăugând: "Din păcate, din cauza pieţei destul de sărace în tranzacţii, preţul acţiunii nu a cunos-cut o evoluţie pe măsura rezultatelor financiare afişate. Aştept şi rezultatele celorlate două bănci importante (BCR şi BRD) pentru a putea face o comparaţie şi a trage o concluzie cu privire la modul în care s-a comportat sistemul bancar în lunile de vară".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că rezultatele Băncii Transilvania la nouă luni sunt încurajatoare: "Politica prudenţială privind costurile cu provizioanele din ultimii ani determină în prezent o evoluţie ascendentă şi echilibrată a rezultatelor băncii. Indicatorii economici plasează Banca Transilvania într-o poziţie favorabilă, însă în continuare există riscul creşterii cheltuielilor cu provizioanele, fapt ce i-ar putea afecta rezultatele financiare viitoare.

Creşterea constantă a veniturilor şi a portofoliului de clienţi reprezintă argumente solide pentru investitori, banca beneficiind în acest fel şi de o creştere a nivelului de încredere".

Magda Sirghe, analist "Tradeville", spune că rezultatele afişate de TLV sunt peste aşteptările sale. "Toate categoriile de venituri, din dobânzi (+9%), din comisioane (+10%) şi din operaţiuni financiare (+38%) au contribuit la majorarea veniturilor operaţionale", a explicat Magda Sirghe, adăugând: "În acelaşi timp, cheltuielile nete cu provizioane pentru risc de credit au crescut cu 21%, la 277,6 milioane lei, în parte din cauza expunerii semnificative pe societăţi cu capital majoritar de stat precum Hidroelectrica şi Oltchim, dar şi urmare a recomandării auditorului de majorare a acestora cu 40,6 milioane lei, în aceste situaţii fiind inclusă doar suma de 17,6 milioane lei. Cu o rată a creditelor neperformante de 10,93%, banca se situează mai bine decât media sectorului bancar românesc".

Analistul mai apreciază că banca este în grafic cu îndeplinirea ţintei de venituri operaţionale şi a atins-o în proporţie de 82% pe cea privind profitul brut, targeturi asumate prin bugetul întocmit pentru acest an. "Atragem atenţia asupra creşterii cheltuielilor operaţionale cu 13% ca urmare a extinderii activităţii băncii şi creşterii cheltuielilor cu personalul, precum şi asupra indicatorului de solvabilitate care, la nivelul de 11,27%, este sub media sectorului bancar românesc. Banca păstrează o lichiditate mai bună decât sectorul bancar românesc, cu un raport credite/depozite subunitar (0,76)", ne-a mai spus analistul citat.

Venituri operaţionale în creştere cu 13%, cheltuieli mai mari cu 12,5%

Potrivit reprezentanţilor băncii, TLV a beneficiat de facilităţi fiscale ca urmare a aplicării filtrelor prudenţiale impuse prin adoptarea standardelor internaţionale de contabilitate. Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au ajuns la 1.157,53 milioane lei, fiind cu 13% peste valorile înregistrate la 30.09.2011. Trendul ascendent a fost determinat de creşterea cu 38% a veniturilor din operaţiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 9% a veniturilor nete din dobânzi, se arată în comunicatul băncii.

La sfârşitul trimestrului trei din acest an, cheltuielile operaţionale BT au fost de 616,97 milioane lei, faţă de 548,34 milioane lei, înregis-trate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată, pe de o parte, de extinderea activităţii băncii, iar pe de altă parte, de creşterea cu 13% a cheltuielilor cu personalul, banca utilizând provizionul de 20 milioane lei, constituit în anul 2011, conform reprezentanţilor instituţiei.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii şi angajamente de creditare au fost de 265,73 milioane lei, comparativ cu 219,46 lei, cât a fost valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 277,62 milioane lei, comparativ cu 195,07 milioane lei, la finalul lunii septembrie 2011, banca asigurând un control permanent al calităţii portofoliului de credite.

"Din raţiuni de prudenţialitate, au fost auditate situaţiile financiare aferente semestrului I 2012. În urma auditului extern, costul ris-cului de credit se majorează cu 40,6 milioane lei, din care 17,6 milioane lei au fost deja incluse în situaţiile financiare de la 30.09.2012, urmând ca diferenţa de 23 milioane lei să aibă impact asupra contului de profit în trimes-trul IV 2012", potrivit comunicatului citat.

Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania sunt, la sfârşitul lunii septembrie 2012, de 29.009,97 milioane lei, cu 12% mai mari faţă de 31.12.2011. Creşterea a fost determinată în special de investiţiile în active disponibile pentru vânzare, care s-au majorat cu 23% la 30.09.2012, ajungând la 7.171,96 milioane lei, precum şi de creşterea cu 12% a soldului creditelor, potrivit Băncii.

64,09% din creditele BT sunt acordate companiilor, iar 35,91%, persoa-nelor fizice.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 10,93% din totalul portofoliului de credite al băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb