Profit triplu pentru Banca Transilvania

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iulie 2010

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: "Vom continua să ieftinim împrumuturile, să refinanţăm creditele, însă avem în vedere doar clienţii care sunt eligibili".

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania: "Vom continua să ieftinim împrumuturile, să refinanţăm creditele, însă avem în vedere doar clienţii care sunt eligibili".

Rekkers, BT: "Suntem realişti, creditele restante vor creşte în următoarele luni"

Atâta timp cât populaţia va avea de suferit de pe urma măsurilor de austeritate impuse de autorităţi, creditele restante vor continua să creas­că, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, a doua bancă locală de la BVB în funcţie de capitalizare.

"Suntem realişti şi, cunoscând contextul actual, ne aşteptăm la o creştere a creditelor restante, care va fi marcată de majorarea provizioanelor aferente. Motivul este creşterea economică negativă prognozată şi măsurile guvernamentale, pe care le ştim cu toţii", a explicat Rekkers pentru BURSA.

Reluarea uşoară a creditării din primul semestru a contribuit serios la majorarea profitului Băncii Transilvania, care, la finalul primei jumătăţi a acestui an, s-a ridicat la 33,21 milioane de lei, fiind de trei ori mai mare faţă de rezultatul înregis­trat în aceeaşi perioadă din 2009, şi în linie cu aşteptările analiştilor consultaţi de ziarul BURSA.

"Banca Transilvania are deja un volum al creditelor în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului precedent, acesta fiind acum în valoare de peste 13 miliarde lei", ne-a spus Rekkers.

Profitul operaţional al băncii a urcat în primele şase luni cu 68%, de la 233 milioane lei, la 390 milioane lei. Profitul brut s-a ridicat la 60,03 milioane lei, de la 11,07 milioane lei.

Întrebat de BURSA care este strategia băncii pentru următoarele luni, directorul general al "Băncii Transilvania" a declarat: "Ne vom aduce în continuare contribuţia la relansarea creditării, prin ieftinirea împrumuturilor, refinanţarea creditelor pe care populaţia şi firmele le au la alte bănci, dar şi prin lansarea de campanii punctuale. În plus, vom avea, şi de acum înainte, o politică sănătoasă de creditare, un management adecvat al riscului şi avem în vedere doar clienţii care sunt eligibili".

Portofoliul de credite al băncii are o pondere de 61,71% în lei şi 38,32% în valută. Din portofoliul de credite, cele pentru companii reprezintă 59,32%, în timp ce creditele acordate persoanelor fizice reprezintă 40,68%.

Volumul creditelor s-a ridicat la 13,09 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului precedent, iar volumul depozitelor a crescut cu 5%, la 15,72 miliarde lei.

Raportul credite/depozite este de 0,83, "ceea ce demonstrează o lichiditate confortabilă a băncii - atât în valută, cât şi în lei", se arată în raportul trimis de bancă Bursei de Valori Bucureşti.

Ce spun analiştii de rezultatele BT la şase luni

Potrivit analiştilor, anul 2010 este important să fie unul stabil pentru băncile listate la bursă, fiind de părere că un profit în creştere nu reprezintă automat că banca respectivă a obţinut o performanţă bună ce poate fi susţinută în următoarele raportări.

"Banca Transilvania a consemnat rezultate operaţionale în creştere comparativ cu anul trecut, acestea fiind diminuate în mod evident de provizioane. Profitul băncii a fost cel bugetat, dacă avem în vedere că doar 26% din estimările de la începutul anului au fost îndeplinite în prima parte a acestuia", ne-a explicat Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul "Intercapital Invest".

Conducerea Băncii Transilvania şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 150 milioane de lei.

"Din păcate, nici aşteptările pentru cea de-a doua parte a anului nu sunt mai mari comparativ cu primul semestru şi consider că profitul net total în 2010 va fi sensibil sub buget", a spus Andreea Gheorghe.

Domnia sa ne-a explicat: "O analiză a creditelor neperformante şi a provizioanelor constituite este foarte importantă în acest context. Într-un mediu economic cum este cel din prezent, sistemul bancar are puţine argumente pentru a înregistra o dinamică bună, atât investiţiile cât şi consumul fiind factori reprimaţi de prelungirea recesiunii. Cred că mesajul general transmis investitorilor de rezultatele obţinute de bănci anul acesta va fi unul neutru".

În primul semestru din acest an, activele băncii au crescut cu 3%, la 20 miliarde de lei, în timp ce baza de clienţi activi s-a cifrat la 1,4 milioane persoane, de la 1,34 milioane clienţi în primul semestru din anul anterior.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o capusa, adica o adunatura de escroci, ca la toate bancile, iau toate pieile de pe om, dupa ce il amagesc si ia imprumutul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb