• Rekkers, BT: "Suntem realişti, creditele restante vor creşte în următoarele luni"
Atâta timp cât populaţia va avea de suferit de pe urma măsurilor de austeritate impuse de autorităţi, creditele restante vor continua să crească, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, a doua bancă locală de la BVB în funcţie de capitalizare.
"Suntem realişti şi, cunoscând contextul actual, ne aşteptăm la o creştere a creditelor restante, care va fi marcată de majorarea provizioanelor aferente. Motivul este creşterea economică negativă prognozată şi măsurile guvernamentale, pe care le ştim cu toţii", a explicat Rekkers pentru BURSA.
Reluarea uşoară a creditării din primul semestru a contribuit serios la majorarea profitului Băncii Transilvania, care, la finalul primei jumătăţi a acestui an, s-a ridicat la 33,21 milioane de lei, fiind de trei ori mai mare faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2009, şi în linie cu aşteptările analiştilor consultaţi de ziarul BURSA.
"Banca Transilvania are deja un volum al creditelor în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului precedent, acesta fiind acum în valoare de peste 13 miliarde lei", ne-a spus Rekkers.
Profitul operaţional al băncii a urcat în primele şase luni cu 68%, de la 233 milioane lei, la 390 milioane lei. Profitul brut s-a ridicat la 60,03 milioane lei, de la 11,07 milioane lei.
Întrebat de BURSA care este strategia băncii pentru următoarele luni, directorul general al "Băncii Transilvania" a declarat: "Ne vom aduce în continuare contribuţia la relansarea creditării, prin ieftinirea împrumuturilor, refinanţarea creditelor pe care populaţia şi firmele le au la alte bănci, dar şi prin lansarea de campanii punctuale. În plus, vom avea, şi de acum înainte, o politică sănătoasă de creditare, un management adecvat al riscului şi avem în vedere doar clienţii care sunt eligibili".
Portofoliul de credite al băncii are o pondere de 61,71% în lei şi 38,32% în valută. Din portofoliul de credite, cele pentru companii reprezintă 59,32%, în timp ce creditele acordate persoanelor fizice reprezintă 40,68%.
Volumul creditelor s-a ridicat la 13,09 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului precedent, iar volumul depozitelor a crescut cu 5%, la 15,72 miliarde lei.
Raportul credite/depozite este de 0,83, "ceea ce demonstrează o lichiditate confortabilă a băncii - atât în valută, cât şi în lei", se arată în raportul trimis de bancă Bursei de Valori Bucureşti.
• Ce spun analiştii de rezultatele BT la şase luni
Potrivit analiştilor, anul 2010 este important să fie unul stabil pentru băncile listate la bursă, fiind de părere că un profit în creştere nu reprezintă automat că banca respectivă a obţinut o performanţă bună ce poate fi susţinută în următoarele raportări.
"Banca Transilvania a consemnat rezultate operaţionale în creştere comparativ cu anul trecut, acestea fiind diminuate în mod evident de provizioane. Profitul băncii a fost cel bugetat, dacă avem în vedere că doar 26% din estimările de la începutul anului au fost îndeplinite în prima parte a acestuia", ne-a explicat Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul "Intercapital Invest".
Conducerea Băncii Transilvania şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 150 milioane de lei.
"Din păcate, nici aşteptările pentru cea de-a doua parte a anului nu sunt mai mari comparativ cu primul semestru şi consider că profitul net total în 2010 va fi sensibil sub buget", a spus Andreea Gheorghe.
Domnia sa ne-a explicat: "O analiză a creditelor neperformante şi a provizioanelor constituite este foarte importantă în acest context. Într-un mediu economic cum este cel din prezent, sistemul bancar are puţine argumente pentru a înregistra o dinamică bună, atât investiţiile cât şi consumul fiind factori reprimaţi de prelungirea recesiunii. Cred că mesajul general transmis investitorilor de rezultatele obţinute de bănci anul acesta va fi unul neutru".
În primul semestru din acest an, activele băncii au crescut cu 3%, la 20 miliarde de lei, în timp ce baza de clienţi activi s-a cifrat la 1,4 milioane persoane, de la 1,34 milioane clienţi în primul semestru din anul anterior.
1. TLV
(mesaj trimis de costel în data de 29.07.2010, 21:15)
o capusa, adica o adunatura de escroci, ca la toate bancile, iau toate pieile de pe om, dupa ce il amagesc si ia imprumutul