Profitul după taxe al Raiffeisen Bank International (RBI) în România a crescut în primele trei lui din an cu 13,6%, faţă de primul trimestru din 2014, la 25 de milioane de euro, a anunţat joi grupul austriac.
Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, profitul net a avansat cu 54,3%, de la 16 milioane de euro.
La nivelul grupului, Raiffeisen Bank International AG (RBI) a anunţat că în primele trei luni ale acestui an profitul său net s-a redus la jumătate (48,1%) comparativ cu perioada similară a anului trecut până la 83 de milioane de euro, în condiţiile scăderii veniturilor din dobânzi.
În 2014, Raiffeisen Bank International a înregistrat pierderi preliminare de 493 de milioane de euro, ceea ce a determinat RBI să demareze un program de restructurare ce prevede ieşirea de pe piaţa din Polonia şi reducerea afacerilor din Rusia.
"Evoluţiile francului elveţian, rublei, hryvnei şi dolarului american au avut un impact puternic asupra rezultatelor noastre. Implementarea strategiei noastre de ajustare continuă", a declarat directorul general de la Raiffeisen Bank International AG, Karl Sevelda.
RBI a precizat că în primele trei luni ale anului veniturile nete din dobânzi a scăzut cu 16% până la 820 milioane de euro. Cheltuielile administrative au scăzut şi ele cu 9% până la 691 milioane de euro, în condiţiile în care numărul angajaţilor s-a redus de la 54.730 până la 54.468 angajaţi. În schimb, a crescut ponderea creditelor neperformante cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu sfârşitul lui 2014 până la 11,9%.
Pe piaţa locală, veniturile operaţionale au înregistrat în primul trimestru un declin de 7,1% comparativ cu trimestrul precedent, de la 114 milioane la 106 milioane de euro. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, veniturile operaţionale s-au redus cu 5,4%, de la 112 milioane de euro.
Valoarea activelor RBI pe piaţa locală a scăzut cu 1%, de la 6,92 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut la 6,85 miliarde de euro, reprezentând 5,5% din activele totale ale Raiffeisen Bank International.
Volumul total al creditelor a avansat cu 1,3% raportat la trimestru anterior, de la 4,31 miliarde de euro la 4,37 miliarde de euro, în timp ce depozitele au scăzut cu 2%, de la 4,68 miliarde de euro la 4,58 miliarde de euro.
Raportul credite/depozite se situa la sfârşitul primului trimestru la 88,2%.
Cheltuielile nete cu provizioanele au scăzut cu 29,7% faţă de trimestrul precedent, de la 24 milioane de euro la 17 milioane de euro. În 2014, RBI a constituit în România provizioane în valoare de 85 de milioane de euro. Rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 31 martie la nivelul de 70,1%.
Grupul Raiffeisen este prezent în România prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment România, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Bank.