UniCredit, cel mai mare grup bancar din Italia, a raportat un profit trimestrial mult sub estimările analiştilor, pe fondul incertitudinilor politice interne, a deprecierilor de active de la subsidiara sa din Turcia şi a provizioanelor constituite după o înţelegere cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru acuzaţii de încălcare a sancţiunilor în urma afacerilor cu firme din Iran, transmit AP, MarketWatch, ANSA şi Reuters.
Astăzi, acţiunile UniCredit au scăzut cu 4% după publicarea rezultatelor financiare.
Totuşi, banca italiană şi-a menţinut ţinta de profit pe 2019 în urma reducerii costurilor, care vor compensa veniturile mai scăzute, dar a revizuit în scădere estimările privind capitalul de bază, din cauza deprecierii lirei turceşti şi a randamentelor mai ridicate pentru bondurile guvernamentale italiene. În 2019, UniCredit vrea să ajungă la un profit de 4,7 miliarde de euro şi să-şi scadă costurile cu 200 de milioane de euro
Disputa privind bugetul între Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană a dus la o vânzare accelerată de active italiene şi a majorat costurile de finanţare ale Italiei. Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulenţe, deoarece acestea deţin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale italiene.
• Turbulenţele din Turcia şi deprecierea semnificativă a monedei naţionale au afectat sectorul bancar al ţării, extinzând problemele cu care se confruntă UniCredit.
Astăzi, UniCredit a informat că a înregistrat deprecieri de active de 846 de milioane de euro din cauza participaţiei indirecte de 41% deţinută la banca turcească Yapi Kredi. În acest an, acţiunile Yapi Kredi, a şasea mare bancă din Turcia, au scăzut cu 54%.
Dar Jean-Pierre Mustier, şeful grupului bancar italian, a afirmat că este în interesul acţionarilor ca UniCredit să-şi menţină investiţia în Turcia şi a dat asigurări că este pregătit să sprijine Yapi dacă va avea nevoie de o majorare de capital.