PROGNOZĂ: Antibiotice Iaşi, exporturi cu 10% mai mari

F.A.
Companii #Sănătate / 16 ianuarie 2014

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, deţinut de Ministerul Sănătăţii, ar putea înregistra anul acesta o creştere de peste 10% a exportului, pe fondul intrării pe noi pieţe, anunţă un comunicat publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania este unul dintre marii exportatori de medicamente din ţara noastră, livrările sale externe atingând anul trecut 26,9 milioane de dolari, în creştere cu 34% faţă de nivelul din 2012 (20,07 milioane de dolari). Anul trecut, exporturile au reprezentat aproximativ 30% din cifra totală de afaceri. Cu toate acestea, ele nu depăşesc 150-200 milioane euro, importurile având valori de peste două miliarde de euro.

Cele mai importante pieţe străine de desfacere ale întreprinderii sunt: Statele Unite ale Americii, Africa de Nord, Europa, Rusia şi Comunitatea Statelor, precum şi Orientul Mijlociu.

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice, a declarat că sporirea de anul trecut a exporturilor a fost determinată atât de evoluţia pozitivă a exportului de Nistatină (o substanţă activă pentru care Antibiotice a devenit lider mondial), dar, mai ales de dezvoltarea semnificativă a exportului de forme farmaceutice finite.

Compania din laşi este prezentă de mult timp pe pieţele externe. Astfel, în anii '80, exporta 50% din producţia de substanţe active. În SUA, a intrat în 2002, după ce a primit aprobările pentru a exporta Nistatină pe această piaţă. Nouă ani mai târziu, a început să exporte peniciline pe această piaţă.

Nani a mai spus că principalele avantaje ale exporturilor sunt rentabilitatea superioară celei de pe piaţa internă, durata mult mai mică de încasare a livrărilor, precum şi absenţa taxei clawback (aplicată vânzărilor de produse pe care statul român le compensează).

Deşi piaţa americană este foarte atractivă (putând genera profituri de până la 40%), autorităţile de reglementare impun condiţii de producţie foarte stricte, nerespectarea cărora atrage scoaterea produselor de pe piaţă, cu posibilităţi de revenire extrem de scăzute.

Ţara noastră ar putea pierde un exportator, după ce GlaxoSmithKline a anunţat că vrea să vândă fabrica Europharm din Braşov, urmând să o închidă dacă nu găseşte cumpărător.

Directorul Ioan Nani a mai relatat că, în acest an, Antibiotice Iaşi intenţionează să se dezvolte atât pe pieţele din Federaţia Rusă, Uniunea Europeană (în special Franţa) şi Australia, cât şi pe unele emergente, estimând dublarea cifrei de afaceri la export în perioada 2016-2020. Principalele pieţe emergente vizate, în acest sens, sunt cele din fosta Iugoslavie, Uzbekistan şi Turkmenistan.

Antibiotice se află pe locul 11 în topul celor mai mari jucători de pe piaţa internă, cu o cotă de 2,5% în perioada octombrie 2012-septembrie 2013. În primele nouă luni din anul trecut, vânzările au crescut cu 1,15%, până la 217 milioane lei (49 milioane euro), datorită exporturilor.

Compania are în portofoliu branduri precum: Eficef, AmpiPlus, Oxacilină, Nistatină, Tetraciclină HCL, Kanamicină, Moldamin etc. Cei mai mari producători locali de medicamente sunt: Terapia, Europharm, Antibiotice, Sandoz, Zentiva, Gedeon Richter România şi Biofarm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb