PROGNOZĂ: Fed îşi va încheia programul de achiziţie de active în luna martie

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2021

Fed îşi va încheia programul de achiziţie de active în luna martie

Federal Reserve (Fed), banca centrală a Statelor Unite, îşi va încheia programul de achiziţie de obligaţiuni până la finalul lunii martie a anului viitor şi va majora la scurt timp dobânzile, potrivit economiştilor consultaţi de Financial Times şi Initiative on Global Markets de la Chicago Booth School of Business. FT notează că rezultatul sondajului reprezintă o schimbare semnificativă a aşteptărilor economiştilor în condiţiile în care inflaţia accelerează, piaţa muncii se îndreaptă spre o ocupare integrală şi numărul locurilor de muncă disponibile în SUA se află la peste 10 milioane.

Sondajul arată de altfel cât de repede s-a schimbat situaţia economică din SUA în doar câteva luni şi faptul că mişcarea de pivotare a Fed are succes. Jerome Powell, preşedintele băncii centrale, a semnalat acum două săptămâni că guvernatorii Fed vor lua săptămâna viitoare o decizie pentru accelerarea ritmului de întărire a condiţiilor financiare.

Mai mult de jumătate (56%) din cei 48 de economişti chestionaţi în sondaj au răspuns că este "destul de probabil" sau "foarte probabil" ca Fed-ul să grăbească retragerea stimulului monetar. Estimarea este pentru încetarea totală a achiziţiilor de obligaţiuni până la finalul lunii martie în condiţiile în care în octombrie acestea erau la un ritm lunar de 120 de miliarde de dolari (80 de miliarde achiziţii de obligaţiuni guvernamentale + 40 de miliarde obligaţiuni ipotecare garantate).

Încheierea programelor de achiziţie de active oferă Fed-ului posibilitatea să înceapă procesul de majorare a dobânzilor şi calmare a ciclului de afaceri ceva mai devreme, posibil chiar din primăvară. Un astfel de scenariu ar putea fi un şoc pentru pieţele financiare care nu anticipează o mişcare de dobândă a Fed decât din iunie încolo.

Jumătate din economiştii chestionaţi de FT prognozează o primă majorare de dobândă în cel de-al doilea trimestru din 2022. În urmă cu trei luni mai puţin de 20% credeau că o majorare de dobândă în primele şase luni ale anului viitor este probabilă.

"Combinaţia de inflaţie ridicată şi o piaţă a muncii tensionată sugerează că nu mai este nevoie de o politică monetară puternic expansionistă. (...) Transmiterea semnalului că normalizează politica este importantă", spune pentru FT Jonathan Parker, profesor de economie financiară la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Raportul pe noiembrie privind piaţa muncii din SUA, publicat vinerea trecută, a arătat că rata şomajului a scăzut la 4,2% de la 4,6%, nivel apropiat de cel pre-pandemic de 3,4-3,5%. Totodată, raportul a scos în evidenţă şi o revenire mai mare la muncă a americanilor în noiembrie, rata de participare cunoscând o îmbunătăţire semnificativă la un nivel de maxim post-pandemic. Circa 70% din economia americană înseamnă consum, de aici importanţa pieţei muncii pentru dinamica economică, iar analiştii au început să discute despre supraîncălzirea economiei americane şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei în condiţiile în care inflaţia pe salarii riscă să scape de sub control.

Economiştii consultaţi de FT se aşteaptă de altfel ca inflaţia să rămână ridicată în prima jumătate a anului viitor, inflaţia core din SUA (eng. core personal consumption expenditures price index) fiind aşteptată să se tempereze doar marginal până la o rată anuală de 3,5% în decembrie 2022. În prezent acest indicator se află la 4,1%. Totodată, două treimi din respondenţii la sondaj anticipează că inflaţia core din SUA se va situa peste ţinta Fed de 2% şi la finalul lui 2023.

Cu toate acestea, circa 70% consideră că rata de politică monetară a Fed nu va depăşi nivelul de 1,5% la finalul lui 2023, sugerând aşteptarea implementării unui ritm gradual de majorare a dobânzilor de la nivelul actual de 0,00-0,25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb