Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul Transnaţional Dunărea a fost lansat la Budapesta şi este deschis până pe 3 noiembrie 2015, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
"Expresiile de Interes pot fi completate numai on-line, în site-ul programului. Programul Transnaţional DUNĂREA finanţează proiecte care urmăresc îmbunătăţirea politicilor publice şi a cooperării instituţionale, implementate de un parteneriat transnaţional extins.
Pot primi finanţare proiecte depuse de autorităţile locale, regionale sau naţionale, organismele de drept public, Grupările Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizaţiile internaţionale şi organismele private, inclusiv IMM-uri", se arată în comunicat.
Aria eligibilă este constituită din 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania (landurile Baden Württemberg si Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Moldova şi Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa).
Bugetul total al programului este de 262.989.835,60 de euro, din care 202.095.405 euro reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. România este Autoritate Naţională a programului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Autoritatea de Management este stabilită în cadrul Ministerul Economiei Naţionale din Ungaria, iar Secretariatul Comun la Budapesta.
Conform sursei citate, Auditul Programului va fi realizat de Direcţia Generală pentru Auditul Fondurilor Europene din Ungaria, iar atribuţiile de certificare vor fi îndeplinite de către Trezoreria de Stat a Ungariei.