Proiect american uriaş de infrastructură: o autostradă şi o cale ferată care să lege Constanţa de portul Gdansk din Polonia

A.P.
Miscellanea / 10 octombrie 2020

Proiect american uriaş de infrastructură: o autostradă şi o cale ferată care să lege Constanţa de portul Gdansk din Polonia

Un uriaş proiect de infrastructură ar putea lua naştere în curând în România: o autostradă şi o linie de cale ferată care să lege portul Constanţa de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o "investiţie uriaşă", după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, scrie Digi24.

"Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo", a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuţiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România şi Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

"România, împreună cu Polonia, reprezintă aliaţi esenţiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei", a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington şi a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

El a confirmat la Digi24 existenţa acestui uriaş proiect de infrastructură cu Polonia şi spune că partea română a insistat şi pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanţa, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanţa să iasă şi să ajungă în Europa foarte repede.

Finanţare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în recondiţionarea unităţii 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcţii din Statele Unite. Vor participa şi companii din ţara noastră, dar şi din Franţa şi Canada. Acordul interguvernamental care pune în mişcare acest proiect a fost semnat la Washington de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi omologul său american, Dan Brouillette, conform Digi24.

"În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă şi toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare şi astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4. Acordul mai cuprinde şi o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 şi 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 şi Unitatea 2 în momentul de faţă", a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.

"În plus faţă de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanţare la realizarea acestor unităţi 3 şi 4, am mai semnat un Memorandum între România şi Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanţare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie - şi aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale - şi proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental şi cu un Memorandum cu finanţări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanţare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat", a precizat Virgil Popescu.

"Tot astăzi am mai avut o întâlnire şi la fondul american de investiţii USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare şi de acolo avem veşti foarte bune, aşa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există şi de acolo voinţă pentru a finanţa Unitatea 3 şi 4 de la Cernavodă", a mai spus ministrul economiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Romania si Polonia ? Doar ele ? De cand au granita comuna ?Fara Ungaria ,Slovacia sau Ucraina ? E drept ca astea nu prea ii pupa in cur pe americani cu aceiasi osardie ca Romania si Polonia ! Le-a placut americanilor experienta si rezultatul cu autostrada Transilvaniei si vor sa repete povestea ?

    1. Ucraina nu prea ii pupa in cur pe americani cu aceiasi osardie ca Romania?

      Doamne, ce troll prost esti! 

      Aceasta autostrada,care sper sa se realizeze cu ajutorul americanilor,va trece prin Ucraina! M-am intrebat de multe ori cand va fi posibil sa ajungem din Romania in Polonia,prin Ucraina,pe o autostrada! Acum cand vecinii nostrii s-au lepadat de Rusia,este momentul potrivit pentru ca Occidentul sa ajute aceste 3 tari mari si importante din estul Europei! Relatia dintre noi,care suntem flancul estic al Europei si NATO, va trece la un nou nivel si vom castiga foarte mult din aceasta cooperare!

    Si uite asa gazul Romaniei din Marea Neagra va fi dat pe gratis la ExxonMobil, pai ce austrieci au primit petrolul tarii pe gratis, amercani sunt mai prosti, de ce sa nu primeasca si ei pe gratis, pe o promisiune, vom face, vom drege. Vom fi datori vabduti generatii intregi. Americani nu vor cobstrui nimic dar noi vom fi datori vanduti. Ati uitat de autostrada Transilvaniei, jecmaneala pe fata.

    Virgil Popescu prin semnatura lui a facut un mare rau Romaniei ! Sper sa dea socoteala odata si odata !

    Americanii " au mai facut" o autostrada in Romania .Nu este asa? Bechtel "a construit-o" , parca. Asa va fi si cu reactoarele si autostrda? Oricum, trebuie sa mai atraga resurse de la coloniile din Europa. Este criza peste tot. Banii vor fi dati de la o banca din SUA direct constructorului, cred. Ce sa mai treaca si prin Romania, daca toti sunt de acolo. La sfarsitul povestii se va trage concluzia ca nu avem nevoie de reactoare si autostrada e o utopie. Dar Consultantii si Altii isi vor fi luat toti banii. O sa cred cand o sa le vad in functiune.

    1. Banii pentru proiect nu sunt bani românești, sunt bani americani.

      Așa că orice asemănare cu Bechtel și cu alte proiecte PSD-iste este fără rost. 

      Fiți convinși că agenții Rusiei din România vor face tot posibilul să împiedice realizarea acestui proiect. 

      Nu este adevarat. Acordul adevarat, nu ce se rostogoleste propagandistic nu spune decat atat.

      Reuters: "BUch arEST, Oct 9 (Reuters) - U.S. construction and engineering firm AECOM will lead an $8 billion project to add two reactors at Romania’s nuclear power plant on the river Danube and refurbish one of its existing units, Romania’s Economy Ministry said on Friday." 

      SUA își exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation și alte instituții finanțatoare aplicabile și disponibile din SUA care să sprijine finanțarea globală a proiectelor. 

      Adica, ce inseamna aceste vorbe? Ca noi, Romania, va plati absolut totul, 8 mld dolari din credite luate din bancile americane. Iar firma care coordoneaza proiectul este AECOM.

      Mai usor cu minciuna pe scari, Vasile. 

      Credeti ca mai crede cineva "gogosile " cu "agentii Rusiei"? Ziceti ca pt Bechtel am luat banii din visteria tarii, pt ca aveam noi resurse prin 2004, cred. Nu stiu cine a platit pt ca nu vorbim de politica aici. Daca stiti cum se finanteaza investitiile mari, nu ati fi intrdus "prostioara" cu "sunt bani americani". Se finanteaza cu bani imprumutati de la banci, pe care ii restituie cu dobanda. Banii pot fi americani, europeni, din China, Elvetia etc. II restituie, orideunde or fi! La dobanzile pe care le plateste Romania, condusa de PSD, cred, orice banca ar finanta. Politica tarii o fac toti , de 30 de ani. Vorbim de cat le pasa politicienilor de tara si viitorul ei. Lasati PSD, PNL,USR , s.a., toti sunt la fel, pt ca Romania este ca o prada, de multa vreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb