PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN: Angajaţii Companiei Naţionale de Investiţii ar putea primi bonusuri de 8,7 ori mai mari în 2015

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2015

Angajaţii Companiei Naţionale de Investiţii ar putea primi bonusuri de 8,7 ori mai mari în 2015

Ilie Şerbănescu: "Nu ştiu ce s-a petrecut în România, ca să ceară cineva de la stat salarii mai mari"

Fosta şefă a CNI, Ana Maria Topoliceanu, cercetată în unul din dosarele Elenei Udrea

Angajaţii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) ar putea beneficia de prime umflate de opt ori, în acest an, după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a propus o creştere a fondului de bonusuri la peste 2,45 milioane lei, în 2015, de la 281.870 lei, în 2014, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat la începutul lunii.

Compania Naţională de Investiţii a fost înfiinţată în 2001, pentru construcţia de săli de sport, bazine de înot şi de patinoare artificiale.

Cererile de salarii mai mari la CNI se suprapun cercetărilor efectuate de procurorii DNA asupra activităţii fostei şefe a Companiei, Ana Maria Topoliceanu, care este suspectată pentru luare de mită, în timpul mandatului său la CNI.

Dacă-i bal, bal să fie!

În acelaşi proiect, este propusă majorarea cu 21,75% a câştigului mediu lunar pentru salariaţii CNI, de la un nivel mediu individual de 5.626 lei la 6.850 lei.

Bugetul Companiei Naţionale de Investiţii pe 2015 este stabilit la 35,55 milioane lei, în avans cu 84,48%, de la 19,27 milioane lei anul trecut. Per total, cheltuielile cu personalul cresc cu 65,23%, de la 9,129 milioane lei în 2014, la 15,084 milioane lei, în 2015.

Conform documentului, creşterea de fonduri este determinată de suplimentarea cu 39 posturi a numărului de angajaţi (de la 111 la 150), ca urmare a creşterii activităţii şi a nivelului alocaţiilor bugetare pentru derularea programelor de investiţii pentru anul trecut, la care se adaugă indexarea cu rata inflaţiei prognozată pentru 2015 (2,2%).

Totodată, pentru investiţii, CNI propune să fie alocaţi 864,787 milioane lei, de aproape 4,22 ori mai mulţi bani decât în 2014 (204,943 milioane lei).

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că pretenţiile CNI nu sunt justificate. Domnia sa ne-a declarat: "Eu n-am prea înţeles ce au făcut aceşti salariaţi ca să ceară aşa ceva. Nu ştiu ce s-a petrecut în România, ca să ceară cineva de la stat salarii mai mari. Nu prea s-a întâmplat nimic, în niciun domeniu. În perioada doamnei Udrea (n.r. Elena Udrea), au făcut săli de sport care nu foloseau nimănui, au făcut patinoare sau terenuri de sport în pantă... După mine, ar fi foarte bine ca această companie să realizeze marile obiective pe care nu le face nimeni".

În 2010, ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, dorea să desfiinţeze CNI (aflată în subordinea ministerului de resort), ca să elimine orice suspiciune privind risipirea banilor publici. Anterior, opoziţia, mass-media şi reprezentanţi ai societăţii civile criticaseră modul de folosire a banilor publici în programul de construire a unor săli de sport.

Însă, CNI a rămas în viaţă, iar fosta sa şefă, Ana Maria Topoliceanu (2010-2011), prietenă cu Elena Udrea, este suspectă pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Informaţiile despre acuzaţiile aduse Anei Maria Topoliceanu apar în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, administratorul terenului de la Nana al Elenei Udrea.

Conform referatului procurorilor, Ana Maria Topoliceanu (care apare în fotografiile cu deputatul PMP Elena Udrea, reţinută de procurori, marţi, şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, arestată anul trecut, în timpul unei călătorii la Paris) ar fi primit mită ca să asigure plata la timp a lucrărilor executate de societatea persoanei care i-a dat banii, în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit anchetatorilor, firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, depindeau de "bunăvoinţa" persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie, ca să evite intrarea în incapacitate de plată, din cauza întârzierii decontărilor.

În acest context, în perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu (administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea) le-ar fi ajutat pe Udrea şi pe Topoliceanu să primească 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind să asigure plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu CNI, potrivit DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in stinga si-n dreapta, dupa cum vor ei, fara sa-i traga cineva la raspundere. Este o mare porcarie in felul asta de a guverna. Vedem cum trece anul, nu se face nimic si banii se cheltuie.

    Ce-au facut anul trecut angajatii CNI ca sa merite o asemenea mariredesalariu? Au facut nimic! 

    Politica de salarizare a actualilor guvernanti este profund deficitara si ei trebuie sa inceteze cu prostiile astea voluntariste si mult daunatoare tarii.

    Ba mai mult, au inceput sa umfle din nou toate schemele de personal. Cheltuielile si risipa sunt pe masura. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb