Proiect de lege pentru reducerea TVA la 9% pentru lapte, fructe şi legume proaspete

E.D.
Companii #Agro-alimentar / 20 iunie 2014

Un proiect de lege ce propune reducerea TVA la 9% pentru lapte de consum, legume şi fructe proaspete propus de un numeros grup de parlamentari PSD, PC, UNPR ŞI PPDD va intra în atenţia Senatului, potrivit unei iniţiative legislative aflate în consultare publică.

În prezent, cota standard de TVA de 24% se aplică tuturor operaţiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse. În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină de grâu, cota de impozitare fiind de 9%.

Potrivit proiectului, în cazul acestor produse, cota redusă de 9% se va aplica de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care le comercializează.

Printre iniţiatorii propunerii legislative, se numără Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR), Bogdan Ciucă (PC).

Semnatarii proiectului menţionează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură va determina "ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii".

Aceştia susţin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensată de creşterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea.

Iniţiatorii mai arată, citând un raport INS, că în anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete şi 226,9. pentru lapte şi produse din lapte.

Acest proiect urmează să fie dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Ponta: "Reducerea TVA la alte produse decât pâinea, foarte greu de realizat"

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat pe 30 aprilie că reducerea TVA la alte produse decât pâinea este foarte greu de realizat în acest an dacă vor fi diminuate contribuţiile de asigurări sociale, varianta fiind ca încasările din taxa pe valoarea adăugată la pâine să fie evaluate după un an, iar TVA să fie redusă la alte produse din 2015.

Prim-ministrul a explicat: "Probabil că anul acesta va fi foarte greu, dacă facem reducerea de contribuţii de asigurări sociale, să mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred că o să facem un an de aplicare a TVA redusă la pâine, o să facem exact evaluarea şi, pe baza acestei evaluări, sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu aş vrea la legume-fructe (carnea e un pic mai complicat, pentru că e o valoare mai mare a TVA încasată) să aplicăm această reducere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb