Proiect european privind impozitarea armonizată a multinaţionalelor

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2011

Proiect european privind impozitarea armonizată a multinaţionalelor

Comisia Europeană (CE) va prezenta miercuri noile propuneri legislative pentru un sistem unic de impozitare a multinaţionalelor, armonizat la nivelul UE, proiect susţinut în principal de Germania şi Franţa, dar neagreat de ţări precum Austria, Spania şi Irlanda, potrivit Agerpres.

Chestiunea este dis-cutată încă din 2008 la nivelul Uniunii Europene, iar poziţiile diferitelor state membre pe marginea acestui subiect tind către o extremă sau cealaltă, îndeosebi pentru ţările care se opun.

Belgia, Austria, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia şi Luxemburg şi-au exprimat nemulţumirea faţă de abordarea adoptată de Franţa şi Germania, dar şi faţă de substanţa propunerilor, potrivit informaţiilor apărute anterior în presa internaţională.

Un studiu efectuat de Ernst & Young pentru asociaţii de afaceri irlandeze, prezentat în februarie de Reuters, relevă că un sis-tem armonizat european de impozitare ar putea creşte costurile multinaţionalelor.

Conform proiectului, companiile ar trebui să folosească un sis-tem unic de taxare a profitului, în locul celor 27 de sisteme fiscale naţionale, cu calcularea centralizată a sumei datorate către fiecare stat unde există operaţiuni.

Astfel, profiturile impozabile ar urma să fie împărţite între ţările membre unde o companie operează, proporţional cu mărimea activităţilor desfăşurate. Nivelul impozitului aplicat ar rămâne la latitudinea fiecărui guvern.

Susţinătorii proiectului consideră că noua legislaţie ar reduce costurile corporaţiilor şi ar estompa în mare măsură disputele legate de dubla impozitare.

Ideea unui sistem unic de impozitare în UE este extrem de controversată în Irlanda, principalul opozant al proiectului, unde impozitul pe profitul companiilor este de 12,5%. Irlandezii sunt îngrijoraţi că atractivitatea ţării pentru investitorii străini ar putea scădea odată cu dimensionarea taxelor în funcţie de operaţiunile din fiecare ţară.

Dacă va trece de Parlamentul European, proiectul are nevoie de unanimitate în Consiliul European pentru a putea fi aplicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb