PROIECT LEGISLATIV: Statul, obligat să-şi renegocieze participaţiile minoritare în domeniul resurselor minerale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2011

Statul, obligat să-şi renegocieze participaţiile minoritare în domeniul resurselor minerale

Senatorul PSD, Sorin Bota: "Propunem ca exploatarea resurselor minerale şi gestiunea deşeurilor din activităţile miniere să fie făcute doar de către societăţi public-private"

Statul ar putea fi obligat, prin lege, să renegocieze participaţiile minoritare pe care le deţine la companiile din sectorul resurselor minerale ca să ajungă la o pondere de minim 50% din acţiuni.

Senatorii PSD au depus un proiect de lege în acest sens care urmează să intre în dezbatere parlamentară în această sesiune legislativă, argumentând că statul ar trebui să obţină mai multe beneficii materiale de pe urma resurselor existente.

Senatorul PSD Sorin Bota, iniţiatorul proiectului de lege, ne-a declarat: "Am depus un proiect de lege la Senat prin care propunem ca statul să fie obligat ca, în decurs de un an de la intrarea în vigoare a legii, să înceapă negocieri cu acţionarii majoritari sau să cumpere acţiuni la companiile la care are calitatea de acţionar minoritar în domeniul resurselor minerale. Spre exemplu, la Petrom, statul ar putea să renunţe, în baza negocierilor cu acţionarul majoritar, la ponderea pe care o deţine pe partea comercială şi să-şi consolideze participaţia la compania de extracţie, până la un nivel de 50%".

Proiectul de lege al social-democraţilor are un impact semnificativ şi asupra afacerilor viitoare. Senatorii PSD propun ca, pe viitor, când vine vorba despre exploatarea resurselor minerale sau a gestiunii deşeurilor rezultate din activităţile miniere, aceste activităţi să fie făcute de firmele private doar în asociere cu statul.

Sorin Bota ne-a explicat: "O altă prevedere a proiectului de lege face referire la viitoarele angajamente comerciale din sectorul exploatării resurselor minerale şi ale deşeurilor din activitatea minieră".

"Noi propunem ca aceste activităţi importante pentru economie să fie realizate, pe viitor, doar prin societăţi mixte între agenţii economici privaţi şi structurile de stat, iar statul să deţină în cadrul companiilor nou-înfiinţate 50% din acţiuni cel puţin. Această prevedere s-ar aplica, de ce nu, şi în cazul începerii proiectului aurifer de la Roşia Montană, în care statul deţine momentan o pondere de doar circa 19% din acţiuni".

Senatorul PSD consideră că propunerea legislativă are şanse să fie adoptată. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), sus­ţine în schimb că o mare problemă pentru consolidarea participaţiei staului ar fi lipsa banilor. "Cu ce să începi negocierile pentru achiziţia de acţiuni, cu bani din deficit?", întreabă, retoric, Pârvan.

Reprezentantul AOAR mai crede că propunerea legislativă este "tardivă" şi că aceasta contravine normelor UE în privinţa circulaţiei capitalului îndeosebi când vine vorba de exploatarea resurselor minerale doar prin forme asociative cu statul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb