Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei au lansat, ieri, proiectul pilot Palatul Parlamentului, clădire zero energie. Prin acest proiect, instituţia îşi propune să devină o clădire verde, independentă din punct de vedere energetic.
Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, care este şi preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a declarat: "Avem în vedere montarea unor panouri solare fotovoltaice, care să genereze electricitate, a unor pompe de căldură, a unor întrerupătoare cu temporizator. De asemenea, analizăm şi utilizarea unor echipamente cu consum redus de energie şi implementarea unei tehnologii necesare să ţină sub observaţie toate datele legate de consumul energetic al acestei clădiri".
Potrivit Rompres, domnul Iancu susţine că numai prin înlocuirea tuturor becurilor incandescente din clădirea Parlamentului cu cele fluorescente, consumul de electricitate se va reduce la jumătate. Această idee trebuie să stea la baza unei legislaţii noi, prin care toate clădirile publice să implementeze astfel de programe.
Ieri, a fost demarat auditul privind implementarea proiectului "Palatul Parlamentului, clădire 0 energie", realizat din fonduri proprii de către Universitatea Politehnică Bucureşti. Urmează apoi un studiu de prefezabilitate şi unul de fezabilitate realizate de ICEMENERG, filiala de cercetări şi proiectări energetice a "Transelectrica", şi de către mai multe institute din Italia. Realizarea propriu-zisă a proiectului este eligibilă pentru a fi finanţată din fonduri structurale destinate promovării energiei din surse regenerabile.
"Abia peste un an, după terminarea studiilor, vom şti cât va costa şi cât va dura implementarea unei asemenea iniţiative. Costurile se vor ridica, cel mai probabil, la câteva milioane de euro", susţine Iulian Iancu.
În prezent, pentru energia utilizată în clădirea Parlamentului instituţia plăteşte o factură de circa 3,3 milioane euro anual, pentru consumul a 16 milioane de kWh de electricitate şi a peste 2.000 de gigacalorii de energie termică. "Acesta reprezintă consumul energetic echivalent cu al unui oraş de talia Râmnicului Sărat", a arătat deputatul Iancu.