Consumul inteligent de alimente este benefic atât pentru bugetul personal cât şi pentru sănătatea individuală. Societatea Studenţilor Voluntari a pus bazele unui proiect despre reducerea risipei de alimente şi încurajarea alimentaţiei sănătoase. Prima sesiune de lucru dintre Societatea Studenţilor Voluntari (SSV) şi Asociaţia Octop'Us din Strasbourg din cadrul proiectului "Eat Smart" a pus bazele activităţilor de reducere a risipei alimentare şi încurajarea alimentaţiei sănătoase ce vor fi desfăşurate în următoarele 12 luni. La începutul acestei luni, 6 voluntari ai Octop'Us au venit în Bucureşti pentru a realiza alături de voluntarii SSV planul managerial al proiectului "Eat Smart". Setarea obiectivelor şi a tacticilor ce vor fi îndeplinite s-a făcut în urma identificării problemelor majore referitoare la tematicile expuse, precum informarea deficitară asupra valabilităţii alimentelor şi a modului de păstrare a acestora. S-a remarcat, de asemenea, lipsa cunoştinţelor necesare alcătuirii unui plan alimentar calitativ nutriţional în rândul studenţilor, astfel încât să cumpere şi să consume eficient. Organizaţiile partenere vor lucra împreună astfel încât să realizeze un ghid cu metode şi sfaturi pentru a consuma inteligent resursele alimentare şi pentru a alcătui propriul plan nutriţional. Pe lângă acest ghid, în următoarele 12 luni organizaţiile vor organiza training-uri pentru tineri, astfel lucrând activ către combaterea acestor probleme.
Până la încheierea proiectului, SSV alături de Octop'Us vor publica şi un documentar despre subiectele menţionate, astfel încât să sprijine informarea asupra acestor probleme de actualitate. Conform ONU, la nivel mondial 17% din totalul hranei produse rămâne nefolosită. Studiul din 2021 arată că în România aproximativ 70 de kg de alimente per locuitor sunt risipite, adică 1,35 de milioane de tone hrană aruncată anual (doar la nivel de gospodării, fără comerţ sau HoReCa). Veronica Castro, reprezentant Octop'Us în cadrul proiectului a declarat: "Scopul acestui proiect este de a încuraja tinerii să reducă risipa alimentară, aducând beneficii atât planetei şi a propriei sănătăţi, cât şi a finanţelor personale. Începem cu paşi mici, prin promovarea consumului conştient de produse alimentare". Cristian Ghiurcă, reprezentant SSV în cadrul proiectului şi preşedinte al asociaţiei este convins aceste principii legate de alimentaţie pot fi aplicate cu success în viaţa de zi cu zi.