Proiecte de miliarde de dolari îi aşteaptă pe constructorii români în Arabia Saudită

ANCUŢA STANCIU, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2013

Proiecte de miliarde de dolari îi aşteaptă pe constructorii români în Arabia Saudită

Interviu cu Excelenţa Sa, Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi, ambasadorul Regatului Arabiei Saudite în România

Arabia Saudită prezintă oportunităţi importante pentru oamenii de afaceri din ţara noastră care doresc să dezvolte proiecte în statul din Golf, în special în domeniul construcţiilor, unde acesta are programate investiţii de ordinul miliardelor de dolari, ne-a declarat Excelenţa Sa, Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi, ambasadorul regatului în România. Pentru a putea profita de aceste oportunităţi este, însă, nevoie ca reprezentanţii mediului de afaceri autohton să se deplaseze în Arabia Saudită, pentru a se putea întâlni cu omologii lor locali şi a stabili planuri concrete, precizează domnia sa.

Investitorii saudiţi sunt atraşi, în special, de potenţialul agricol al ţării noastre, dorind să cumpere sau să concesioneze terenuri, pentru a putea înfiinţa ferme, care să exporte produse către regatul din zona Golfului Persic, potrivit lui Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi.

Arabia Saudită a fost ocolită de criza economică, înregistrând o creştere de peste şapte procente anul trecut, la care sectorul nepetrolier a avut o contribuţie semnificativă, ne-a mai precizat oficialul saudit.

Reporter: Cum apreciaţi relaţiile economice dintre România şi Arabia Saudită?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Relaţiile dintre cele două ţări sunt excelente la nivel politic. În ceea ce priveşte relaţiile economice, trebuie să admit că nu au atins nivelul de dezvoltare al relaţiilor politice, în ciuda creşterii comerţului între ţările noastre. Deşi valoarea acestuia s-a triplat în ultimii trei ani, ajungând la peste 500 milioane euro în 2012, nivelul nu este unul satisfăcător. Credem că există potenţiale investiţii care ar putea fi realizate. Trebuie să avem în vedere că ţările din zona Golfului, şi, în special, Arabia Saudită, nu au fost afectate de criza economică globală, datorită producţiei petroliere.

Reporter: Care ar fi cele mai importante sectoare ale economiei româ-neşti care ar putea atrage interesul oamenilor de afaceri din Arabia Saudită?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Un astfel de sector este cel agricol. Agricultura reprezintă una dintre nevoile imediate ale Arabiei Saudite. Noi am realizat deja proiecte agricole în alte ţări, precum Sudan, Etiopia, Vietnam, Ucraina sau state din America de Sud, cel mai recent valorând 30 milioane euro, iar acum încercăm să facem acest lucru şi în România.

Reporter: Există interes din partea oamenilor de afaceri saudiţi să cumpere terenuri în România?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Nu neapărat să cumpere. Iau în calcul şi închirierea pe o perioadă îndelungată, de 50 de ani. Avem un plan strategic, conceput de regele Abdullah, pentru asigurarea securităţii alimentare a Arabiei Saudite. Acest plan constă în acordarea de credite firmelor saudite pentru a investi în agricultură în afara ţării. Creditele se ridică la milioane de dolari, nu sunt purtătoare de dobândă şi sunt însoţite de garanţia că produsele acestor firme vor fi cumpărate.

Reporter: Aţi discutat cu autorităţile române, cu Ministerul Agriculturii?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Da, dar problema cu terenurile româneşti este că sunt de mici dimensiuni. Noi căutăm suprafeţe de mii de hectare, pe care oamenii de afaceri saudiţi încearcă să le obţină, dar este încă o operaţiune la scară mică.

Reporter: Începând de anul viitor pământurile din România vor putea fi vândute către non-rezidenţi. Deci ar putea fi o oportunitate pentru investitori să achiziţioneze pământ şi să dezvolte afaceri în agricultură. Credeţi că anul viitor investitorii saudiţi vor fi mai interesaţi să încerce să facă afaceri în România?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Cred că da. Pentru că geografic vorbind, România este mult mai aproape de Arabia Saudită decât alte ţări.

Alte domenii de interes sunt indus-tria IT şi cea energetică. Avem sute de experţi români care lucrează în Arabia Saudită. Oamenii de afaceri de la noi recunosc, din ce în ce mai mult, importanţa pieţei româneşti. Ce ne trebuie acum este opusul, ca România să înţeleagă mediul de afaceri din Arabia Saudită, nevoile ţării noastre.

În primul rând, oamenii de afaceri români trebuie să viziteze Arabia Saudită, să intre în contact cu companiile noastre, pentru că există oportunităţi extraordinare, în domenii precum cel al infrastructurii. Trebuie să semnăm înţelegeri între camerele de comerţ ale celor două ţări, să stabilim comitete bilaterale în cadrul acestora.

Reporter: Şi aţi avut întâlniri cu camerele de comerţ române?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Am avut şi am încurajat camerele de comerţ saudite să aibă astfel de întâlniri. Nu semnarea unui contract de cooperare este importantă, ci stabilirea unor relaţii concrete. Avem nevoie ca oamenii de afaceri români să vină în vizită la noi. Nu e suficient să stea aici şi să le ceară oamenilor de afaceri saudiţi să vină la ei.

Reporter: Guvernul român plănuieşte să privatizeze parţial sau integral societăţi din domeniul energetic şi al transportului feroviar. Sunt oamenii de afaceri saudiţi interesaţi în vreunul dintre aceste domenii?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Este posibil să existe interes. În ţările din zona Golfului Persic există mii de companii energetice care ar putea fi atrase de aceste privatizări.

De aceea am vorbit despre importanţa comunicării dintre camerele de comerţ, dintre firme şi chiar dintre indivizi. Au existat eforturi considerabile din partea Camerei de Comerţ din Craiova.

Reporter: Aţi organizat vizite pentru oamenii de afaceri români în Arabia Saudită?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Rolul ambasadei nu este să organizeze întâlniri, ci să faciliteze realizarea acestora. Vizele în Arabia Saudită se obţin uşor, procedurile nu sunt complicate. Toate autorizaţiile necesare pentru derularea unei investiţii se pot obţine într-o singură clădire, iar procesul nu durează mai mult de două ore. Este necesară o investiţie de minim două milioane de ryali, care este echivalentul a două milioane de lei. Şi vizele pentru lucrători se obţin tot în aceeaşi clădire.

Partea română a făcut, la rândul său, eforturi lăudabile pentru simplificarea procedurilor. Pentru oamenii de afaceri saudiţi a devenit mult mai uşor să obţină vize, în urmă cu trei ani dura trei-patru săptămâni, în timp ce acum se eliberează în cel mult trei zile.

Reporter: Când a avut loc ultima oară o întâlnire între preşedintele României şi regele Arabiei Saudite?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: A existat o invitaţie pentru preşedintele Traian Băsescu să vină în Arabia Saudită, în urmă cu aproximativ doi ani, care a fost însă întârziată de anumite probleme, regele Abdullah fiind supus unei operaţii chirurgicale. Dar ambele părţi aşteaptă cu interes această vizită.

Au avut loc o serie de vizite oficiale reciproce. Cele două guverne au stabilit un acord cu privire la dubla impozitare, deci au pus fundaţia care le va permite firmelor să-şi des-făşoare activitatea. Întâlnirile între oficiali au, însă, un impact limitat. Paşii concreţi constau în intensificarea întâlnirilor dintre reprezentanţii mediului de afaceri. Le spun mereu atât oamenilor de afaceri saudiţi, cât şi celor români, că există oportunităţi despre care nu ştiu.

În sectorul construcţiilor, de exemplu, avem o creştere foarte mare, de ordinul miliardelor, a inves-tiţiilor. Însă firmele româneşti nu s-au prezentat, încă, într-o manieră care să se axeze pe nevoile companiilor noastre. Avem companii de construcţii din multe ţări prezente în Arabia Saudită, însă nu şi din Româ-nia.

Reporter: Cum este situaţia economică în Arabia Saudită, în prezent?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Fondul Monetar Internaţional afirmă, în ultimul său raport, că starea economiei saudite a trecut de la stabilă la pozitivă. Creşterea economică a fost de 7,1%, anul trecut, iar sectorul nepetrolier a crescut cu 8%, reprezentând cea mai bună evoluţie din anul 1981 încoace.

Reporter: În contextul acestei crize, există o competiţie între ţări pentru accesul la resurse naturale iar Arabia Saudită este foarte importantă din acest punct de vedere. În ce ţări exportaţi cea mai mare cantitate de petrol? Sunt Statele Unite unul dintre principalii consumatori de petrol din Arabia Saudită?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: SUA nu au nevoie de petrol din Arabia Saudită, ci ca petrolul nostru să meargă în ţările în care ele au interes să meargă. Lumea este interconectată, ceea ce face ca petrolul din Arabia Saudită să fie foar-te important pentru SUA, chiar dacă nu cumpără niciun baril. Arabia Saudită a jucat un rol foarte pozitiv pentru stabilitatea globală în ultimii 30 de ani. Şi acest lucru s-a observat în cadrul fiecărei crize, când am stabilizat preţul petrolului. Nu am profitat de asemenea surse.

Reporter: Ce ne puteţi spune des-pre relaţia dintre Arabia Saudită şi ţările din grupul BRICS?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: Avem o relaţie excelentă cu toate ţările membre BRICS.

Reporter: Cum va afecta moartea lui Hugo Chavez politica OPEC?

Abdul Rahman Ben Ibrahim Ben Ali Ar-Rasi: OPEC, în ultimii 30 de ani, a avut un rol pozitiv, din punct de vedere al preţului petrolului, al stabilităţii acestuia, şi nu cred că moartea lui Hugo Chavez va afecta politica organizaţiei. Membrii săi sunt conştienţi că interesul OPEC este şi al fiecăruia dintre ei, motiv pentru care mă aştept să continue să joace un rol constructiv pe scena globală. Arabia Saudită este, de asemenea, membru G20, care ţine cont, alături de FMI, de rolul cheie pe care îl joacă în OPEC.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb