Proiectul de buget, bazat pe un pachet de reforme legislative

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2021

Proiectul de buget, bazat pe un pachet de reforme legislative

Prim-ministrul Florin Cîţu: "Introducem în premieră bugetarea multianuală"

Întocmirea proiectului bugetului de stat pentru anul în curs durează deoarece acesta va fi însoţit de un pachet de reforme legislative menit să înlăture anumite măsuri care au grevat finanţele publice, a afirmat premierul Florin Cîţu, ieri, la finalul şedinţei de guvern.

"În proiectul de buget, mergem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la acesta, maximum 7,1%. Pare că întocmirea proiectului de buget de stat durează mult, dar obiectivul este de a merge cu el în Parlament săptămâna viitoare. Dacă nu va fi gata până atunci, probabil va mai dura cel mult încă o săptămână. Trebuie să ajungem în Parlament cu proiectul de buget şi în acelaşi timp cu tot pachetul de reforme pe care se axează acest buget, pachet care va avea efecte reale din 2022. În acest moment reversăm sau întoarcem ori introducem reforme amânate 30 de ani. Întoarcem măsuri care au avut un efect devastator pentru finanţele publice în ultimii ani, măsuri ce trebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate în viitor. E important să menţinem încrederea investitorilor străini, a Comisiei Europene, a agenţiilor de rating. (...) Bugetul trebuie să suţină relansarea economică, precum şi proiectele de investiţii ce vor fi demarate în acest an şi finalizate în anii următori. Analiza pe buget e puţin diferită pentru că începem prima parte a bugetării multianuale, cred că o vom introduce din 2023. Mă uit şi la bugetul 2021 - 2022. O parte din reforme vor avea impact real în 2022, e o muncă mai laborioasă. Introducem în premieră bugetarea multianuală, care cred că va fi efectivă începând cu anul 2024", a declarat Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a spus că aşteaptă seturile de măsuri de reformă de la fiecare minister cu privire la companiile de stat, la legea salarizării, legea pensiilor şi eliminarea unor cheltuieli ineficiente din buget în această perioadă de criză.

"Vom face un buget sustenabil care va susţine dezvoltarea economică în perioada 2021-2024. Toate ministerele cer bani, dar vom prioritiza resursele privind proiectele. Bugetul se aprobă în nişte limite, aprobate de Ministerul Finanţelor", a precizat prim-ministrul.

Referitor la majorarea valorii punctului de pensie, acesta a spus că deja cheltuielile bugetare cu plata pensiilor au crescut în acest an cu aproape 9 miliarde lei, înainte de întocmirea bugetului de stat. La această majorare se adaugă şi aceea privind cheltuielile cu plata alocaţiilor, care s-au mărit în 2021 cu 2,3 miliarde lei. Şeful guvernului a spus că pensiile de anul acesta vor fi mai mari decât cele de anul trecut, iar legea pensiilor va fi modificată, pentru respectarea principiului contributivităţii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. si daca pachetul de reforme nu trece de parlament nu vom avea buget?

    Da-le 99% din bani Serviciilor, si ai facut reforma bugetara "perfecta", nea' Cîţulica! Plus ca, vei ajunge si presedintele Coloniei, garantat!

    Abia astept sa vad si eu bugetul pe anul in curs, sa vedem cat e de mare teapa care li se pregateste la buzunar romanilor in cea mai saraca tara din UE.

    1. cauta pe youtube : Ciclul Creditului Credit Cycles Business Cycles and Missallocation

    In mod normal, bugetul se construieste pe legislatia in vigoare, nu pe cea viitoare!

    Nu spune Citu ca nu poate, dar ca se va stradui sa modifice legile asa cum doreste, ca sa atinga niste indicatori fie luati din burta, fie agrati politic, fie impusi de UE. 

    1. Are o portita de 18 luni de masluire a datelor si de amanare a efectelor reale "Severe" economice propagate in piata.

      Distractia se opreste in maxim 2 ani !!! 

      Si o sa se resimta ma sever prin 2027! 

      Guvernul nu vrea sa accepte ca bula creditului si a activelor nu are cat sa mai creasca in termeni reali; si este fortat in maxim 18 luni sa taie sever din Lei ca sa mentina iluzia de crestere la active; simultan tre sa propage si somaj in crestere (la buget -> se va propaga si in privat) ca sa aplice reglementarile propuse de BEC. 

      Rabdare ... mai sunt inca 6 trimestre de trecut ca lumea sa se prinda cu adevarat de distractie. 

      Vezi maximul ascendent la cotatia ratei de dobanda in credite (exista un ciclu de crestere si descrestere = fluctuatia activelor => ciclul real de creditare) ce continua sa creasca semnal clar ca inca este pe varf (cat o sa mai urce nu stiu dar nu mai are mult - fata de media istorica din trend); cand media de dobanda din piata la credit se prabuseste atunci se vor prabusi in termeni reali si cotatia la unele active financiare pentru a se stimula o curatare si simultan o noua creditare in piata. 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb