La Chişinău, a avut loc, astăzi, inaugurarea oficială a începerii lucrărilor la proiectul de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău Faza a II-a, obiectiv declarat de interes naţional în Republica Moldova.
Acesta este un proiect strategic şi pentru România, pentru Transgaz SA, el reprezentând dovada concretă a angajamentului prin care ţara noastră sprijină Republica Moldova în realizarea obiectivului de consolidare a securităţii energetice şi de integrare în piaţa energetică a Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis redacţiei noastre.
Directorul general al Transgaz SA, domnul Ion Sterian, a subliniat faptul că: "Transgaz îşi ia foarte în serios rolul şi angajamentele pe care le are în calitate de jucător regional în sectorul energetic. Avem responsabilitatea angajamentulelor pe care România şi compania noastră, şi le-au asumat. Realizarea acestui gazoduct contribuie la modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naţionale, şi conectarea cu piaţa energetică europeană. Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării. Pentru securizarea finanţării proiectului, am semnat în luna ianuarie, la Luxemburg, cu Banca Europeană de Investiţii, contractul de finanţare în valoare de 38 milioane de euro pentru interconectarea Ungheni - Chişinău", se mai arată în comunicat.
În urmă cu o lună, la 14 ianuarie 2019, în prezenţa Directorului General TRANSGAZ SA România, a Administratorilor Societăţii EUROTRANSGAZ SRL din Republica Moldova, Administratorul Societăţii VESTMOLDTRANSGAZ SRL a semnat contractul de achiziţie lucrări cu ofertantul declarat câştigător, Asocierea formată din Societatea ACI CLUJ SA (România), Societatea IMSAT SERVICE SA (România) şi Societatea ABCONY SERV SRL (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău.
Realizarea proiectului Ungheni - Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi - Ungheni - Chişinău.
Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcţiune în anul 2014 şi prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit a consolidării securităţii energetice a ţării.
1. interconectare
(mesaj trimis de BRADISOR în data de 18.02.2019, 18:15)
Cine detine reteaua de distributie la Chisinau?