Proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor va fi votat marţi

Elena Deacu
Politică / 15 iunie 2015

Tăriceanu: "E o pensie care să ţină cont de constrângerile mandatului"

Actualizare 20:36

Plenul reunit al Parlamentului va vota, marţi, de la ora 12:00, proiectul de lege privind pensiile speciale de care vor beneficia dacă au îndeplinit vârsta de pensionare.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, în legătură cu aceste pensii speciale, că este vorba de faptul că parlamentarii nu au voie să desfăşoare alte activităţi şi nu au alte venituri care să le permită să acumuleze pachete de siguranţă pentru bătrâneţe.

"Este instituită o anumită categorie de pensie, plecând de la următoarea premisă, că cei care nu au voie să desfăşoare alte activităţi, cu exceptia celor universitare, cum este cazul şi al parlamentarilor, şi nu au alte venituri care să le permită să acumuleze pentru bătrâneţe un pachet de siguranţă, acelaşi reguli, să ştiţi, foarte stricte de incompatibilităţi şi de conflict de interese funcţionează şi în cazul parlamentarilor care sunt supuşi aceloraşi reguli", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că această pensie ţine cont de "constrângerile mandatului".

"Prin urmare există, din această pespectivă, ideea care a fost de mai multă vreme în discuţie, de a avea în vedere o pensie care să ţină cont de aceste constrângeri din perioada mandatului", a menţionat el.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a spus că nu este vorba de o pensie specială, ci despre "o indemnizaţie".

"Cred că v-a explicat foarte bine preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care a spus foarte clar că parlamentarii, ca şi alte categorii speciale de bugetari au un număr important de restricţii, exceptând activitatea didactică, nu au dreptul să fie în consiliul de administraţie, să fie administrator, ca şi judecătorii. Probabil că asta a fost raţiunea. E o formulă care se propune şi o să vedem dacă va fi aprobată", a adăugat Dumitrescu.

---

Proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi dezbătut şi votat astăzi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, a declarat liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban, arătând că PNL a solicitat ca acest proiect să nu fie introdus pe ordinea de zi.

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede înfiinţarea unei pensii speciale pentru parlamentari. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdus pe ordinea de zi şi evetual, dacă plenul nu este de acord, o să o scoată de pe ordinea de zi", a spus Orban, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.

Unul dintre iniţiatori, Petre Daea, a declarat la momentul depunerii proiectului că legea prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de peste 4.000 lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 lei. Iniţiativa este inspirată, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European. El a explicat că pragul minim este de 6 luni, iar dacă o persoană a fost parlamentar mai puţin de 6 luni nu beneficiază de indemnizaţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Parlamentarii nu au voie sa desfasoare alte activitati", dar cu toate astea le desfasoara. Pe langa pensiile speciale propun sa se acorde parlamentarilor si sejururi speciale - in Siberia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb