Proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă a trecut de Parlament

A.I.
Piaţa de Capital / 12 februarie

Proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă a trecut de Parlament

Proiectul va fi trimis spre promulgare preşedintelui interimar Ilie Bolojan

Gabriela Horga: "Acest proiect reprezintă un angajament ferm pentru consolidarea pieţei de capital, pentru protecţia investitorilor şi pentru crearea unor condiţii mai bune de acces la finanţare pentru companii"

Simplificarea procedurilor necesare pentru atragerea de capital şi menţinerea obligaţiei raportărilor trimestriale pentru companiile listate în Piaţa Reglementată a BVB - printre prevederile proiectului de lege

Proiectul de modificare a legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă a trecut de Parlament, urmând să fie trimis spre promulgare preşedintelui interimar al ţării Ilie Bolojan.

Gabriela Horga, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat şi fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a scris, pe o reţea de socializare: "Un moment important pentru viitorul pieţei de capital din România: Camera Deputaţilor (camera decizională) a adoptat proiectul de lege de modificare a Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiunile de piaţă.

Este un proiect pentru realizarea căruia am muncit mult anul trecut, am depus mult suflet, în calitate de vicepreşedinte pentru piaţa de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Proiectul va fi trimis spre promulgare preşedintelui interimar Ilie Bolojan.

− Adoptarea acestui proiect de lege este mai mult decât o schimbare legislativă. Este un angajament ferm pentru consolidarea pieţei de capital, pentru protecţia investitorilor şi pentru crearea unor condiţii mai bune de acces la finanţare pentru companii. O piaţă de capital puternică înseamnă o economie mai dinamică, capabilă să ofere oportunităţi reale de creştere.

− Elaborarea proiectului a fost un proces intens şi rapid, dar transparent, cu multe consultări, în care fiecare etapă a fost gândită cu atenţie, pentru ca rezultatul final să fie benefic.

− Am desfăşurat consultări ample cu formele asociative, iar Ministerul de Finanţe a găzduit o dezbatere publică. Am ascultat, am analizat şi am integrat multe dintre propunerile primite, pentru că mi-am dorit ca această lege să contribuie cu adevărat la modernizarea pieţei de capital, nu doar să bifăm o obligaţie prea mult amânată, înainte de venirea mea la ASF. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi, fără ajutorul cărora nu ar fi fost posibilă această realizare".

Potrivit fostului Vicepreşedinte al ASF, între aspectele noi pe care la aduce proiectul de lege se numără:

− Simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieţei financiare.

− Publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acţionarilor.

− În cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă a fost redus de la 30 de zile la 14 zile calendaristice.

− Reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătoreşti care dispune anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.

− Menţinerea obligaţiei de întocmire şi publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparenţa şi informarea corectă a investitorilor despre evoluţia financiară a companiilor listate.

Proiectul mai implică transpunerea în legislaţia românească două directive europene:

− Directiva (UE) 2022/2464 asigură cadrul de reglementare pe baza căruia societăţile de la care investitorii sau alte părţi interesate au nevoie de informaţii nefinanciare raportează aceste informaţii.

− Directiva (UE) 2022/2381 urmăreşte să asigure aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. sa tot faceti majorari de capital ca la ONE si veti avea "succesuri" nemasurate la urmatoarele IPO si alte majorari, o sa le mai vindeti ulterior nu in ani ci in secole, cam asa se strica pietele mici si se pierd clienti

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2633
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9687
Gram de aur (XAU)Gram de aur444.7316

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb