Proiectul "Prima Casă" ar putea deveni operaţional în luna iulie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 mai 2009

Beneficiarii programului "Prima Casă" vor plăti un avans de maxi­mum 5% din valoarea creditului, au declarat reprezentanţii Executivului, în urma discuţiilor de ieri privind implementarea programului "Prima Casă". La întâlnire au mai participat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi membrii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Băncile vor avea costuri mai reduse ale creditării şi dobânzii decât cele existente pe piaţă întrucât statul garantează în totalitate valoarea creditelor şi întregul risc al împrumutului, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, în limita sumei de 60.000 de euro, au explicat reprezentanţii Guvernului. Practic, băncile nu vor mai suporta costurile asociate riscului de neplată, deoarece acesta va fi preluat de către stat.

Ministerul Finanţelor, împreună cu Banca Naţională, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor şi experţi din cadrul băncilor vor definitiva condiţiile de natură tehnică ale aplicării programului guvernamental "Prima casă", astfel încât programul să devină operaţional în luna iulie a acestui an, au mai declarat oficialii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că băncile trebuie să se asigure că garanţia acordată de stat, prin intermediul Fondului de Garantare, funcţionează "imediat" şi poate fi executată. Domnia sa a declarat: "În momentul în care băncile vor avea riscuri de execuţie în caz de neplată, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care să plecăm la drum: schema simplă, numai că trebuie să fie sigur faptul că, în caz de neplată, garanţia funcţionează imediat şi trebuie să executaţi garanţia, care trebuie să fie de la Fondul de Garantare".

Premierul Emil Boc a declarat că statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern. Acestea trebuie să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă. Băncile vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor.

Presedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, este de părere că proiectul guvernamental "Prima Casă" va relansa creditarea şi va duce la reluarea construcţiilor de locuinţe. Domnia sa a mai precizat că, în prezent, discuţiile dintre bănci, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională se află într-o fază de rezolvare a problemelor la nivel tehnic. "Trebuie să ne uităm la prevederile actuale ale BNR pentru a implementa uşor proiectul şi a face produsul cât mai cerut, dar cred că în câteva zile vom clarifica toate aceste aspecte", a precizat domnul Gheţea.

În opinia sa, "băncile nu vor putea sta deoparte", pentru că activitatea de trezorerie oferă oportunităţi foarte reduse, ce apar numai în anumite momente şi durează câteva săptămâni.

Pentru a putea fi implementat acest program, Guvernul a decis, miercuri, extinderea obiectului de activitate al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) cu atribuţii de acordare de garanţii pentru programul guvernamental "Prima casă", destinat persoanelor care nu au o locuinţă în proprietate. Domnia sa a mai precizat că pe baza mecanismului Fondului de Garantare pot fi practic garantate, prin acest program, locuinţe în valoare de un miliard de euro.

Cezar Coâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR 1903) a declarat că acest program este destinat tinerilor, dar care în momentul de faţă nu au bani să îşi cumpere o locuinţă. Domnia sa a explicat că ar fi bine dacă Guvernul ar realiza investiţii astfel încât aceşti tineri să îşi poată păstra locurile de muncă pentru ca apoi să îşi poată achiziţiona şi o casă.

Notarii se alătură Programului "Prima Casă"

Iniţiativa Guvernului României de a oferi o serie de facilităţi, în special tinerilor, pentru achiziţionarea "primei case" constituie unul dintre paşii concreţi care se fac în direcţia unor politici sociale echitabile şi eficiente, apreciază notarii publici, într-un comunicat remis redacţiei. Conducerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România salută această iniţiativă, căreia consideră că i se poate alătura prin reducerea cu circa 30 % a onorariilor - atât pentru încheierea actelor de vânzare/cumpărare, cât şi pentru autentificarea contractelor de ipotecă. În acest sens, UNNPR va înainta ministrului Justiţiei propuneri concrete pentru o reducere considerabilă a sumelor pe care cei îndreptăţiţi să beneficieze de această măsură a "primei case" vor trebui să le achite.

A.T.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb