Proiectul Silver Mountain, preluat de BCR

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 26 mai 2014

Proiectul Silver Mountain, preluat de BCR

Banca s-a ales cu o pierdere de 40 de milioane de euro, urmând să continue investiţiile în proiectul iniţial

BCR a preluat complexul imobiliar de lux Silver Mountain, scos la vânzare de Euro Insol, lichidatorul dezvoltatorului INR Management Real Estate, la un preţ de 45,5 milioane de euro, astfel că expunerea băncii pe acest proiect este de 40 de milioane de euro. Falimentul fusese solicitat la începutul acestui an chiar de BCR, principalul creditor al proiectului, cu creanţe de 85 de milioane de euro. La prima încercare de vânzare, stabilită pentru 9 mai, preţul de pornire al licitaţiei era de 53,4 milioane de euro, dar Euro Insol, lichidatorul firmei, a anunţat o nouă licitaţie pe 16 mai, la un preţ diminuat cu 15%.

Remus Borza, şeful Euro Insol, ne-a declarat că BCR intenţionează să continue dezvoltarea proiectului din Poiana Braşov. "Ca să îşi recupereze banii, vor trebui să finalizeze proiectul iniţial şi să construiască şi un hotel, un restaurant de 500 de locuri, un spa ultramodern şi, eventual, un cazino", a spus sursa citată.

Proiectul format în prezent din 171 de apartamente nevândute, spaţii comerciale, 176 de locuri de parcare, restaurant, club, spa&fitness şi un lot de teren de 20 de hectare, era evaluat la aproximativ 50 de milioane de euro, potrivit unei evaluări realizate de consultanţii firmei Jones Lang LaSalle. La începutul anului, Remus Borza spunea că preţul de vânzare al proiectului nu va putea coborî sub evaluare.

Totodată, banca a preluat şi un teren de aproape şase hectare în comuna Snagov, acesta fiind evaluat la 2,1 milioane de euro. Şi pe acest teren, INR Management intenţiona să dezvolte un ansamblu rezidenţial.

Compania INR Management Real Estate, care era controlată de un offshore din Cipru în spatele căruia, alături de omul de afaceri Dan Fischer (decedat), se află şi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac, a demarat în 2008 construcţia celui mai luxos proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul intenţiona să construiască o mini-staţiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente şi vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanţului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis şi un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătraţi. Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să se construiască pe o suprafaţă de 88 de hectare. Criza economică a împiedicat finalizarea proiectului. La finele lunii mai 2013, sora lui Fisher a vândut compania INR Management fondului asiatic de investiţii UNI-ASIA Holding.

Potrivit unui raport al administratorului judiciar, principalele cauze ale insolvenţei INR Management identificate de administratorul judiciar sunt depăşirea termenelor de execuţie a lucrărilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanţă crescute în mod artificial prin numărul mare de contracte de consultanţă cu obiect identic sau similar şi care se suprapun în timp, contractele de consultanţă încheiate cu persoanele afiliate şi cumpărări de active de la persoane afiliate la preţuri mai mari decât cele de piaţă. Fostul tenisman Ilie Năstase şi fostul ministru al Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu se numără printre beneficiarii de contracte, potrivit administratorului judiciar.

Silver Mountain dispune de un teren de 260.000 metri pătraţi în Poiana Braşov, iar iniţial a fost gândit cu cinci faze de execuţie, care totalizau aproximativ 300.000 metri pătraţi, dintre care 1.200 locuinţe de vacanţă, 200 camere de hotel şi o zonă multifuncţională, cu restaurant, săli de conferinţă, club, sală de fitness şi SPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb