Promateris atrage o nouă finanţare cu fonduri nerambursabile norvegiene şi continuă investiţiile în dezvoltarea sustenabilă a companiei

G.D.
Piaţa de Capital / 25 mai 2022

Promateris atrage o nouă finanţare cu fonduri nerambursabile norvegiene şi continuă investiţiile în dezvoltarea sustenabilă a companiei

Promateris, grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, anunţă obţinerea unui nou grant din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului "Producţia de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based şi compostabile, conform unui comunicat al Promateris remis redacţiei." Proiectul este dezvoltat de Promateris în parteneriat cu compania norvegiană, Norsk Energi, şi prevede instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, judeţul Ilfov, care să contribuie la tranziţia către energia verde a Promateris prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

"În anul 2019 am început un amplu proiect de decarbonizare a activităţii Promateris prin dezvoltarea unei noi generaţii de ambalaje, bio-based, biodegradabile şi compostabile. Prin urmare, într-o perioadă de doar trei ani, am reuşit să implementăm o serie de măsuri în vederea decarbonizării companiei, precum: reciclarea a 100% din deşeurile industriale, integrarea locală a producţiei de materii prime, eco-proiectarea produselor şi fabricarea ambalajelor bio-based şi compostabile în locul celor tradiţionale din polietilenă. Prin noul proiect ne propunem să înlocuim utilizarea energiei tradiţionale cu cea din resurse regenerabile în procesul de producţie. Angajamentul nostru faţă de mediul înconjurător este unul ferm, iar acest proiect ne va aduce şi mai aproape de obiectivul nostru de a fabrica ambalaje care să aibă cea mai scăzută amprentă de carbon la nivelul întregii pieţe din Europa Centrală şi de Est," a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Potrivit sursei citate, proiectul dezvoltat de Promateris împreună cu Norsk Energi este estimat să fie finalizat în luna mai 2023. Sistemul fotovoltaic care va fi instalat la fabrica Promateris va aduce economii semnificative pentru companie, prin reducerea anuală cu 1.141 MWh a energiei electrice convenţionale. Energia verde obţinută va fi utilizată în producţia de ambalaje bio-based şi compostabile şi reprezintă aproximativ 19% din necesarul de energie al Promateris. Acest sistem va oferi companiei protecţie împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică şi va reduce dependenţa de surse externe de energie.

Energia verde produsă de acest sistem fotovoltaic va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 341.053 tone/an, fapt care este în conformitate cu reglementările şi obiectivele UE şi naţionale şi contribuie la strategia UE de a obţine neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Pentru Promateris, acest proiect va contribui la creşterea competitivităţii companiei şi îmbunătăţirea portofoliului de produse, reducând şi mai mult amprenta de carbon realizată la fabrica din Buftea. Acest lucru va facilita extinderea Promateris pe noi pieţe din Europa Centrală şi de Est.

Pentru un orizont de timp de cinci ani, beneficiile aduse de acest proiect se vor reflecta în reducerea cu 5.703.240 kWh a energiei pe bază de combustibili fosili, reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1.705.265 tone, iar portofoliul de produse al Promateris va avea cea mai scăzută amprentă de carbon existentă în piaţa de ambalaje bio-based, biodegradabile şi compostabile din CEE, subliniază sursa citată.

Acesta este cel de-al treilea proiect al Promateris care va fi realizat cu fonduri norvegiene. În iunie 2021, compania a încheiat primul proiect dezvoltat cu astfel de fonduri - "Europa Verde - Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice". Proiectul a avut o valoare de 2,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 950.000 de euro şi a vizat dezvoltarea de produse inovatoare, realizate din bio-plastic, ce au la bază amidonul de porumb. Cel de-a doilea proiect dezvoltat de companie cu astfel de granturi a fost "Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based". Investiţia totală s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 744.000 de euro. Proiectul va fi finalizat în octombrie 2022 şi vizează realizarea de către Promateris a materiei prime biodegradabile şi compostabile pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea. În urma finalizării acestui proiect, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De trei ori consecutiv au primit bani norvegieni, cei de la Promateris, si ar fi foarte interesant de vazut ce procent au primit din totalul alocat masurii respective pe ultimii trei ani.

    Bani seriosi, chestiuni si detalii romanesti, niscai umor mioritic si trasee de succes pline de coincidente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb