Propunerile "PCC SE" nu au trecut de AGA

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2011

Propunerile "PCC SE" nu au trecut de AGA

Consiliul de Administraţie, mandatat să iniţieze discuţii cu PCC pentru redresarea financiară

"PCC SE" cere manageri profesionişti

Acţionarii "Oltchim" au decis, în această săptămână, mandatarea Consiliului de Administraţie să iniţieze discuţii cu "PCC SE", acţionarul minoritar cu care conducerea societăţii se află de mai mai mul timp în disensiuni, să analizeze posibilităţile de redresare financiară ale combinatului. Directorul general al "Oltchim". Constantin Roibu, ne-a declarat că, prin această măsură, aprobată de AGA, conducerea "Oltchim" îşi dovedeşte deschiderea pentru găsirea unor alternative viabile de redresare financiară.

De cealaltă parte însă, "PCC SE" vede, ca singură şansă pentru depăşirea situaţiei în care se află combinatul, înlocuirea conducerii actuale cu o echipă de management profesionistă.

Constantin Roibu rămâne director general la "Oltchim"

Toate propunerile iniţiate de către acţionarul minoritar "PCC SE" au fost respinse de către acţionarii "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) reuniţi, miercuri, în Adunarea Generală, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

În acest context, Constantin Roibu, directorul general al combinatului chimic, ne-a declarat că votul negativ al acţionarilor pentru propunerile PCC este normal, având în vedere că această companie este un acţionar ostil, concurent al "Oltchimului".

Printre propunerile PCC (n.r. acţionar minoritar al combinatului care deţine 17,47%) respinse de către acţionarii OLT s-a numărat şi cererea către Consiliul de Adminis-traţie a revocării domnului Constantin Roibu din funcţiile de director general şi administrator.

Acţionarii au decis că această solicitare a PCC este de competenţa conducerii administrative a societăţii. În argumentarea propunerii PCC de revocare a directorului general al Oltchim se precizează: "Domnul Roibu a fost sancţionat de CNVM pentru contravenţii în legătură cu legislaţia privind pieţele de capital, şi anume manipularea pieţei; domnul Roibu nu supervizează în mod adecvat personalul Oltchim şi din această cauză Oltchim nu a restituit în timp util certificatele CO2, ceea ce a expus societatea la o posibilă amendă în valoare de 14,34 milioane de euro; sub conducerea Roibu, situaţia societăţii s-a deteriorat în mod constant; domnul Roibu nu înţelege problemele reale ale Oltchim, dând în mod constant vina pe factori externi pentru problemele Oltchim şi nu pe propria conducere; domnul Roibu nu prezintă soluţii alternative pentru problemele societăţii".

Acţionarii combinatului chimic au mai respins şi cererea privind iniţierea răspunderii civile delictuale pentru prejudiciile cauzate societăţii de către Constantin Roibu, în calitate de director general al "Oltchim".

Nici propunerea privind aprobarea mandatării conducerii executive în vederea întocmirii unui nou plan de restructurare pentru companie sau modificarea programului aprobat în 2009 nu a primit votul acţionarilor.

PCC se oferă să ajute Oltchim cu materii prime vitale

"PCC SE" şi-a exprimat ieri regretul, într-un comunicat de presă, referitor la decizia acţionarului majoritar al combinatului, Minis-terul Economiei, să respingă iniţiativa acţionarului minoritar de a obliga conducerea companiei să elaboreze şi să implementeze un plan de restructurare realist la "Oltchim".

PCC precizează că "aşa-numitul program de restructurare propus de conducerea combinatului şi aprobat de către AGA din data de 6 august 2009 nu s-a dovedit eficient, iar rezultatele financiare ale companiei sunt într-o continuă deteriorare, cu pierderi în creştere începând cu anul 2007 şi cu datorii care depăşesc în prezent 2,5 miliarde de lei".

Reprezentanţii "PCC SE" ne-au declarat că aşteaptă răspunsul la mai multe scrisori oficiale, trimise către Ministerul Economiei, oferindu-se să ajute combinatul cu materii prime vitale, cum ar fi propilenă şi energie electrică, pentru a permite societăţii să îşi majoreze capitalul de producţie.

O altă propunere a PCC respinsă de acţionarii Oltchim a fost modificarea actului constitutiv al societăţii prin introducerea a două noi alineate privitoare la competenţa Adunării Generale a Acţionarilor. În acest sens, acţionarul PCC a propus ca toate contractele încheiate cu intermediari, ce depăşesc 5% din vânzările înregistrate în anul anterior pentru respectivul produs, dar şi cele de vânzare-cumpărare cu societăţi situate în paradisuri fiscale, trebuie să fie aprobate de AGA.

"PCC SE" consideră că este absolut necesară o analiză prin care să se stabilească dacă rentabilitatea Oltchim ar putea fi crescută prin vânzarea directă a produselor sale, renunţând astfel la intermediari.

Drept de folosire a unui teren în favoarea firmei "Linde Gaz" România

În AGA din această săptămână, acţionarii au decis acordarea unui drept de folosire, pe 15 ani, a unui teren de 2,1 hectare în comuna Bradu (judeţul Argeş) în favoarea firmei "Linde Gaz" România. Pe terenul respectiv se află unele instalaţii de separare a aerului ale "Linde Gaz". Linde furnizează gaze industriale către punctul de lucru al "Oltchim" de pe platforma "Arpechim".

Acţionarii au mai avizat şi numirea noului preşedinte al Consiliului de Administraţie, în persoana lui Constantin Dascălu, consilier al ministrului Ariton. El a fost desemnat preşedinte CA la începutul lunii septembrie. Totodată, acţionarii l-au avizat în funcţia de membru al CA pe Florin Ionel, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Economiei. El a fost numit administrator provizoriu, în noiembrie. Florin Ionel este şi membru în Consiliul de Administraţie al Transelectrica, E.ON Energie Româ-nia şi GDF Suez Energy România.

"Oltchim" a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, o pierdere de 179,77 milioane de lei, cu 0,88% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti. Cifra de afaceri a crescut, în perioada analizată, cu 38,29%, la 1,257 miliarde de lei, faţă de septembrie 2010.

Veniturile companiei s-au majorat cu 38,74%, la 1,35 miliarde de lei, însă cheltuielile au ajuns la 1,53 miliarde de lei, cu 32,92% mai mari faţă de intervalul similar din anul trecut. Datoriile companiei au crescut cu 22,99%, la 1,43 miliarde de lei.

Combinatul şi-a redus activitatea în trimestrul al treilea la mai puţin de jumătate faţă de primele şase luni ale anului, după ce băncile şi furnizorii nu i-au mai acordat finanţare şi nu a mai putut să cumpere materie primă la nivelul din primul semestru.

Conducerea Oltchim a spus în repetate rânduri că principala res-ponsabilitate pentru situaţia dificilă a companiei o are PCC, arătând că acţionarul minoritar a blocat o majorare de capital prin conversia unor creanţe în acţiuni.

Potrivit celor mai recente raportări, PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul firmei Nachbar Services.

FMI a solicitat privatizarea Oltchim. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu o participaţie de 54,8%.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely declara la finele lunii octombrie că Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012. PCC a afirmat în repetate rânduri că este interesată să participe la privatizarea Oltchim. De privatizare este interesat şi producătorul rus de energie electrică, TISE.

Constantin Roibu a fost schimbat din funcţia de preşedinte CA la finalul lunii august, în baza unui ordin emis în iulie de ministrul Economiei, Ion Ariton. Ordinul spune că preşedintele CA al Oltchim nu poate îndeplini simultan şi funcţia de director general al companiei. Roibu a rămas director general şi membru în Consiliul de Administraţie al Oltchim.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PCC asta are o adiere de vint(u).Si nu mai e el acum la butoanele informatiilor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb