Lucrătorii din muzee au anunţat că vor protesta sâmbătă faţă de situaţia salariilor, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale transmite printr-un comunicat că, împreună cu organizaţiile sindicale, este dispus să caute soluţii pentru problemele cercetătorilor, muzeografilor şi personalului auxiliar din muzee.
În apelul Sindicatului Lucrătorilor din MNIR se arată că muzeografii vor ieşi în stradă astăzi, la ora 11.00, în faţa MCIN, şi vor protesta din cauză că li s-au diminuat salariile, din cauză că au fost privaţi de sporurile care li se cuvin, din cauză că nu sunt plătiţi corespunzător pentru că lucrează permanent sâmbăta şi duminica.
"Ieşim în stradă pentru respectarea principiului "funcţie şi vechime egale - salariu egal"!", spun sindicaliştii. "Ieşim în stradă pentru respectarea cercetării din muzeu. Considerăm că cercetarea (indiferent cum o numim: arheologie, istorie, muzeografie, restaurare, conservare etc.) trebuie să ocupe locul central în instituţiile noastre pentru că ea structurează toate celelalte funcţii ale muzeului. Fără cercetare, muzeul se reîntoarce la Cântarea României!", se arată în apelul lor.
Şi la Iaşi specialiştii din muzee vor protesta cu măşti şi fluturaşi de salariu.
"Protestul de anul trecut nu a schimbat mai nimic, de salarii mărite beneficiind doar unele ocupaţii şi în general manageri de instituţii, muzeele aflate în subordinea unităţilor administrativ teritoriale, nu şi managerii muzeelor naţionale, care au salarii diminuate", preciza Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR). Directorul Reţelei amintea că "se moare în muzee, lista se măreşte, nepăsarea pe măsură, oamenii lucrează în condiţii de mediu vătămător total. În momentul acesta, există o listă care depăşeşte 100 de persoane care fie au murit, fie au cancere galopante, alţii s-au îmbolnăvit şi au primit un diagnostic care le-a schimbat practic toată viaţa în modul cel mai rău. Salarizarea este o altă problemă...".