Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul Erevanului pentru a cere demisia premierului Nikol Pashinyan, criticat pentru că a acceptat încetarea focului ce conferă victoria Azerbaidjanului după şase săptămâni de război la Nogorno-Karabah, scrie AFP.
Aproape 10.000 de persoane s-au adunat după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului, manifestanţii arborând pancarte cu "Nikol trădătorul" şi scandând "Nikol, pleacă!".
Este vorba despre cea mai importantă adunare a opoziţiei de la începutul contestării care îl vizează pe premier.
Acordul, semnat între Baku şi Erevan sub patronaj rusesc la 9 noiembrie, a acordat importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului şi este considerat catastrofal pentru numeroşi armeni, care cer demisia lui Pashinyan.
În virtutea actordului de la 9 noiembrie, Armenia s-a angajat să retrocedeze trei districte - Latchin, Kalbajar şi Aghdam - care scăpaseră de controlul Azerbaidjanului în 1994.
Aceste districte făceau parte dintr-o zonă tampon din jurul Nagorno-Karabah, regiunea muntoasă populată majoritar de armeni care s-au separat de Azerbaidjan la capătul unui război în anii 1990.
Acordul a permis totuşi supravieţuirea Nagorno-Karabah şi a prevăzut desfăşurarea a 2.000 de pacificatori ruşi responsabili în special de asigurarea securităţii coridorului Lacin, devenit singurul drum ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru Nikol Pachinian, salutând "curajul" său în faţa unei "decizii foarte dificile dar necesare".
Sâmbătă, într-o intervenţie la televiziune, Nikol Pashinyan a declarat că nu intenţionează să demisioneze, afirmând că prioritatea Guvernului este de a organiza reîntoarcerea prizonierilor de război şi ale victimelor.
De partea armeană, mai mult de 2.300 de soldaţi şi 50 de civili au murit în acest conflict.