Transportatorii rutieri au invadat ieri Piaţa Victoriei din Bucureşti şi câteva artere importante din Capitală, în cadrul unui protest faţă de scumpirea poliţelor RCA şi supraaciza la carburanţi, traficul fiind îngreunat şi pe alocuri blocat din cauza miilor de taxiuri, microbuze şi autobuze staţionate pe carosabil.
Şoferii au început să se adune în faţa Guvernului începând de la primele ore ale dimineţii, cu toată opoziţia poliţiştilor.
"Noi am început să ne strângem de pe la 7:30, dar poliţia ne-a făcut şicane şi am ajuns aici în piaţă la 8:30", ne-au spus câţiva taximetrişti. Totodată, transportatorii s-au mai plâns ieri că poliţiştii au împiedicat şi accesul camioanelor pe centura Capitalei.
Aceştia s-au arătat foarte nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în problema scumpirii poliţelor RCA şi i-au cerut premierului să îl demită pe şeful ASF, Mişu Negriţoiu.
Însufleţiţi şi de protestul de marţi al ciobanilor, din curtea Parlamentului, şoferii nemulţumiţi au spus ieri că nu vor pleca din Piaţa Victoriei până când nu le vor fi rezolvate problemele.
"Stăm cu maşinile în service câte 4-5 luni pentru că Mişu Negriţoiu are salariu de 30.000 de euro ca să îi protejeze pe mafioţii din asigurări!" sau "Negriţoiu nu uita, DNA-ul te va lua!" au fost doar câteva dintre mesajele adresate şefului ASF de către protestatari.
În jurul orei 11, o delegaţie a transportatorilor a fost invitată la discuţii în Palatul Victoria, aceştia fiind primiţi de vicepremierul Vasile Dîncu. Pe parcursul întâlnirii, unii şoferi au rămas în maşini şi au claxonat frenetic, în timp ce alţii au preferat să aştepte în picioare, timp de câteva ore, deznodământul discuţiilor.
Pe la ora 14:30, reprezentanţii transportatorilor au părăsit dezamăgiţi clădirea Guvernului, întrucât nu au reuşit să obţină niciun angajament concret din partea autorităţilor pentru rezolvarea problemelor lor.
"Nu suntem mulţumiţi de rezultatul acestei întâlniri. Aşteptam să discutăm cu persoane care să-şi asume nişte lucruri, să le pună pe hârtie şi să stabilim nişte termene clare de rezolvare a problemelor. Acest lucru nu s-a întâmplat, din nefericire", au spus reprezentanţii transportatorilor, în faţa celor circa 200 de şoferi nemulţumiţi care rămăseseră în Piaţa Victoriei.
În plus, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a spus că, în timpul discuţiilor, "ASF a avut, brusc, o deschidere fantastică faţă de propunerile noastre". Totodată, domnia sa a menţionat că săptămâna viitoare, pe 22 decembrie, este programată o întâlnire cu ASF, în urma căreia speră să obţină un protocol de măsuri privind problema RCA şi supraaciza pe carburanţi.
De asemenea, şoferii prezenţi la protest au ameninţat cu blocarea circulaţiei la nivel naţional dacă problemele lor nu vor fi rezolvate în perioada următoare, subliniind că vor urma şi manifestări ample la Palatul Parlamentului.
• Mircea Ursache se delimitează de politicile greşite din sectorul asigurărilor
Replica ASF a venit din partea domnului Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru piaţa de capital, care s-a delimitat de politicile ASF pe sectorul asigurărilor, pe care le consideră "greşite".
"Resping categoric afirmaţiile formulate la mitingul transportatorilor care nu privesc sectorul asigurărilor şi încearcă să bage în aceeaşi oală întreg personalul ASF", ne-a spus domnul Ursache, adăugând: "Aşa cum Parlamentul României a hotărât, în cadrul ASF funcţionează trei sectoare bine delimitate şi nu poate fi nici o secundă pus la îndoială că sectorul asigurărilor este singurul responsabil pentru maniera greşită în care au fost gestionate politicile în asigurări, inclusiv în ceea ce priveşte politicile RCA.
Cred că referiri globale la întreaga ASF pot fi considerate chiar în afara legii, influenţând politicile de investiţii în România, fie în sectorul pieţei de capital, fie al asigurărilor".
Domnia sa a subliniat: "Aş vrea să delimităm foarte bine răspunderea exclusivă a sectorului asigurărilor şi, bineînţeles, răspunderea la vârf a Autorităţii, faţă de cum gestionează politicile în asigurări".
Transportatorii solicită intervenţia ASF pentru un cost suportabil al primei acesteia, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, precum şi eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Aceştia cer şi intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri.
"Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane", potrivit unui comunicat al transportatorilor.
Protestul de ieri a fost organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM).
1. SOFERI, de taxi si camioane...niste mizerii...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 18.12.2015, 07:06)
Cea mai mizere specie umana, taximetristii!Sacali de sacali, borfasi si ciorditori!Tine-te tare Misule, nu micsora nimic!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2015, 09:24)
In tara asta numai sa stricam stim?Dece toate masurile se iau numai impotriva oamenilor care fac ceva?
3. Jigodia dracului
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2015, 20:40)
Misu Negritoiu este o jigodie a dracului care trebuie schimbata !