Proteste pentru gaze mai ieftine

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 februarie 2008

Proteste pentru gaze mai ieftine

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a pichetat, ieri, mai multe prefecturi din ţară, solicitând reducerea preţurilor la gazele naturale, dar şi diminuarea taxei de transport

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie au protestat, ieri, în mai multe oraşe din ţară. Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a lansat un protest simultan în Braşov, Alexandria, Bacău, Piatra Neamţ, Târgu Mureş şi Slobozia, nemulţumită fiind de politica preţului la gazele naturale utilizate ca materie primă în industria chimică. Pentu astăzi, sindicaliştii din toată ţara şi-au programat pichetarea sediului Ministerului Economiei şi Finanţelor.

La Braşov, aproximativ 30 dintre sindicaliştii de la combinatele chimice din Făgăraş şi Victoria au pichetat, ieri, Prefectura. Fănică Gabor, preşedintele CNS Cartel Alfa Braşov, la care este afiliată federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, susţine că preţul practicat de România la gazul metan este "exagerat de mare şi va conduce la închiderea capacităţilor de producţie din combinatele din întreaga ţară şi implicit a pierderii locurilor de muncă a peste 6.000 de angajaţi din întreaga ţară". De altfel, în timpul întâlnirii sindicaliştilor cu subprefectul Szakal Andras, Gabor a declarat că în România s-a ajuns să se plătească "497 lei pe mia de metri cubi, în timp ce alte state europene plătesc aproximativ 100 de euro".

Şi Prefectura Teleorman a fost pichetată

Aproape o sută de sindicalişti de la Donau Chem SRL Turnu Măgurele au pichetat ieri sediul din Alexandria al Prefecturii Teleorman. Liderul sindicatului Turnuchim, Gabriel Dimancea, a anunţat că, din cauza preţurilor mari la gazele naturale, peste 900 de salariaţi din totalul de 1.043 sunt în pericol de a fi trimişi în şomaj, după ce conducerea firmei a anunţat că trece printr-o situaţie extrem de grea, cauzată de creşterea preţurilor la gazele naturale.

De altfel, sindicatul a şi primit o notificare din partea conducerii prin care se anunţă că din 10 martie se va trece la concedieri colective. Cer reducerea preţului la gaze şi a taxei de transport

Sindicaliştii solicită guvernanţilor atât reducerea preţurilor la gazele naturale care sunt folosite ca materie primă, astfel încât produsele să fie competitive atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. O altă revendicare se referă la reducerea valorii taxei de transport la 1.000 metri cubi, la nivelul practicat de UE. Totodată, sindicaliştii solicită negocierea contractelor de furnizare a gazului metan şi energie electrică ce să conţină drepturi şi obligaţii corelative atât pentru furnizori, cât şi pentru beneficiari.

O altă solicitare a sindicaliştilor din chimie şi petrochimie este stabilirea de facilităţi de plată pentru producătorii de îngrăşăminte chimice atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric având în vedere că aceştia sunt mari consumatori de gaz metan, reprezentând circa 20% din consumul naţional.

"Dăm afară toţi oamenii de la 1 martie"

Ioan Niculae, proprietarul majorităţii combinatelor chimice din România, a prezentat, ieri, reprezentanţilor Guvernului situaţia de blocaj în care este adusă industria din România din cauza majorării peste noapte a preţului la gaze naturale. "Practic, pe 1 februarie s-a luat decizia majorării preţurilor la gaze naturale, iar nouă ne-a fost comunicat acest lucru pe 4 februarie, dar noile preţuri se aplică de la 1 ianuarie, adică retroactive", a explicat Ioan Niculae. Acesta spune că în România se plăteşte o taxă aberantă - de rezervare a capacităţii de transport, în timp ce transportul gazelor este taxat cu 26 de dolari/1000 metri cubi, în condiţiile în care în Uniunea Eurupeană se plăteşte doar un dolar pe mia de metri cubi. "Au crescut preţurile la gaze cu 8,5%, preţul transportului cu 10%, în condiţiile în care gazele românneşti stau în depozite şi sunt obligaţi să importe din Federaţia Rusă cu 377 de dolari pe mia de metru cubi", a mai spus sursa citată.

Niculae a mai spus că de la 1 martie este nevoit să disponibilizeze aproape 6.600 de persoane, urmând ca în cadrul combinatelor chimice să mai rămână "paza şi personalul de întreţinere, pentru că dacă nu se păstrează o anumită temperatură aceste capacităţi pot exploda".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb