Troienele care s-au aşternut peste România şi gerul năpraznic din ultimele zile nu i-au împiedicat pe (circa) 700 de protestatari să se adune la Piaţa Constituţiei, într-un serial al manifestaţiilor de stradă, în care episodul de sâmbătă a fost dedicat împotrivirii la înstrăinarea aurului de la Roşia Montană.
Din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Timişoara, Sibiu şi... Roşia Montană, protestatarii au scandat: "Vrem cianură pentru dictatură!", "Borbely, nu semna, să dispară Roşia!", " Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare!", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană! ", "UDMR nu gafa, România-i şi ţara ta!", "Băsescu, nu uita, ţara nu-i moşia ta!", "Aurul moţilor nu îl dăm hoţilor!".
Literatura pancartelor a completat oralitatea: "Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă-n poartă"(Octavian Goga), "UDMR iubeşte cianurile", "Ministerul Mediului este sclavul Goldului", "Trei Guverne-au încercat, însă noi nu i-am lăsat".
Mişcarea din Piaţa Constituţiei s-a încheiat în jur de ora 13, când manifestanţii au pornit spre Piaţa Universităţii, unde s-au alăturat protestelor bucureştenilor. Bine primiţi de aceştia, o parte din oponenţii proiectului de la Roşia Montană şi-au amânat plecarea din Capitală şi au rămas pănă târziu alături de bucureşteni.
În Piaţa Universitătii s-au strigat lozinci precum:"Cinste lor, cinste lor, cinste roşienilor!" şi "Roşia, nu uita, Piaţa e de partea ta!"
Un "contra-protest" al partizanilor demarării proiectului minier a vrut să balanseze strigaturile ostile lui - potrivit lui Sorin Jurca, preşedintele fondator al Fundaţiei Culturale Roşia Montană (care îsi are sediul chiar în localitate), oamenii de acolo au fost mobilizaţi de Roşia Montană Gold Corporation.
• "Aurul de la Roşia Montană este garanţia supremă pentru BNR!"
Un tânăr de 29 de ani, inginer de profesie, îşi manifestă opoziţia faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, declarându-ne:
"Am venit tocmai din Sofia pentru acest protest. Important este să păstrăm respectul faţă de locurile în care ne-am născut, oriunde ne-am afla în lume. Nu există nicio bancă mai bună pentru o ţară decât nişte munţi, pe care nu-i plăteşti să-ţi ţină aurul acolo, nu cer de mâncare, nu fac proteste... Aurul de la Roşia Montană este garanţia supremă pentru BNR. Poate că s-ar crea nişte locuri de muncă acolo, însă acest aspect nu compensează valoarea intrinsecă a zăcământului. Se pare că preşedintele, miniştrii şi presa sunt sclavii unor companii, contra unor sume de bani", concluzionează tânărul.
• Andrei Florin, Asociaţia Suporterilor Români: "Suntem alături de cei care vor să păstrăm Roşia Montană pentru noi!"
Suprinzător este că, la mitingul de sâmbată, din Capitală, au participat nu numai oameni veniţi din ţară, ci şi suporteri ai echipelor de fotbal, reprezentaţi de liderul lor, Andrei Florin. Acesta ne-a declarat: "Simţim că trebuie să fim aici. Suntem de partea celor care vor ca patrimoniul naţional să fie păstrat. Vorbim de zvonuri despre şpagă, vorbim despre cianură, despre mediul toxic pentru locuitori, despre dispariţia unor sate şi a oamenilor care locuiesc acolo. România dispare încet, încet. Vom ieşi în stradă ori de câte ori este nevoie să se facă dreptate! "
Andrei Florin a anunţat că sâmbata viitoare mizeaza pe prezenţa a 1.500 suporteri din întreaga ţară la protestul din Sibiu, cu tema "Trăiască România Libera".
• Eugen David, Alburnus Maior: "Cine nu-şi spune pozitia ACUM faţă de proiectul Roşia Montană, îl susţine!"
Cu un puternic accent ardelenesc şi îmbrăcat în haine simple, de ţară, Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, a reuşit să adune ropote de aplauze în Piaţa Constituţiei.
"Să înteleagă toată clasa politică din România (aplauze puternice)... cine nu-şi spune public poziţia ACUM despre proiectul Roşia Montană, îl susţine! (Aşa e!, se aude din public). Nu mai vreau să-l văd pe Crin Antonescu ruşinat la Antena 3, când i se pune întrebarea ce părere are despre proiect, că bagă capul în pământ ca struţul ! (Piaţa începe să huiduie). Ruşine! (toata lumea strigă "Ruşine" şi aplaudă). Cerem dezbateri publice serioase pe toate televiziunile şi mai ales pe cele naţionale, care "îmbată" lumea în fiecare zi şi ne bagă mâna în buzunare să plătim abonamentul. Pentru că Piaţa Universităţii este simbolul libertăţii şi al democraţiei în ţara asta, eu mă duc acolo! Voi faceţi ce vreţi ", a încheiat Eugen David.
• "Borbely, nu semna, să dispară Roşia!"
Claudia Apostol, membră a campaniei Salvaţi Roşia Montană, a declarat sâmbată, pe scena din Piaţa Constituţiei : "Domnul Laszlo Borbely trebuie să fie conştient că, în momentul în care îşi va pune semnătura pe avizul de mediu, două biserici vor ajunge, efectiv, pe fundul lacului cu cianuri. Istoria şi patrimoniul vor fi măcinate, la propriu. Declaraţiile domnului ministru, că va bea apa din iazul de decantare, nu-i încălzeşte cu nimic pe localnicii care vor fi obligaţi să-şi părăsească casele!"
Imediat, toata lumea începe să strige "Vrem cianură pentru dictatură!" şi "Borbely, nu semna, să dispară Roşia!"
Ministerul Mediului şi Pădurilor a reacţionat rapid la protestele din Piaţa Constituţiei, printr-un comunicat de presă emis sâmbată, în care precizează că va semna acordul de mediu pentru proiectul minier doar dacă "există certitudinea că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul".
• Proteste şi în Roşia Montană
Câteva sute de oameni au participat, sâmbătă, la Roşia Montană, la un miting, cerând redeschiderea exploatării miniere auro-argintifere din zonă şi "dreptul la locuri de muncă şi la o viaţă decentă", potrivit Mediafax.
Manifestanţii s-au adunat în piaţa centrală din comuna Roşia Montană, iar unii dintre aceştia poartă steaguri tricolore şi bannere sau pancarte cu mesaje precum: "Jos şomajul", "Stăm pe aur şi murim de foame", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci" sau "Vrem să muncim, nu să murim".
Participanţii la protest, atât de la faţa locului, cât şi din alte localităţi miniere din judeţul Alba şi Hunedoara, au scandat "Vrem să muncim, nu să murim", "Jos şomajul", "Vrem locuri de muncă".
Agenţia de presă citată mai arată că preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, a declarat că acţiunea a fost organizată de sindicat şi că localnicii din Roşia Montană îşi propun să arate ţării că "s-au săturat" să vorbească alţii în locul lor despre investiţia de la Roşia Montană.
"Nu mai putem accepta ca alţii să ceară măsuri < pentru salvarea noastră >, prin pieţe pe la Bucureşti, sub pretextul că ne vor binele!(...) Ne propunem să-i transmitem Guvernului că este momentul să ia decizia repornirii minei, să nu mai amâne şi să dea dovadă de responsabilitate şi voinţă politică, pentru ca noi dorim să avem locuri de muncă, noi şi copiii noştri. Noi dorim ca mineritul să aibă un viitor, la Roşia Montană şi în alte zone ale României", a mai spus Albu.
1. Sloganele incep sa devina SMART !
(mesaj trimis de C.A. în data de 30.01.2012, 12:13)
Da. Subliniez,sloganele au inceput sa devin SMART. De aici si furia unor trepadusi gen V. Roncea si D. Tapalaga. Care au minimalizat actiunea celor din Piata Universitatii. Tradarea de tara in aur se masoara! este este un slogan cu bataie lunga inteligent formulat .Continuati in acelasi fel !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2012, 18:11)
Foarte Bine spus. Tradarea de Tara in aur se masoara. La fel ca toate instrainarile frauduloase care s-au facut in ultimii 21 de ani si la Rosia Montana se incearca a se distruge istoria, natura si vietile oamenilor numai pentru imbogatirea unora. Nu ii lasati. Continuati Rezistenta
2.1. rosia montana (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de un vecin în data de 31.01.2012, 09:38)
foarte tare articolul,bine documentat si obiectiv
3. O observatie
(mesaj trimis de Laura în data de 31.01.2012, 16:15)
O observatie la comentariul tinarului inginer de 29 de ani venit tocami de la Sofia: O doamna inginer de mina care a lucrat la Rosia Montana a declarat intr-o conferinta publica faptul ca la Rosia Montana nu este posibil un alt fel de exploatare decit cel cu cianuri. Motivul este simplu: Aurul de acolo s-a exploatat mii de ani. Romanii si austriecii au extras sute de mii de tone de aur- adica ceea ce venea in forma de filon. Ceea ce a ramas sint stilpii galeriilor cu valoare istorica si pamintul cu concentratie de aur mica din jurul acestor galerii. Singura solutie, care romanilor nu le trecea prin cap, este FARIMITAREA celor 4 munti, cu toata istoria pe care o poarta, si tratarea materiei rezultate cu otravurile moderne de care e mindru RMGC. Asa ca, cei care se agata de aurul DE ACOLO, pledeaza, fara sa vrea, pentru distrugerea acestei bucati de Romania. Daca nu s-ar fi pus embargou in presa asupra dezbaterilor publice, informatiile astea nu ar fi zacut in colturi de internet si ar fi ajutat oamenii sa nu inainteze pe piste false. Orice argumente economice pentru orice fel de exploatare la RM sint greseli din lipsa de informare. Pentru oricine vrea aur pentru sustinerea rezervelor bancare romanesti, recomand documentarul premiat international al lui Carmen Avram, Blestemul aurului. Acolo veti afla despre cele 7 zacaminte uriase din Apuseni care nu au nevoie decit de dalta si ciocan, pentru ca e vorba de filoane uriase de aur. Mentionez ca in documentar nu se pronunta numele Rosiei Montane. Cu toate astea, veti intelege perfect de ce distrugerea Rosiei Montane nu este necesara.
4. Felicitari
(mesaj trimis de Gabriel Stan în data de 10.02.2012, 11:11)
Tin sa felicit ziarul "Bursa" pentru prezentarea corecta a manifestatiilor si pentru ca incurajeaza Viata, si nu Banii, in ciuda profilului. ;)