În centrul Atenei au izbucnit, ieri, proteste violente între poliţie şi participanţii la greva generală declanşată la nivel naţional, ca măsură de protest faţă de noile tăieri salariale şi alte măsuri de austeritate impuse de autorităţile de la Atena în vederea reducerii deficitului bugetar. Dacă în prima parte a zilei, manifestaţiile au fost paşnice, violenţele au apărut la scurt timp după ora locală 13.00, când un grup de persoane purtând măşti negre au aruncat cocktailuri Molotov în ofiţerii de Poliţie.
Poliţiştii înarmaţi cu bastoane au răspuns cu rafale scurte de gaze lacrimogene, în condiţiile în care nu aveau voie să folosească aceste gaze pe scară largă, aşa cum s-a întâmplat la demonstraţiile anterioare.
Şcolile, spitalele, feriboturile şi serviciile publice au fost închise în cadrul grevei de ieri - prima din februarie până în prezent. Magazinele şi-au închis porţile la ora 15.00, pentru ca patronii şi angajaţii acestora să ia parte la demonstraţii.
Autobuzele şi troleibuzele din capitala ţării au circulat de la ora 9 dimineaţa până la ora 21.00, astfel încât protestatarii să poată să se deplaseze în centrul Atenei, ca să participe la manifestaţii. Controlorii de trafic aerian şi-au oprit activitatea timp de trei ore, afectând zborurile din întreaga ţară.
Oprirea activităţilor, ca protest faţă de reducererile de salarii şi pensii cuprinse în pachetul de austeritate de 11,5 miliarde euro, vine pe fondul noilor speculaţii cu privire la finanţele Greciei. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat, în 24 septembrie, că deficitul Greciei nu va fi rezolvat prin reducerea cheltuielilor publice, întrucât economia slabă şi întârzierea privatizărilor au înrăutăţit situaţia finanţelor ţării.
În opinia analiştilor, greva marchează începutul a ceea ce ar putea fi o perioadă grea pentru premierul Antonis Samaras.
Potrivit unor surse citate de presa străină, Ministerul elen de Finanţe a decis că noul pachet de măsuri de austeritate, în valoare de peste 11,5 miliarde euro, va fi supus spre aprobare coaliţiei de guvernare şi creditorilor internaţionali. Potrivit acestora, în cadrul unei întâlniri care a avut loc marţi seara, între premierul Antonis Samaras şi ministrul de finanţe Yannis Stournaras, au fost identificate economiile de aproximativ 11,5 miliarde euro şi încă două miliarde de euro ar urma să provină din venituri suplimentare din taxe.
Samaras va prezenta astăzi propunerile partenerilor de coaliţie, iar acestea trebuie să primească ulterior aprobarea reprezentanţilor FMI, UE şi BCE, conform surselor. Şefii misiunii troicii în Grecia sunt aşteptaţi zilele viitoare la Atena, după o săptămână de pauză.
Adoptarea noilor măsuri de austeritate reprezintă condiţia impusă de creditorii internaţionali în schimbul acordării tranşei de peste 31 miliarde euro, necesară pentru plata salariilor şi recapitalizarea băncilor elene.