Protestul sindicatelor din educaţie s-a încheiat

I.D.
Miscellanea / 18 aprilie 2016

Protestul sindicatelor din educaţie s-a încheiat

Actualizare 18:25 Gabriela Firea: "Guvernul, declarat corigent la salarizare de către profesori"

Candidatul PSD-ului la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, subliniază că Guvernul Cioloş este declarat în stare de corigenţă la salarizare de către cadrele didactice, potrivit unui comunicat venit pe adresa redacţiei.

"Este inadmisibil ca, potrivit grilelor de salarizare propuse de guvernul Cioloş, pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar salariile propuse să fie mai mici decât cele actuale, iar debutanţii ar fi descurajaţi să intre în sistem. Retragerea ordonanţei nu rezolvă lucrurile, pentru că problema de fond rămâne", susţine candidatul PSD-ului la Primăria Capitalei.

Firea atrage atenţia asupra faptului ca este nevoie de o nouă lege a salarizării pentru a elimina diferenţele existente între categoriile profesionale.

"Avem nevoie de o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar nu doar pentru a dimensiona corect salariile în funcţie de munca depusă şi de performanţe, ci şi pentru a fi eliminate dezechilibrele frapante existente în prezent între diversele categorii profesionale. De cele mai multe ori oamenii au înţeles dificultăţile în care s-a aflat bugetul ţării şi s-au mulţumit cu salarii mai mici, dar inechitatea este de neacceptat", a precizat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia "guvernul PSD a lăsat o lege a salarizării la «cheie», care putea fi perfectibilă, dar care îndeplinea o condiţie esenţial era discutată cu toţi actorii sociali", dar care a fost abandonată de guvernul tehnocrat.

(D.P.)

----------

Actualizare 17:58

Sindicaliştii din învăţământ au încheiat prima zi de proteste în faţa sediului Guvernului în jurul orei 17:00, acestea urmând să fie reluate mâine, când sunt aşteptaţi mai mulţi participanţi, transmit surse din media.

Protestul a început la ora 15:00, iar reprezentanţii acestora au depus la Registratura Guvernului o scrisoare cu revendicările.

"Am depus această scrisoare şi, ca multe altele, va rămâne acolo. Soluţia este una singură. Sunteţi aici prezenţi membrii Colegiului naţional al liderilor FSLI. Sunteţi prezenţi şi alţi colegi din birourile judeţene şi vă rog să mergeţi în teritoriu şi să-i convingeţi pe colegii noştri că, dacă nu vom veni 20.000-25.000 de oameni, nu se va rezolva nimic. Puterea este în mâinile noastre şi trebuie să o folosim", le-a spus unul dintre lideri sindicali celor prezenţi.

Protestatarii au strigat: "Vom ieşi în stradă, lumea să ne vadă", "Demisia", "Demisia din respect pentru cadrul didactic", "Demisia pentru tinerii, pentru elevii care se chinuie în şcolile din România".

(S.A.)

----------

Actualizare 15:37 Sindicaliştii din educaţie protestează în faţa Guvernului

Câteva sute de persoane din domeniul învăţământului protestează, de la ora 15:00, în faţa Palatului Victoria, transmit surse din media.

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Ne-aţi îngropat în hârtii", "Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanţi", "Calitate 10, salariu 1", "Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău", "Înainte de a vă întreba cât costă educaţia, întrebaţi-vă cât valorează ea".

(S.A.)

----------

Sindicaliştii din învăţământ pichetează luni şi marţi sediul Guvernului

Aproximativ 800 de sindicalişti din învăţământ vor picheta, luni şi marţi, între orele 15,00 - 17,00, sediul Guvernului, nemulţumiţi de situaţia din educaţie, a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Protestatarii sunt nemulţumiţi, printre altele, de faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de premierul Dacian Cioloş în data de 12 ianuarie 2016.

Potrivit FSLI, proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuţiilor dintre grupul interministerial şi reprezentanţii instituţiilor bugetare, urma să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.

'Cu toate acestea, Guvernul Cioloş nu l-a înaintat Parlamentului spre adoptare! Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învăţământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanţa profesională şi nu atrage către acest sector vital tinerii cu vocaţie pentru meseria de dascăl', se arată în comunicatul FSLI.

De asemenea, sindicaliştii consideră că este incorect modul de stabilire a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, "atâta timp cât se pleacă de la un 'dat' al Ministerului Finanţelor Publice şi nu de la nevoile reale de finanţare ale unităţilor de învăţământ', precum şi 'inactivitatea factorilor de decizie în stoparea 'fenomenului' de depăşire a numărului de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educaţiei naţionale'.

Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se mai regăsesc: nedecontarea, în integralitate, de către toate autorităţile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, creşterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice şi verbale asupra personalului didactic, săvârşite de elevi şi reprezentanţii legali ai acestora, neadaptarea conţinutului programelor şcolare la nevoile de formare ale elevilor şi la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă, inexistenţa dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învăţământ de cel puţin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcţiilor de conducere din învăţământ.

Totodată, cadrele didactice amendează supraîncărcarea activităţii desfăşurată de personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, generată de reducerile de posturi din anii anteriori, concomitent cu măsurile de suspendare a ocupării posturilor vacante/devenite vacante, precum şi lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru mii de unităţi de învăţământ.

FSLI reprezintă drepturile şi interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, adică peste 60% din totalul salariaţilor din învăţământul preuniversitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb