Protocolul nord-irlandez ar putea funcţiona, susţine premierul britanic Boris Johnson

J.P.
Internaţional / 2 octombrie 2021

Protocolul nord-irlandez ar putea funcţiona, susţine premierul britanic Boris Johnson

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană ''ar putea în principiu să funcţioneze'', a susţinut premierul britanic Boris Johnson, transmite sâmbătă DPA, citat de Agerpres.

''Problema fundamentală pentru noi este aceea că e foarte dificil de funcţionat într-un mediu unde sistemul UE poate decide când şi câte controale pot fi efectuate în Marea Irlandei. Bunurile sunt oprite fără niciun sens şi este o nebunie să nu poţi muta medicamente pentru cancer dintr-o parte a Regatului Unit în alta'', a declarat Johnson pentru BBC News.

El a adăugat că în principiu protocolul nord-irlandez ar putea funcţiona, dar a precizat că este vorba despre un caz de tipul ''repară sau aruncă''.

Potrivit şefului executivului britanic, el a semnat acest protocol pentru că are ''un punct de vedere optimist despre natura umană şi a crezut că ei (Uniunea Europeană, n.red.) vor dori să respecte Acordul din Vinerea Mare''.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Acest text, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, provoacă nervozitate în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul britanic, care a semnat textul, a cerut renegocierea acestuia, argumentând că este inaplicabil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Spre surprinderea circarului de Johnson, protocolul chiar functioneaza! Singura parte din UK unde nu au fost niciun fel de probleme de aprovizionare, inclusiv cu combustibil, a fost Irlansa de Nord. In restul tarii e incresibil dezastrul produs de Brexit. Sunt santiere mari in Londra care cu lucreaza de saptamani bune pentru ca n-au materiale. Problemele xu combustibilul mi-au adus aminte de vremuri demult apuse la noi. Benzinarii fara combustibil cateva zile la rand, masini la coada de la 4 dimineata, fara sa stie daca va fi combustibil, batai (inclusiv cu cutite!) la coada...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb