Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 12 septembrie 2022

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Catriona Lindsay, DB Group Europe: "Preţurile ridicate şi distrugerea cererii ce rezultă de aici pot însemna, în cele din urmă, că Europa va evita să rămână fără gaz; totuşi, costul va fi astronomic"

Guvernele europene gândesc măsuri drastice pentru reducerea cererii de energie şi trecerea cu bine prin iarnă fără livrările de gaz natural din Rusia, dar demersul aduce mari provocări pentru ţările de pe continent, scrie Bloomberg.

Moscova a redus deja la minim exporturile de gaze către Europa, ca răspuns la sancţiunile aplicate de europeni din cauza invaziei sale în Ucraina, iar recent a oprit livrările prin Nord Stream 1 către Germania, ceea ce a intensificat presiunile asupra blocului european. Chiar şi presupunând că se reuşeşte reducerea consumului de gaze cu 15%, există încă un mare semn de întrebare dacă sursele alternative de energie, inclusiv hidro şi nucleară, pot umple golul lăsat de tăierile fluxurilor din Rusia. De asemenea, nu este clar dacă transporturile de gaze naturale lichefiate - alternativa cheie la livrările ruseşti - vor fi suficiente.

Catriona Lindsay, analist senior la DB Group Europe, a scris într-o notă: "Preţurile ridicate şi distrugerea cererii ce rezultă de aici pot însemna, în cele din urmă, că Europa va evita situaţia de a rămâne fără gaz. Totuşi, costul va fi astronomic".

Fitch Ratings: "Dacă ţinta reducerii cu 15% a consumului este atinsă, iar vremea este favorabilă, Europa poate să facă faţă iernii"

Dacă ţinta reducerii cu 15% a consumului de gaze este atinsă, iar vremea este favorabilă, există şanse ca Europa să facă faţă iernii, chiar dacă livrările din Rusia sunt oprite complet, conform Fitch Ratings.

Dar, echilibrul dintre cerere şi ofertă rămâne o mare provocare pentru Germania, principala putere economică a Europei, în condiţiile în care se estimează că stocurile sale de gaz se vor reduce, ceea ce înseamnă că nu va exista aproape niciun tampon în faţa surprizelor, inclusiv a unor temperaturi anormal de scăzute. "Marja de eroare se va strânge", a spus Angelina Valavina, şefa EMEA pentru resurse naturale şi mărfuri la Fitch.

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Depozitele de gaze ale Germaniei sunt pline în proporţie de aproape 87%, dar reducerile livrărilor din Rusia ameninţă serios ţinta de umplere de 95% până la începutul lunii noiembrie. Conform şefului Agenţiei Federale pentru Reţele din Germania, Klaus Muller, chiar şi acel nivel ar acoperi cererea doar pentru două luni şi jumătate, în scenariul lipsei totale a livrărilor din Rusia, scrie Bloomberg.

Rystad Energy: "Echilibrul producţiei în Europa este puternic pus la încercare, deoarece nu există prea multă flexibilitate pentru creşterea considerabilă din alte surse"

În timp ce industriile au redus consumul de gaze, cererea de combustibil pentru generarea de energie electrică a fost mai mare decât se aştepta. Valurile de căldură şi secetele aproape au paralizat capacităţile hidro în această vară, în timp ce temperatura mai ridicată a apelor râurilor şi întreruperile centralelor din Franţa au redus producţia de energie nucleară, conform sursei amintite.

Conform analiştilor de la Rystad Energy, echilibrul producţiei în Europa este "puternic pus la încercare", deoarece "nu există prea multă flexibilitate pentru creşterea considerabilă din alte surse". În opinia lor, vremea foarte rece şi vântul slab pot duce la raţionalizarea energiei şi la întreruperi de curent.

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice Competiţia cu Asia

Politica zero-Covid a Beijing-ului, laolaltă cu preţurile spot ridicate, au redus importurile de gaz petrolier lichefiat (GNL) ale Chinei cu 20% până acum în acest an, ceea ce a lăsat resurse semnificative pentru Europa. BloombergNEF se aşteaptă ca China - cel mai mare cumpărător de GNL din lume anul trecut - să crească achiziţiile până în decembrie, dar să le menţină sub volumele din 2021. Totuşi, o creştere bruscă a cererii din Asia va amplifica criza globală a ofertei, conform Bloomberg.

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Întreruperi neplanificate

Un alt mare risc îl reprezintă întreruperile neplanificate, cauzate în primul rând de probleme la instalaţii mari, cum s-a întâmplat la uzina Freeport LNG din Statele Unite, care a fost avariată de un incendiu în iunie. Incidentul a redus considerabil exporturile ţării, fapt peste care Europa a trecut cu uşurinţă în vară, pe fondul cererii reduse din China. Dar, un astfel de eveniment poate fi foarte dăunător, iarna. Se estimează că facilitatea va reporni în prima parte a lunii noiembrie, dar traderii se tem că este posibil ca întreruperea să se prelungească.

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Factorul vreme

Vremea este factorul cel mai imprevizibil. Iarna trecută a fost relativ blândă, iar Europa a ieşit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mai mari decât se aştepta. În plus, prognozele pentru octombrie, când de obicei începe să fie nevoie de încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

"Dar dacă Europa se va confrunta cu ceva similar cu 2012, când a fost cea mai rece iarnă din ultimii zece ani, atunci cererea de gaz a regiunii va fi cu aproximativ 20 de miliarde de metri cubi - sau 5% din consumul normal anual - peste ipotezele actuale", spune Angelina Valavina, de la Fitch, conform Bloomberg.

Provocările Europei pentru supravieţuirea fără gazul rusesc, în cinci grafice

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "E unii domnule" care vir sa ne convinga ca EU e de vina pentru toate ce se intampla. I-as intreba -cat valoreaza pt tine libertatea? Pt mine personal costul unei temperature de 19 grade e un coat acceptabil.

    Pe de alta parte cum poti acuza EU ca e neomarxista cand lupta cu mijloacele ei importiva unor altii care au steagul rosu de communist convins? 

    1. Rusia de azi nu mai e Rusia lui Lenin. Nu pari a înțelege asta.

      Ce legătură are libertatea europenilor aia vagă la care te referi cu lupta unui stat fost sovietic împotriva unui alt stat fost sovietic? Dacă te întreb la ce libertate te referi n-o să știi să-mi răspunzi ceva concret.  

      Bănuiesc că ești un bărbat alb heteronomativ neuroconvergent și fără diabilități. Așa că o să te rog să-ți ții părerile tale despre neomarxism pentru tine cisgenderule.  

    Sa fie mentinute in continuare inchise centralele nucleare si pe carbune ...

    Oare ce facem cu compatriotii nostrii batrani,

    bolnavi si cu venituri foarte mici ??!! 

    care nu pot supravietui la 18-19 grade celsius,

    sa fie exterminati pe altarul razboiului ??!! 

    1. Tu chiar crezi că mori de frig la 18-19 grade?

      Frantujii traiesc de ani de zile cu 18-19 grade iarna. Or fi murit de mult si nu stim noi ?

      DA,DAR LA EI NU BATE CRIVATUL!

      Aici,daca prinzi 2 saptamani de crivat si nu e zapada ca sa mai protejeze,ingheata de la grau,vita de vie si daca nu ai o casa cu ferestre si usi de calitate,cum sunt f multe case la campie,nu simti ca faci focul! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb