PSC: Rezidenţialul a dispărut de pe listele licitaţiilor publice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 august 2011

PSC: Rezidenţialul a dispărut de pe listele licitaţiilor publice

Construirea locuinţelor este înlocuită de amenajări preelectorale de uliţe şi părculeţe

Sectorul rezidenţial a dispărut de pe listele licitaţiilor publice, ne-a declarat Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Domnia sa ne-a precizat că, în locul licitaţiilor care vizează construirea de imobile, apar "tot felul de lucrări de reabilitare şi amenajare de parcuri, uliţe şi străduţe din diverse localităţi mici". Adriana Iftime a subliniat că aceste tipuri de licitaţii au apărut cu precădere în ultima vreme, "având în vedere faptul că ne apropiem de un an electoral".

Modul în care se modifică listele de licitaţii publice schimbă şi structura pieţei, potrivit reprezentantului PSC: "În condiţiile economice actuale, constructorii sunt dis-puşi să realizeze orice tipuri de lucrări. În ultima vreme, însă, s-a schimbat structura pieţei. Societăţile din construcţii înregistrează scăderi continue, din anul 2008. Avem speranţe că va creşte numărul licitaţiilor pe infrastructură, întrucât Ministerul Transporturilor s-a tot pregătit pentru lucrări noi şi probabil că urmează să fie făcut un pas important în domeniu. Cred că firmele de infrastructură vor trece în vârf, iar cele care des-făşoară lucrări pe rezidenţial vor rămâne la urmă".

Doamna Iftime opinează că nu există niciun argument pentru îmbunătăţirea perspectivelor în sectorul construcţiilor, subliniind, totodată, că, în cazul în care nu vor mai fi licitaţe sute de km de autostradă la pachet, firmele româ-neşti de construcţii vor avea mai multe şanse în faţa companiilor străine să câştige proiecte de infrastructură.

Numărul autorizaţiilor de construire - în scădere

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate de autorităţi pentru sectorul rezidenţial urmează un trend descrescător, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că, în perioada ianuarie-iulie 2011, au fost eliberate 22.822 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară din 2010.

Scăderi importante au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-497 autorizaţii), Centru (-426 autorizaţii), Nord-Est (-367 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (-235 autorizaţii). În schimb, au fost realizate creşteri în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (+259 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+130 autorizaţii) şi Sud-Est (+59 autorizaţii).

În luna iulie a acestui an, au fost eliberate 4.490 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în scădere cu 8,3% faţă de iulie 2010. Aces-tea au fost mai puţine şi faţă de iunie 2011.

Adriana Iftime ne-a spus că, deşi scăderile sunt destul de importante, acest trend descrescător este de aşteptat, având în vedere că puterea de cumpărare scade, incertitudinea locurilor de muncă este tot mai preg-nantă, iar băncile solicită din ce în ce mai multe garanţii pentru acordarea de credite: "Această evoluţie se va menţine şi în perioada care urmea-ză, nu avem niciun argument să credem că peste două luni va fi alt-fel".

Reprezentantul PSC a subliniat că toate societăţile din construcţii au înregistrat, anul trecut, afaceri şi profituri mai mici faţă de cele din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb