PSD acuză: Liberalii vor terenurile agricole ale ţăranilor

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 31 martie 2006

Legea satelor, la care lucrează ministrul Flutur, este criticată de social-democraţi. Ei consideră că un astfel de proiect nu va avea nici o finalitate, alta decît să toace bani. Fostul minis-tru al agriculturii, Ilie Sârbu, vede în acţiunile actualului Executiv o conspiraţie prin care oamenii de afaceri apropiaţi actualei puteri vor pune mîna pe terenurile agricole ale ţăranilor, pentru a le specula o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, când va creşte preţul.

"De cînd a devenit Flutur ministru are în cap doar să oblige ţăranii să-şi vîndă pămîntul", afirmă Ilie Sârbu. El aduce în acest sens cîteva argumente: reducerea subvenţiilor, pensia viageră cu care se încurajază vînzările de terenuri agricole, creşterea "aberantă" a impozitelor. "Terenurile agricole vor deveni o piaţă de speculaţie cu cîştiguri uriaşe după integrarea europeană", prevede fostul ministru al agriculturii. El subliniază că un hectar de pămînt costă la noi sub 1.000 de euro, în timp ce preţul în UE se ridică la peste 10.000 de euro.

Referitor la proiectul de lege la care lucrează Guvernul, Ilie Sârbu crede că liberalii dau dovadă de politicianism şi încearcă să ascundă adevăratele probleme ale satului. "Poate că Flutur are în vedere, când vorbeşte despre conservarea arhitecturii satelor, şi despre păstrarea WC-urilor în curte, cum au acum peste 80% din cei care trăiesc la ţară", a afirmat domnia sa.

PSD are în vedere, după cum ne-a declarat Ilie Sârbu, un program de dezvoltare a satelor pe termen lung, în care să fie implicate toate ministerele. Fostul ministru al agriculturii reclamă lipsa de colaborare dintre organismele statului, ale cărei efecte negative s-au făcut simţite până acum. "Este nevoie de o privire de ansamblu, nu de proiecte punctuale, care nu fac altceva decât să toace banii publici sau europeni", a subliniat domnia sa.

"Abia după ce se va elabora o astfel de strategie, care să fie trimisă apoi spre analiză în judeţe, va putea fi promovată o lege a satelor", afirmă fostul ministru Sârbu. În opinia sa, proiectul anunţat de liberali nici măcar nu ar necesita o lege, dat fiind caracterul său restrâns. "Cultura la sate trebuie să fie prioritară pentru orice Guvern, dar ea se îmbină cu dezvoltarea economică", sînt de părere reprezentanţii PSD. Ei cred că fără o populaţie rurală care să iasă din sărăcia în care a ajuns, cu greu se poate vorbi de cultură pentru că oamenii nu mai au nici timpul, nici disponibilitatea de a o recepta.

Acuzat în ultima vreme că agricultura face paşi înapoi, ministrul Gheorghe Flutur a găsit soluţia: o lege a satului românesc. Nu este vorba, însă, de subvenţii, nici de finanţări sau programe europene, ci de prezervarea tradiţiilor, obiceiurilor şi arhitecturii satelor. "Lucrăm la o lege a satului românesc, unde trebuie să ştim cât este conservare, prezervare şi de unde începe modernizarea pentru că trebuie să intrăm în Europa cu un sat tradiţional, dar şi modern", a afirmat ieri ministrul Flutur, citat de Rompres.

Partener la implementarea acestor programe va fi şi ministerul Culturii. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, a subliniat grija Guvernului pentru promovarea culturii la sate. "Există, în prezent, circa 3000 de aşezăminte culturale care pot intra în acest program de reabilitare pentru care se preconizează necesitatea unei finanţări de circa 100 de milioane de euro", a declarat ministrul Iorgulescu. El a adăugat că o altă prioritate a dezvoltării rurale o reprezintă restaurarea şi renovarea lăcaşurilor de cult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb