PSD critică dur bilanţul Alianţei DA la un an de guvernare

NICOLAE MARDARI
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2005

Raportul Alianţei DA la un an de guvernare a fost un miting electoral anti-PSD, au declarat liderii social-democraţi, reuniţi ieri la o conferinţă de presă. Mircea Geoană, preşedintele PSD, Adrian Năstase, preşedintele executiv, Miron Mitrea, secretarul general precum şi senatorul Ion Iliescu şi-au unit vocile pentru a critica "maniera iresponsabilă şi vulgară" - cum au numit-o ei - în care Alianţa DA a făcut bilanţul anului 2005.

Din punctul de vedere al lui Mircea Geoană, în raportul Alianţei nu a fost atinsă nici una dintre problemele reale ale populaţiei, singura preocupare a democraţilor şi liberalilor fiind "demonizarea" opoziţiei.

Dîndu-le apă la moară, vicepreşedintele liberal, Gheorghe Flutur, a afirmat duminică: "atacul la PSD este apa vie a Alianţei". Mai mult, el a spus că Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Miron Mitrea "reprezintă axa răului politic".

Mircea Geoană consideră că atitudinea preşedintelui Traian Băsescu, prezent la întrunirea Alianţei, a fost neconstituţională. Aceasta pentru că a trasat Alianţei sarcina ca PD şi PNL să fuzioneze, ceea ce, în opinia preşedintelui PSD, ar reprezenta un "trafic de influenţă" şi ar demonstra că Băsescu nu este preşedintele tuturor românilor. Acuza de neconstituţionalitate se sprijină pe declaraţii ale preşedintelui Băsescu precum aceasta: "Sînt unul dintre cei care au semnat realizarea Alianţei, care şi-au asumat responsabilitatea politică alături de preşedintele liberal. Proiectul a rămas la jumătate. Ţinta Alianţei era ca, în cele din urmă, să se transforme într-un singur partid prin fuziunea PNL cu PD".

La rîndul său, premierul Tăriceanu a fost catalogat de Mircea Geoană ca avînd o atitudine lipsită de bărbăţie. Argumentele ar fi că nu şi-a asumat eşecurile guvernării şi că, prin comportamentul său de la bilanţul de duminică, s-ar fi "predat definitiv lui Traian Băsescu".

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, a afirmat că la reuniunea Alianţei DA nu s-au prezentat proiecte concrete, ci a fost "o şuşanea festivistă cu ameninţări voalate la adresa opoziţiei". Năstase apreciază că premierul ar fi trebuit să dea explicaţii privind ratarea ţintelor macro-economice, precum scăderea creşterii economice şi ratarea ţintei de inflaţie. De asemenea, preşedintele executiv al PSD a declarat că executivul modifică datele privind investiţiile străine şi deficitul de cont curent pentru a-şi fabrica o imagine publică favorabilă.

Liderii PSD au încheiat prin a declara coaliţiei de guvernămînt "un război politic total", în care opoziţia "va acţiona fără cruţare" şi nu va rata nici o oportunitate pentru răsturnarea guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb