PSD, în pericol să se facă ţăndări

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 17 octombrie 2005

Ion Iliescu: "Partidul traversează o criză de identitate"

Partidul Social Democrat (PSD) s-a transformat într-un balaur uriaş, cu 600.000 de "membre" şi cu trei capete, care par să nu aibă loc unul de celălalt. Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, trăgînd fiecare în altă direcţie, induc senzaţia că PSD nu poate fi guvernat. Situaţia este gravă: la o radiografie amănunţită, apar, mai ales în ultimul timp, şi alte personaje dornice de putere, a căror voce este, însă, pentru moment, echivalentul unui zumzet în interiorul colosului. Atitudinea lui Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Rus oglindeşte, într-un fel, în subteran, ceea ce se întîmplă la vîrful partidului, în lumina reflectoarelor.

Ca şi cum toate acestea nu erau suficiente pentru transformarea partidului într-un cîmp de luptă, fostul preşedinte al ţării şi al formaţiunii, Ion Iliescu, a afirmat, la finele săptămînii trecute, că nu exclude ca, în viitorul apropiat, din Polul Social, pe care îl pregăteşte împreună cu Petre Roman, să se nască şi o mişcare politică. Ion Iliescu este de părere că partidul din care face parte traversează o criză de identitate, apreciind că PSD, deşi este cea mai importantă formaţiune din opoziţie, este perceput mai mult ca un partid al puterii şi mai puţin ca un partid social-democrat. În acest sens, Iliescu a spus că PSD plăteşte "eroarea" identificării, în perioada în care a fost la guvernare, a executivului cu partidul în sine.

"PSD nu a reuşit să-şi consolideze identitatea social-democrată şi nici o reţea de organizaţii civice, încercînd să se adreseze electoratului cu un mesaj direcţionat către o ipotetică clasă de mijloc", a spus senatorul Ion Iliescu.

Domnia sa a apreciat că, în prezent, stînga se află în impas, întrucît această zonă a eşichierului politic este "penalizată de trecutul totalitar al României", existînd foarte multe acuze dinspre reprezentanţii partidelor de dreapta, care afirmă că cei care se află în acest moment în zona de stînga ar fi comunişti.

Antonie Iorgovan propune organizarea unui Congres

Senatorul PSD Antonie Iorgovan ne-a declarat că, în situaţia dată, ar fi indicat ca partidul să organizeze un Congres Naţional Extraordinar la finele anului în curs sau, cel mai tîrziu în primăvara anului viitor, care să stabilească o nouă conducere. Domnia sa intenţionează să-şi depună candidatura la funcţia supremă în partid.

Amintim că PSD i-a retras sprijinul politic senatorului Antonie Iorgovan, în toate structurile în care domnia sa funcţionează.

În schimb, Victor Ponta, liderul Tineretului Social-Democrat, consideră că nu este oportună convocarea unui Congres în această perioadă, prioritară fiind lupta cu preşedintele statului, Traian Băsescu, implicit cu Alianţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb