• Reprezentanţii celor două partide au părăsit lucrările Comisiei de Muncă de la Camera Deputaţilor după ce amendamentul lor, prin care valoarea punctului de pensie era stabilit la 45% din salariul mediu, a fost respins de către deputaţii puterii
Liberalii şi social-democraţii au anunţat, ieri, că nu vor vota proiectul Legii pensiilor.
Reprezentanţii celor două partide sunt nemulţumiţi de faptul că amendamentul care prevede stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu a fost respins în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Muncă de la Camera Deputaţilor.
După aproape patru ore de dezbatare reprezentantul PNL, Cristina Pocora şi cel al PSD, Dorel Covaci, au părăsit sala în semn de protest, iar lucrările comisiei parlamentare au fost suspendate în lipsă de cvorum.
La şedinţa de ieri a participat şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care a declarat că majorarea valorii punctului de pensie la 45% este o măsură "indezirabilă dar imposibil de aplicat la ora actuală".
La scurt timp după declaraţiile ministrului, s-a trecut la votarea amendamentului referitor la acest subiect, care, în cele din urmă, a fost respins cu şapte voturi "împotrivă" şi patru "pentru".
Modalitatea de vot asupra amendamentului a stârnit furia celor doi parlamentari ai opoziţiei, mai ales în condiţiile în care, iniţial, în data de 16 iunie, deputaţii au decis, în plen, să retrimită, tocmai la propunerea PDL, Comisiei de muncă proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, care avea termen de adoptare o săptămână.
Potrivit Agerpres, Cristina Pocora a declarat: "Vreau să subliniez că (n.r. - votul asupra proiectului de lege) ţine şi de mobilizarea arcului guvernamental. (n.r. - Aceştia) ar avea majoritate să treacă prin Comisie dacă s-ar mobiliza, această lege. Ceea ce subliniez este că Partidul Naţional Liberal, alături de Partidul Social Democrat, nu suntem de acord să trecem această lege. Dacă vor s-o treacă, să se mobilizeze, pentru că au avut astăzi absenţi, dar fără votul nostru".
La rândul său, social democratul Dorel Covaci a menţionat că valoarea punctului de pensie propus, de 45%, reprezintă un drept câştigat al pensionarilor şi că noua lege ar putea afecta pe o perioadă mai lungă de timp această categorie de oameni.
Dorel Covaci a explicat: "Am avut răbdarea să stăm până la articolul 102 şi aţi văzut că nu a trecut niciun amendament din partea noastră. Aţi văzut, şi ştim cu toţii, că această lege a pensiilor este mai rea decât actuala lege a pensiilor, dar ei (n.r. -PDL) o vând cu un ambalaj că totul este foarte bun. Nu s-a mai putut răbda la articolul 102, când nu s-a respectat valoarea punctului de pensie la 45%, un drept câştigat de pensionari. Partidul Social Democrat nu este de acord să sacrificăm această generaţie de pensionari, aceşti oameni care se vor pensiona. Ei pot să se mobilizeze să treacă această lege, dar şi prin faptul că au fost înlocuiţi unii membri din comisie care aveau ce să spună şi ştiau ce nu este bine în această lege. Au preferat să aducă buni vorbitori ca să facă declaraţii politice, dar fără să aducă îmbunătăţiri acestei legi".
Deputatul PSD a adăugat că partidul pe care îl reprezintă nu va dori să mai participe la astfel de dezbateri: "Cineva trebuie să se gândească la faptul că această maşină de vot care s-a transformat practic într-o morişcă de vot va trebui odată să se oprească pentru că aici este vorba de o lege care o gândim pe o perioadă mai lungă de timp şi care va afecta cea mai defavorizată categorie de oameni: pensionarii. De aceea, noi nu putem să fim părtaşi la această mascaradă".
Amtintim că pe data de 23 iunie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis prelungirea termenului de depunere a raportului pentru proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice până la 1 septembrie.
Următoarea şedinţă pe tema proiectului de Lege a pensiilor va avea loc după 1 septembrie, la o dată ce va fi anunţată ulterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de c în data de 26.08.2010, 07:14)
cedez creanta certa, lichida si exigibila la sc nicolina sa iasi.0745524004.
2. Tot pensionarii trebuie sa plateasca
(mesaj trimis de Cristi în data de 26.08.2010, 10:28)
Nu tuturor bugetarilor le-au fost reduse salariile, ci doar celor mai amarati, iar in plus se preconizeaza deja ca in anul urmator se vor mari din nou salariile bugetarilor. De platit se pare ca indiferent sub ce forma, trebuie sa plateasca tot cei mai saraci, si anume pensionarii, handicapatii, cei care beneficiaza de venitul minim, somerii...
Bine ca cei cu averi imense pe care nu le pot dovedi (cu exceptia milionului primit mostenire de Adrian Nastase de la matusa pensionara Tamara) nu au parte de nici o reducere.