Doi medici ATI, angajaţi la Spitalul Pantelimon din Capitală, sunt acuzaţi de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) de uciderea cu premeditare a unui pacient prin reducerea drastică a dozei de noradrenalină pe care acesta o primea prin injectomat. În speţă este vorba despre două doctoriţe, despre care, în baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut că,
"având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator".
În actul de urmărire penală înaintat instanţei procurorii susţin că, în 26 martie 2024, ora 16:45, "cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs, ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie".
Magistraţii mai notează că în 4 aprilie 2024, ora 13:17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00".
Referitor la acest pacient, procurorii precizează că, înainte ca medicii să-i scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise.
"Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare şi o asistentă din cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. Potrivit procurorilor, asistenta medicală, la audierea ca martor în zilele de 26 aprilie, 6 iunie şi 19 iunie, cu privire la infracţiunea de omor de care sunt acuzate cele două doctoriţe de la ATI, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei.
• Procurorii au refăcut traseul injectomatului folosit la crima din spital
În urma acestui dosar penal, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a solicitat demisia managerului general al Spitalului Sfântul Pantelimon şi a prezentat modul în care funcţionarii Ministerului au efectuat în aprilie un control la unitatea medicală respectivă după ce apăruseră informaţii că în numai trei sau patru zile au decedat la ATI 17 pacienţi. Echipa de control trimisă de ministrul Sănătăţii nu a sesizat în acte nimic incorect, dar a sugerat conducerii spitalului să sesizeze Parchetul, lucru care s-a şi întâmplat, ceea ce a dus la dosarul penal din acest moment.
Procurorul Alexndru Anghel, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a precizat că descoperirea faptelor era dificilă pentru funcţionarii Ministerului Sănătăţii, deoarece injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate, fiind duse dintr-un salon într-altul, de la un pacient la altul, în funcţie de necesităţi. Procurorii de caz au avut însă acces la la înregistrările salvate de aceste aparate şi au putut ca, în baza unei fotografii care a circulat şi în presă, să identifice un anumit aparat şi un anumit pacient, dovedind astfel implicarea celor două doctoriţe în uciderea acestuia.
Deşi iniţial, potrivit datelor oficiale, 17 pacienţi au decedat la ATI în Spitalul Sfântul Pantelimon în trei zile din aprilie 2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a formulat acuzaţia de ucidere cu premeditare doar la un singur pacient decedat, celelalte cazuri fiind încă în investigare, a mai arătat procurorul Alexandru Anghel.
Pentru pacienţii care ajung la Terapie Intensivă, unul dintre primele chipuri pe care le văd când îşi revin sau când au momente în care deschid ochii este cel al medicului sau asistentului din secţia respectivă. Poate că mulţi dintre pacienţii din secţiile ATI, mai ales cei aflaţi la vârsta senectuţii, se află la graniţa dintre viaţă şi moarte, dar uneori simpla implicare a personalului medical şi aparţinătorilor poate face minuni şi bolnavii să îşi revină. Pentru ei, personalul medical de la ATI şi familia sunt în acele moment îngerii lor salvatori.
Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon arată că sub masca unor îngeri se pot ascunde criminali cu sânge rece. Pentru că numai o astfel de persoană poate lua într-o clipă decizia cu privire la cine trebuie să moară şi cine trebuie să trăiască, fără a manifesta nicio slăbiciune, nicio empatie cu cel aflat în faţa lui pe patul de spital. Dezumanizarea celor două cadre medicale arestate preventiv ieri în dosarul penal privind crimele din secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală este imposibil de înţeles într-un stat de drept, în care dreptul omului la viaţă şi dreptul pacientului la un tratament corect sunt esenţiale.
Faptele petrecute în luna aprilie la secţia ATI a Spitalului Pantelimon, când 17 pacienţi au decedat - până acum doar pentru unul dintre aceştia procurorii au probe care atestă vinovăţia gravă a doi medici -, ar trebui să constituie un semnal de alarmă, dar şi o rememorare a evenimentelor din timpul pandemiei Covid 19. Prin prisma explicaţiei procurorilor că pacientul a fost ucis de personalul medical pentru a face loc în ATI unui alt bolnav cu şanse mai mari de supravieţuire, putem să întrebăm oare ce s-a întâmplat în pandemie, în cadrul aceluiaşi spital sau în cadrul altor spitale nu doar din Capitală, ci şi din ţară?
Colegii de la ATI ai celor două doctoriţe au protestat, ieri, în faţa Spitalului Sfântul Patelimon, şi-au dat demisia din gărzi şi au ameninţat că vor demisiona după ce toţi pacienţii aflaţi în acest moment în secţia ATI vor părăsi unitatea respectivă, susţinând că doresc să plece să lucreze într-un sistem de sănătate în care sunt respectaţi şi nu vânaţi permanent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 09:01)
Dc l-au omorat pt a face loc unuia cu sanse mai mari de supravietuire, e crima, sau e salvare de viata? Sau si una si alta?
Medicii aia nu si-ar fi dat demisia pt niste criminale. Nu cred. Nu iau apararea, pt ca habar n-am, dar cu siguranta asa s-a facut si-n pandemie. Triaj. Si atunci cine-i de vina, cadrele medicale care-s depasite, de numarul de pacienti si incearca sa salveze pe cine are sanse mai mari de supravietuire sau guvernul care nu asigura destule locuri in spitale, destui medici?
Si mai o treaba, dupa bunul obicei in spitale, inca mai merge metoda plicul. Daca triajul nu era facut dupa sansa de supravietuire ci dupa grosimea plicului? Ce n-ai face ca mama, tatal sa mai traiasca macar o zi?
1.1. I-au omorat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 09:28)
I-au omorat din lipsa empatiei fata de om (afectiune incompatibila cu profesia de medic) si din cauza unor sechele de lagar ramase din pandemie cand oamenii decedati erau ingropati in saci, nu ca sa faca loc cuiva in pat... Chiar incercau sa scape de ei, aveau o morga mobila in curte, asta e realitatea, ce sa ne mai ascundem dupa cires...
In 2024, intr-o tara europeana avem lagar nazist in spitale... foarte tare, ce sa zic ???
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 09:37)
Situatia are implicatii morale si legale. Intreruperea tratamentui la persoanele fara sanse de supravietuire aflate la terapie intensiva este mult discutata in toata lumea. In unele tari se poate face cu acordul familiei.
In situatii de urgenta ( pandemii,razboi, catastrofe naturale) se aplica alte reguli.
Din punct de vedere administrativ probabil ca se vor aplica legile penale in acest caz.
Folosirea acestei drame pt rating in mass media sau cu conotatii politice, blamarea profesiei medicale n-ar trebui sa se intample
1.3. Pai nu are legatura cu protocoalele (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 10:50)
Pai nu are legatura cu protocoalele medicale oficiale (ca nu scrie acolo ca poti sa deconectezi omul de la aparate, dupa cum te taie mintea) ci cu practica totalitara din pandemie cand le puneau niste baloane de oxigen pe cap si cui nu-i explodau plamanii in primele zile mai avea o sansa, restul in saci negri si scosi pe hol... Asa a fost.
Ceea ce vedem la Pantelimon e rezultatul unui mod de gandire in care oamenii sunt priviti ca niste vite.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 17:34)
La Pantelimon sunt înregistrări, probe, vorbele tale goale nu interesează pe nimeni.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 17:47)
Antoaneta Elena Voicu, doctorița care a solicitat să se afle adevărul despre morțile suspecte de la spitalul „Sfântul Pantelimon” și care ulterior a fost concediată, a vorbit despre acest caz revoltător.
Antoaneta Elena Voicu este originară din Pitești și era doctorul cu cea mai mare experiență de la secția ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală, unde lucra de aproape 16 ani.
Medicul a povestit, exclusiv pentru ”Adevărul”, ce s-a întâmplat după ce a atras atenția asupra morților suspecte de la spital.
”Când am aflat despre ce se întâmpla la secția de Terapie Intensivă, am sfătuit personalul din secție să spună adevărul şi să nu aibă teamă, să se ducă la Parchet și să spună adevărul legat de ceea ce se întâmpla. Sunt doctor și nu aș fi putut să tac, pentru mine pacientul este cel mai important. Iar adevărul va ieși cu siguranță la iveală”
Numai că după ce au apărut detalii despre decese suspecte ale pacienților de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, au început șicanele, acuz? Antoaneta Elena Voicu.
”Imediat după apariția scandalului, șefa de la ATI și conducerea spitalului au declanșat o campanie de hărțuire și denigrare împotriva mea. Cele două doctorițe, aflate acum în arest au făcut sesizări împotriva mea la Colegiul Medicilor să mi se retragă dreptul de liberă practică. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Iar sesizările au fost făcute pentru simplul fapt că am vrut să se afle adevărul. Și eu am făcut ulterior sesizări la Colegiul Medicilor, încă nu am primit răspuns. Voi merge până în pânzele albe. Voi merge și la CEDO dacă trebuie”, mai spune Antoaneta Elena Voicu.
Doctorița care a reclamat neregulile de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din București este avertizor de integritate de mai mulți ani.
Ea a dezvăluit și motivul pentru care a fost concediată: ”Pentru că aș fi spus unei infirmiere să facă curățenie într-o toaletă. Am contestat decizia de concediere, iar dosarul se află acum pe rolul Tribunalului București. Încă nu a fost stabilit un termen, deocamdată”
1.6. Da (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 18:03)
Daca nu era invidie in spitalul ala, nu se afla nimic si mureau batrani in continuare...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 09:27)
La fel de grav , daca nu mai mult , este ca liota de functionari corupti cu Rafila in cap , care au fost sa verifice informatiile venite despre ororile din spital , nu au constat nimic , totul dupa ei erau niste oameni rai care vor sa compromita munca medicilor . toate guvernele sint complice cu exceptia useristilor lui Ciolos care au aparat pe fața potlogariile din spitale, sa-si implineasca visul lor de a fi privatizate .mai stie cineva de mortii din pandemie carora li s-a bagat pe gat oxigen , mai mult decat trebuia , pina le-au crapat plamanii ? asa o sa vedem si acum , o musamalizare .Rafila a gasit si explicatia , doctorii lucreaza sub presiune , si de asta dau tratamente gresite (?!) si iaca, na , mai mor unii ! mai , oameni buni , omul asta este ministrul sanatatii ?
2.1. Da, de acolo se trage (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 10:51)
Da, de acolo se trage - de la protocoalele de omorat oamenii in spital, din pandemie... s-a practicat acelasi lucru si la Pantelimon dar cu alte mijloace. Una in seringa, alta in fisa de observatie.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 17:32)
Medicii au datoria să asigure îngrijiri atât timp cât este nevoie. Nu decide un medic când e timpul să moară cineva.
N-are nicio legătură cu pandemia. Dar tot atunci ți s-a spus că, preventiv, satrapii din spitale sunt mai bine de evitat prin prevențe. Atunci lătrai împotriva prevenției.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 09:30)
Psd +pnl pun pe butuci sistemul sanitar din Romania.
Votati pnl+psd+udmr+aur!
Iar pentru tinerii medici, plecati din tara fiindca nu avem guvernanti competenti!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 13:12)
nu a mai ramas nici un butuc sa puna sistemul sanitar , au luat si butucii usr-ul lui voiculescu si moldovan
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 10:01)
Vanatoare de vrajitoare peste tot in tara pentru a-si face ei capital electoral!Sa suplimenteze locurile la ATI,sa investeasca in sanatate,educatie,etc.nu doar sa acuze si sa ceara imposibilul!Acum se pricepe toata lumea la medicina,sa se duca politicienii sa lucreze in spitale si in domeniile pe care le vaneaza!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 10:41)
Si sa dea exemplu personal despre cum ar trebui sa fie bugetarii subalterni.
Am lucrat cu oameni multi ani. Te copiaza pana la detaliu. Vrei sa ai o echipa calumea, trebuie sa dai exemplu personal.
Cam ca si cu copiii. Degeaba ii spui, el copiaza ce vede.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 10:51)
Tot e bine asa,ar fi extrem de grav daca am face toti ceea ce fac politicienii!Nu muncesc,fura si isi trimit aghiotantii in controale,ii mai si ameninta sa nu vina cu mana goala,sa gaseasca nod in papura,orice!Acum,Ciolacu vrea sa candideze la prezidentiale,nu este agreat de catre popor si se baga in seama cum poate.Eu asa cred.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 11:51)
Precum stapanul, asa si sluga!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 12:56)
Suntem copii mici, nu stim cum merge treaba in tara asta? Luati la intamplare orice domeniu si mai uitati-va o data. Ce e in realitate e diferit de ce e pe hartie.
5.1. Semnale de crima in spitale (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 13:16)
Semnale de crima in spitale au mai fost, nu e prima data.. Uneori se suspecteaza un malpraxis, alteori e nesimtire, neglijenta si rea-vointa in forma pura.
Dar exista si cauze obiective - prea putin personal, prea multi pacienti, prea putine paturi... la un moment dat o iau si medicii astia razna iar atunci e nasol pentru cei aflati in spitale.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 13:40)
mai sunt si criminali adica criminali in serie, au mai fost cazuri in alte tari de asistente care omorau pacienti. nu spun ca e aici cazul dar la pacientul de 54 de ani care "s-a simtit mai bine" e greu de crezut ca l-au omorat ca nu erau destule paturi. 17 oameni morti la terapie intensiva in 3 zile.. e dubios.
5.3. Pai asta nu intelegi tu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 13:58)
Pai asta nu intelegi tu si nu inteleg nici altii.. ca nu i-au omorat pe motive de paturi ci pe motiv ca alegeau dintre ei, dupa cum ii taia capul.. Iar pacientii avand comorbiditati si alte suferinte, daca erau impinsi iainte pe scara e clar ce se intampla cu ei.
Stii cum e in spitale - un pacient e mai artzagos, crede ca i se cuvine, altu geme mai mult, altu vrea sa-si vada apartinatorii... Astia erau primii pe lista.
Ca in lagar, deci nu e nicio diferenta, numai ca sunt alte mijloacele si hartiile de intocmit.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2024, 16:21)
Nu se gandeste nimeni ca... cincinalul in 4 ani... vine ordin de sus sa se faca economie de materiale, sa fie solutionate cazurile - "Ce-i asta tovarasi? E pe moarte sau nu e? Stiti cat costa tratamentul?". Sefu e instruit pe linie de partid de sefu care e instruit pe linie de partid de sefu-sefu care... Nu vrei sa te aliniezi? Mai sunt si altii care vor sa fie sef de sectie, asistenta sefa, etc. Si la cine se rupe instructajul? La asistente, doar ele nu le poate da ordin femeilor de serviciu sa faca un tratament sau altul. Cine a scos la iveala cazul? Corpul de control al ministrului, nu?
Nota: aceasta varianta este pur ipotetica si nu are legatura cu realitatea sau cu persoane reale (cel putin nu din Romania).
7. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 09.08.2024, 21:53)
Un subiect ce nu este foarte bine legiferat dar care poate produce panica in rindul populatiei .Tratamentul oferit unui bolnav este automat oprit sau minimizat daca el nu produce efectele scontate mai ales la ATI unde cazurile sunt extrem de grave .Daca premeditarea este dovedita prin inscrisuri sau convorbiri si inregistrari atunc vina este evidenta .Daca nici macar ultima solutie medicala nu si-a dovedit eficienta atunci ideea de premeditare nu exista .Medicul in cauza nu mai avea solutii . Suferintele acestor oameni aflati in pragul mortii sunt uriase si greu de inteles de catre cetateanul sanatos .Problemele sistemului de sanatate sunt insa imense .Pacat ca nimeni nu face vrei statistica din care poate reiesi comparativ numarul de operatii chirurgicale usoare efectuate inainte de Pandemie si numarul celor efectuate in timpul pandemiei .Posibil sa va cuprinda mirarea .