PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI:  "Cu o excepţie, Cabinetul Cioloş a adoptat doar ordonanţe de urgenţă de prorogare"

Andrei Stan
Politică / 31 decembrie 2015

Cabinetul Cioloş a adoptat, de la instalarea în funcţie, nouă ordonanţe de urgenţă, din care opt sunt de prorogare a unor termene, numărul mare de prelungiri şi prorogări fiind un semnal îngrijorător, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

''Avem nu mai puţin de şase OUG, deja (adoptate în şedinţa de miercuri, n.r.). Este o cifră foarte mare, într-adevăr. În afară de o OUG (de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, n.r.), celelalte sunt prelungiri sau prorogări de termene'', a declarat Suciu, potrivit unor surse din presă.

Acesta a precizat că, de la instalarea Cabinetului Cioloş, o singură ordonanţă de urgenţă din totalul de nouă adoptate de Guvern nu vizează prelungirea sau prorogarea unor termene, ceea ce arată că ''există bucăţi de legislaţie nefinalizate sau neurmărite în executarea lor''.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că numărul mare de astfel de ordonanţe nu este un semnal încurajator, adăugând că Guvernul Cioloş ''nu are nicio satisfacţie'' în a le emite pentru a remedia "lucruri care nu au fost făcute la timpul lor, cu disciplina şi rigoarea necesară implementării unor bucăţi de legislaţie".

Suciu a mai spus că Guvernul va monitoriza atent aceste prorogări, afirmând că "este o totală inadecvare de activitate aici, atât din partea celor care monitorizează activitatea, cât şi a celor care ar trebui să o implementeze''.

În cazul OUG pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, Dan Suciu a explicat că din cauza unui proces pe rol, Guvernul nu poate institui un nou mecanism de a stabili aceste licenţe şi de a reglementa transportul la care se face referire.

A doua OUG emisă de Guvern în ultima şedinţă a anului 2016 prevede modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

"Este vorba despre prorogarea unor termene şi prelungirea perioadei în care se vor reînnoi avizele de trecere de încadrare din condiţiile speciale, în condiţii de muncă normale. Procesul a început, durează mult mai mult decât s-au aştepat iniţiatorii legii, în 2010. 3 ani este noul termen pentru transferul de tipologie de activitate din condiţii speciale în norme normale. Este vorba despre 30.000 de lucrători care vor trece prin acest proces pe care îl organizează angajatorii acestora'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

A treia ordonanţă adoptată miercuri priveşte prorogarea unor termene prevăzute în Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare.

A patra ordonanţă priveşte prorogarea termenului prevăzut la art. III din Legea 91/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Ordonanţa priveşte obligativitatea de separare a activităţii de distribuţie de medicamente en-gross şi en-detail şi impune o prorogare de trei luni, deoarece Direcţia care emitea avizele necesare a rămas fără personal în urma unei anchete DNA.

''Aceeaşi persoană juridică nu poate face aceste activităţi concomitent. Prorogarea este pentru trei luni din motiv organizatoric. Direcţia care se ocupă cu aceste avize a fost practic desfiinţată pentru că, cu 2 zile înainte de învestirea Guvernului Cioloş, şeful Direcţiei a fost arestat de DNA, iar din ceilalţi 10 membrii ai Direcţiei, 8 sunt în anchetă. Trebuie reconfigurată întreaga direcţie, angajările vor fi făcute prin concurs în 20 ianuarie'', a explicat Dan Suciu.

Cea de a cincea OUG emisă de Guvern miercuri prevede prorogarea termenului prevăzut la alin. (4) al art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificările şi completările ulterioare, cu trei luni.

Singura ordonanţă de urgenţă aflată pe agenda de miercuri a Guvernului care nu intră sub incidenţa unor prorogări vizează aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale şi de modificare şi completare a unor acte normativ. Este vorba despre constituirea unui organism intermediar la nivelul Ministerului Transporturilor, prin preluarea unor funcţiuni de la Ministerul Fondurilor Europene. Ordonanţa se justifică pentru accelerarea procesului de absorbţie şi de implementare a fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb