Puşca şi Cureaua Lată... Democraţia ne-o cam gată!

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 24 martie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Cînd Brucan spunea, în 1990, că românii vor avea nevoie de vreo două decenii să deprindă secretele maşinăriei de guvernare numită Democraţie, unii s-au arătat indignaţi de afrontul adus "minunatului popor" care, ştie orişicine, încă de la Traian şi Decebal îmbrăţişase cauza sfîntă a democraţiei; alţii au zîmbit superior, adică "ce ne abureşte pe noi kgb-istul ăsta; dacă în Rusia perestroika i-a venit de hac comunismului într-un cincinal, la noi, după ditai Revoluţia, televizată şi aplaudată de toată Europa pentru spectaculoasele şi atît de telegenicele sale episoade de masacrare a populaţiei şi capturare a "teroriştilor", după ce Cortina de fier din Europa fusese aruncată la fiare vechi, democraţia o să ţîşnească din pămînt, ca petrolul din puţul de forajul, înainte de captare; alţii, mai circumspecţi, au obiectat doar că "dracul nu-i chiar atît de negru" şi, sigur, nu dintr-o dată, dar după vreo cîţiva ani, hai un deceniu, democraţia şi România vor fi surori siameze. La urma urmei, de ce nu? Constituţia post-decembristă moşită cu seriosul suport de expertiză al cîtorva dintre cele mai bune minţi europene, în materie de drept, avea cam 90% din ADN-ul oricărui sistem democratic viabil; alegeri libere (curat libere, Coane Fănică!) puteau fi organizate oricînd; Parlamentul, vînă din voinţa cea dreaptă, iubitoare de pace şi progres a poporului o să dea ţării legiile de care are nevoie, că de-aia-i parlament; Guvernul o să guverneze, ca orice guvern cu scaun la cap; iar Justiţia, aşa oarbă-chioară cum e, o să se deprindă şi ea cu "noile condiţii" şi, mai devreme sau mai tîrziu, o s-o podidească şi pe dumneaei democraţia pe nas! Pe scurt, vorba Împuşcatului, "avem tot ce ne trebuie tovarăşi, avem un popor minunat... " de ce n-am avea şi democraţie?

Acum, după două decenii şi jumătate, iaca, putem spune de ce nu avem şi nici nu putem să avem! În orice caz, nu prea curînd; sigur, nu în generaţia aceasta.

În primul rînd, povestea cu Constituţia şi ADN-ul democraţiei s-a dovedit a funcţiona exact ca şi în relaţia cimpanzeu-om. Tot 90% gene comune! Diferenţa de 10% însă este cea care ţine încă primatele prin copaci, în timp ce pe Homo Sapiens l-a dus în era realităţii virtuale, a controlului şi manipulării codului genetic al speciei, a dezvoltării computerelor cuantice! Constituţia actuală a României ne asigură cel mult asemănarea semnificativă cu Democraţia, dar una care nu a coborît încă din copac. Şi nici nu poate coborî, în condiţiile în care Legislativ, Executiv şi Putere Judiciară sunt nişte centre de putere cvasi independente, prea slab corelate politic şi funcţional şi complet incapabile să se controleze reciproc, adică, fiecare să stăvilească derapajele oricăreia dintre celelalte două. În plus, toate sunt imune la orice formă de control din partea cetăţenilor. Lipsesc atît instrumentele organizaţionale, cît şi cultura instituţională. Adăugaţi la aceasta faptul că instituţia Preşedintelui, funcţie de înclinaţiile de personalitate şi de interesele celui care o ocupă, se poate transforma, şi a fost transformată! într-un instrument al bunului plac, al intervenţiei masive în procese politice şi relaţii instituţionale, al acoperirii abuzurilor de tot felul organizate şi desfăşurate sub faldurile sale, ori ale executivului. După cum, mai trebuie să adăugaţi faptul că, scoase de sub controlul şi răspunderea firească a Executivului şi puse de ochii lumii sub un fictiv control al Parlamentului, serviciile de informaţii au devenit un fel de stat în stat, cea de a patra şi cea mai importantă putere în stat, necontrolată de nimeni, liberă să facă şi să desfacă afaceri la cel mai înalt nivel, de greutatea miliardelor, să facă şi să desfacă iţele alegerilor în general şi ale alegerilor prezidenţiale în special, să dicteze în materie de relaţii internaţionale, de politici economice şi instituţionale, să devină un fel de "demon" al lui Maxwell, de data aceasta nu imaginar, ci cît se poate de real, care dirijează cursul "moleculelor" din spaţiul politic al României, după cum crede de cuviinţă, după cum îşi închipuie că o cer interesele înalte ale naţiunii, ori după cum este la rîndul său influenţat de alţi "demoni" ceva mai puternici, din afara sistemului! Evident, cu acest tip de "organizare" a spaţiului politic, oricum am boteza în paginile şi paragrafele Constituţiei sistemul de anti-guvernare pe care îl avem, el nu este şi nici nu poate fi Democraţie.

Cea de a doua componentă a ecuaţiei numită Democraţie, în fapt, cea mai importantă, este realizată de Oameni; cetăţenii alegători şi aleşii lor, deopotrivă.

Democraţia nu se naşte din paginile Constituţiei, precum Atena din capul lui Zeus, gata îmbrăcată în armură, oricît de bine ar fi făcut textul respectiv şi oricît de raţional-funcţionale prevederile articolelor sale. Democraţia se naşte, creşte şi se dezvoltă, ori moare, ca urmare a acţiunii directe a cetăţenilor, a grupurilor şi a comunităţilor sociale care interacţionează în plan politic. Ca să existe în realitate, democraţia trebuie mai întîi să capete consistenţă şi repere, să fie preţuită ca valoare directoare a vieţii individuale şi sociale în minţile şi în sufletele unei solide majorităţi a societăţi. Iar, după ce a fost adusă la viaţă trebuie, cu atenţie, tenacitate, metodă şi dragoste, îngrijită zi de zi, ajutată să crească şi să se maturizeze; ca o floare! Ca floarea de pe planeta B612 a Micului Prinţ, dacă doreşte cineva un reper arhetipal.

Acum, luaţi aminte la construcţia interioară, intelectuală şi sufletească, a celor care umplu cu bombasticele şi coloratele lor goluri cele 600 şi mai bine de scaune ale Parlamentului, cele cîteva mii de scaune ale Guvernului şi ale principalelor instituţii guvernamentale, miile de scaune din palatele Justiţiei. Unde să se cuibărească, biata de ea, Democraţia? Cum să îndrăznească să mai vină pe lume, cînd reprezentanţii poporului nu se sfiesc să ne spună în faţă că pentru ei nu însemnăm nimic, că, cel puţin unii dintre ei, sunt gata să ne certe cu puşca pentru nesăbuinţa manifestaţiilor din stradă şi, mai ales, pentru că încă nu ne-am stins din suflete candela credinţei în Libertate?!!!

În lumea pe care o visează ei, pe care o preţuiesc şi pe care o fătară pe plaiurile mioritice, nu Democraţia, ci puşca şi cureaua lată....după modelul şi asemănarea "Împuşcatului".

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Aşadar,a şaptea planetă a fost Terra!Terra nu e o planetă oarecare,este o planetă însemnată!Aici,începe să caute oameni,dar a nimerit în deşert,în Africa.Vorbeşte cu un şarpe,apoi cu o floare,însă nu întâlneşte nici un om.După un timp întâlneşte o vulpe.Cu aceasta poartă un dialog lung şi devin prieteni.De la ea învaţă multe lucruri,şi faptul că oamenii se pot simţi singuri,chiar dacă sunt înconjuraţi de o mulţime de oameni.Înţelege că are o responsabilitate faţă de floarea firavă,pe care a...

    1. Esența poveștii este conținută în replicile spuse de vulpe către Micul Prinț: „Se vede clar numai cu inima. Ce este esențial este invizibil ochilor”.[9] Alte mesaje tematice cheie sunt articulate de vulpe, de exemplu: „Devii responsabil, pentru totdeauna, pentru ce ai îmblânzit.” și „Numai timpul petrecut cu floarea ta face ca ea să fie atât de prețioasă.” Mesajele vulpii sunt fără îndoială cele mai faimoase citate ale...

      Undeva în pacea de pe Asteroid B612, trăieşte micul prinţ, trandafirul său iubit şi prietenul fidel, vulpea. Însă într-o zi, trandafirul începe să fie gelos pe vulpe, deoarece petrece prea mult timp cu iubitul său prinţ. În speranţa că poate profita de emoţiile trandafirului, şarpele viclean îşi propune să-l farmece.

      ... marile monopoluri corup statul, statul corupe populatia, populatia se corupe singura - prin consum ... si apoi mai toata lumea se plange de coruptie si abuz, de parca ele ar fi intotdeauna ale altora ... atata timp cam majoritatea oamenilor vor trai doar pentru doar pentru a-si statisface poftele si nevoile, se vor gasi intotdeauna "binevoitori" pentru a le oferi posibilitatea satisfacerii ... si iata parghia de conditionare prin care coruptia si abuzul isi fac loc in viata fiecaruia ......

      Omul e corupt de când a mâncat fructul poemului încălcând porunca divina!

      Corupția e in sânge.

      Corupție nu inseamna a fura statul! 

      Se joaca la Teatrul de Comedie piesa...mergeti sa o vedeti..merita!

      După părerea mea, povestea ,,Micul Prinţ”, scrisă de Antoine de Saint-Exupery, este povestea din care s-a desprins ,,Alchimistul” scrisă de Paulo Coelho.

      Alchimistul” ne prezintă calea prescrisă fiecaruia în viaţă şi alegerea de a ne-o trasa într-un fel sau altul. Mesajul nu este nou, ci este acela că, lucrurile cele mai simple sunt adesea încărcate de sensurile cele mai adânci.

      Toţi oamenii în adolescenţă ştiu care este legenda lor personală. Este momentul în care... 

      Omul a mancat fructul meu oprit!

      1. Planul fizic, de acţiune - prin Berbec omul se naşte, prin Taur se adaptează la mediu, prin Gemeni gândeşte, iar prin Rac simte;

      2. Planul voinţei - începe cu zodia Leului unde se renunţă la latura exterioară (fizică) pentru a se căuta cea interioară. Aici omul îşi controlează voinţa, iar prin Fecioară analizează şi caută amănuntele, prin Balanţă selectează ceea ce este mai bun şi mai frumos, prin Scorpion distruge toate dorinţele inferioare care ne menţin în planul material, pentru a... 

      Zodiile şi evoluţia

      Omul ajuns la capătul drumului conştientizează că cel mai important lucru este să “acumuleze bunuri şi valori în ceruri” şi nu pe pământ, ceea ce de fapt este confirmat de toate religiile şi filosofiile autentice existente. Bineînţeles asta nu înseamnă că fiind născuţi într-o anumită zodie parcurgem etapa prezentată anterior, de exemplu fiind născuţi în zodia Vărsătorului nu înseamnă că suntem deja fiinţe detaşate, deci nu este cazul să afişăm un aer de... 

    "Democratia", si anume democratia reprezentativa, si-a aratat limitele peste tot in lume, mai ales in zilele noastre.

    Se pare ca suntem contemporani cu cea mai proasta si corupta clasa politica din ultimele decenii. 

    Dar sa nu uitam ca democratia reprezentativa l-a dat si pe Hitler.

    Deci sistemul e de vina ci nu felul in care este gestionat. 

    1. Ce e Democrația?

      Democraț ;ia reprezentativă, democrația ceausistă, democrația stalinistă, democrația leninistao-bolsevico-comunistă etc manifestarea omului e democratie! 

      Poate ca democratia are multe resurse neexplorate inca!

      E nevoie si de alte valori esentiale, precum democratia, pentru a fi la dapost de tirania puterii si de puterea absoluta care corupe in mod absolut! 

      Daca nu legi democratia de educatie (fie si prin vot cenzitar conditionat de educatie, nu de avere), ea nu va fi decat un instrument in mana unor smecheri ce vor folosi "naivii" pt a controla statul.

      Scorpionul este în stare de a renunţa la tot ce este frumos pentru a distruge complacerea, pentru a crea ceva şi mai frumos.

      Săgetătorul creează un nou mod de viaţă, o nouă filosofie ce izvorăşte din dorinţele profunde ale Scorpionului, pentru a aduce lumii ceva mai bun,  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb