Putin: "Rusia şi-a extins industria de apărare, care a creat peste 500.000 de noi locuri de muncă"

F.D.
Internaţional / 2 februarie

Putin: "Rusia şi-a extins industria de apărare, care a creat peste 500.000 de noi locuri de muncă"

Peste jumătate de milion de ruşi s-au angajat în industria de apărare începând din anul 2022, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, o cifră ce ilustrează intensitatea efortului de război pentru a susţine asaltul asupra Ucrainei, relatează EFE.

"În ultimul an şi jumătate, 520.000 de noi locuri de muncă au fost create în industria de apărare", a precizat Putin în timpul unui forum de susţinere a ofensivei împotriva Ucrainei, denumit "Totul pentru Victorie" şi desfăşurat la Tula, un oraş situat la circa 200 de kilometri de Moscova şi totodată un important centru al industriei militare ruse.

După lansarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, Rusia şi-a reorientat economia către industria de apărare, care şi-a sporit substanţial producţia, în pofida sancţiunilor occidentale care urmăresc în primul rând să diminueze capacitatea Rusiei de a fabrica arme şi muniţii.

Rusia a reuşit totuşi să ocolească unele dintre aceste sancţiuni, de pildă prin cumpărarea de componente de micro-electronică mai ales din Asia.

În bugetul pentru anul 2024, guvernul rus a crescut cheltuielile pentru sectorul apărării cu 70%. Pe de altă parte, concentrarea economiei ruse pe acest sector - unde salariile sunt mai mari -, plus mobilizarea a sute de mii de bărbaţi în armată şi fuga altora din ţară de teama mobilizării au ca efect o criză de forţă de muncă în alte sectoare economice.

Potrivit lui Putin, Rusia dispune de circa "6.000 de companii aparţinând complexului industrial al apărării, cu 3,5 milioane de angajaţi", la care se adaugă alte aproximativ 10.000 de companii subcontractoare.

În timp ce linia frontului în Ucraina este în general îngheţată, unii comentatori sunt de acord că, pentru continuarea acestui conflict de înaltă intensitate ce consumă mari cantităţi de muniţii, capacitatea de producţie este esenţială, atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina şi aliaţii acesteia.

În intervenţia sa de vineri, Putin le-a cerut companiilor din complexul militar-industrial "să reacţioneze rapid şi adecvat" în faţa evoluţiilor tehnologice de pe front. "Cel care face asta cât mai repede este acela care va câştiga", a remarcat liderul de la Kremlin. Una din evoluţiile notabile în războiul din Ucraina este folosirea intensivă a dronelor de recunoaştere şi de atac.

Putin a descris totuşi drept "foarte satisfăcător" nivelul producţiei militare al complexului militar-industrial rus şi a susţinut că Rusia produce astăzi arme "mai eficiente" decât adversarii săi. "Industria noastră de apărare demonstrează un ritm foarte bun şi calitate a producţiei" şi va primi din partea armatei ruse noi comenzi, "pentru că trebuie să ne refacem rezervele", a continuat el.

Preşedintele rus a admis însă că, "dacă se compară armele moderne ale NATO cu armele (ruseşti) de la sfârşitul epocii sovietice, (cele din urmă) sunt inferioare în anumite aspecte, dar nu întotdeauna".

Deşi oficialii de la Moscova afirmă că industria de apărare rusă poate face faţă singură nevoilor în campania militară din Ucraina, potrivit statelor occidentale armata rusă a primit peste un milion de obuze din Coreea de Nord.

De partea sa, Ucraina insistă pe lângă statele occidentale să "sufoce" prin noi sancţiuni producţia militară rusă, susţinând că "95% din componentele străine esenţiale" folosite în fabricarea armelor ruseşti sunt produse de companii occidentale.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. A creat 500000 de locuri de munca "la doi metri sub pamant":-)

    Așa funcționa Germania după primul război mondial.

    Norocul nostru că Rusia luptă împotrva nazismului, cot la cot cu Coreea de Nord. 

    aia nu-i "economie". cheltui bani de la buget sa faci bombe care explodeaza a doua zi si omoara oameni.

    pe langa 500.000 de locuri de munca a mai creat si 300.000 de locuri de veci sau oameni schiloditi fizic sau psihic de razboi.

    da, vad "avantajul" economic al ruziei.  

    1. A copiat sistemul american

      Străjerul patriei sovietice, mori de dorul României comuniste, când erai responsabil pe unitate pe magazia de cartofi. Eh, ce vremuri.

    A creat 500 000 locuri de munca in industria funerara.

    Sapatori de gropi, fauritori de cosciuge, impletitori de coroane! 

    Culmea ironiei, si karma e ca putler voia sa-i lase pe ucrainieni, fara apa, fara caldura, fara curent, si acum exact asta se intampla in ruskia!

    Rata Somajului este pe trend descendent la minime istorice... sta la minime istorice de 2 ani...ceea ce inseamna contrar ca se aduna intern tineri someri... care vor impacta in fata somajul total...

    Somajul in rusia urmeaza sa creasca incepand cu acest an cel tarziu cu 2025! 

    s c c r e t 

    1. Putin poate forta datele cu pariu de coborare somaj la 2% dar nu pentru mult timp... cu supliment de polulatie angajati in "armata"... poate sa tina somajul jos artificial daca ii tot moare pe front tineri ce nu s-ar mai putea declara someri sau fara locuri de munca.

      Daca avem "lucri de munca" in crestere in front militar si simultan disparitie dintre ei... in timp ce intra altii la locurile "vesnic" disponibile de munca... si mao altii dupa ei... poti sa o lalai cu somaj declarat pe minime.... in realitate economia rusa sa nu simta crestere... caci aceleasi capacitati de productie vor livra constant cele necesare acelorasi oameni ce mor echilibrat pe front...asta e o economie ce poate duce la consumare de resurse si ani pierduti...daca se pierde in timp din teritoriile "castigate".... daca nu se pierde... atunci sacrificul de oameni este mic in raport cu activul total "cucreit"...  

      PS: tot sunt de parere ca somajul in rusia va creste... iar conducatorii vor da vina pe america si europa... pentru ciclul lor de somer tineri neadaptati inca la noile cerinte interne internationale de piata. 

      s c c r e t 

    in decembrie 2023 au trecut si bondurile lor de inversare... deci se pregatesc si ei in fata de aterizare...

    Cum zice unul: "controlata"...:D 

    Media Lunara Dec 2023: 10Y 12,3 - 2Y 15,1 = - 2,8... Ohhooo... s-au dus adanc... o sa ii doara... 

    Imi aduc aminte de Ro in vremurile trecute cu - 3 parca.... vai si ce a durut... da adurut ....  

    s c c r e t 

    1. Singurul lucru "bun" e ca nu au deficit... dar au ce sa exporte la munca afara din tara: soc migratie rusi pe la munca in alte state in fata.

      s c c r e t 

      SE inverseaza si la noi curand , a ajuns 10y y 6,32

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb