PWC: 96% dintre respondenţi îşi vor schimba strategia de securitate cibernetică ca urmare a COVID-19

J.P.
Miscellanea / 21 octombrie 2020

96% dintre respondenţi îşi vor schimba strategia de securitate cibernetică ca urmare a COVID-19

96% dintre respondenţi spun că îşi vor schimba strategia de securitate cibernetică datorită COVID-19, jumătate arătând că vor lua în considerare riscurile cibernetice în fiecare decizie de afaceri, faţă de doar 25% anul trecut, potrivit studiului global PwC "Digital Trust Insights 2021", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

Mircea Bozga, Partener PwC România: "COVID-19 a perturbat modul de funcţionare a companiilor şi am asistat la o dependenţă tot mai mare de tehnologie, ceea ce însemnat şi o creştere a riscurilor cibernetice. Atacurile care au exploatat teama de coronavirus s-au răspândit mai repede decât pandemia şi au devenit din ce în ce mai sofisticate. Astfel că, alături de educaţia utilizatorilor şi conştientizarea continuă a ameninţărilor din mediul online, investiţiile în tehnologii, procese şi în oameni sunt esenţiale în lupta cu atacatorii. Nu în ultimul rand, luna octombrie este luna securităţii cibernetice în Uniunea Europeană - un prilej foarte bun sa ne amintim că încrederea pe care o căutăm în mediul online depinde în primul rând de noi, ca şi societate".

Peste 40% dintre executivii intervievaţi au arătat că în primele trei luni ale pandemiei, companiile lor au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare, avansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani.

Într-un top al ambiţiilor digitale, 35% dintre respondenţi afirmă că accelerează automatizarea pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabilităţi, iar 29% au menţionat rapiditatea şi eficienţa proceselor.

Pentru 2021, în fruntea listei ameninţărilor "foarte probabile" se află Internet of Things (IoT) şi furnizorii de servicii cloud, menţionate de o treime dintre respondenţi. În acelaşi timp, atacurile cibernetice asupra serviciilor cloud conduc în topul ameninţărilor care vor avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor (24%), mai arată sursa citată.

Stiul arată că cea mai mare provocare pentru sectorul de securitate cibernetică este lipsa personalului calificat, peste 3,5 milioane de locuri de muncă fiind disponibile în 2021 la nivel mondial.

Robert Stoicescu, liderul echipei de Cybersecurity din cadrul PwC România: "Având în vedere impactul fără precedent al COVID-19, multe organizaţii au trebuit să-şi regândească strategiile de securitate cibernetică. Rolul unui Chief Information Security Officer (CISO) şi al unei echipe specializate dedicate nu au fost niciodată mai critice, atât pentru depăşirea riscurilor generate de această criză sanitară, cât şi pentru dezvoltarea ulterioară a organizaţiei. Până acum cel mai la îndemână pentru companii era formarea angajaţilor din interior, care gestionau doar part time riscurile cibernetice, dar preconizăm că vor apărea tot mai multe posturi de specialişti full-time".

De altfel, 51% dintre directorii participanţi la sondaj au declarat că intenţionează să angajeze personal pentru securitate cibernetică în anul următor, peste 22% spunând că vor creşte personalul cu 5% sau mai mult. Topul poziţiilor pe care companiile vor să angajeze anul viitor sunt pentru: dezvoltarea de soluţii cloud (43%), informaţii de securitate (40%) şi analiza datelor (37%), dezvoltare software şi asigurarea calităţii (31%) şi programare (31%).

În ceea ce priveşte cheltuielile în acest domeniu, deşi 55% dintre respondenţi afirmă că bugetul lor va creşte, mai degrabă decât va scădea în 2021, un procent asemănător spun nu au încredere că sumele sunt alocate celor mai semnificative riscuri pentru organizaţie. Astfel, 44% au arătat că vor să schimbe procesul de bugetare, iar 37% sunt de acord că o cuantificare a riscurilor cibernetice poate îmbunătăţi semnificativ modul în care gestionează cheltuielile împotriva riscurilor. Cu toate acestea, mai mult de o treime sunt de acord că organizaţiile lor îşi pot consolida poziţia cibernetică odată cu reducerea costurilor datorită automatizării şi raţionalizării tehnologiei.

Principalele rezultate dorite în următorii 2 ani în urma schimbării strategiilor de securitate cibernetică sunt: prevenirea sporită a atacurilor care pot avea succes, timp de răspuns mai rapid la întreruperi, încrederea îmbunătăţită a liderilor în capacitatea de a gestiona ameninţările şi experienţa îmbunătăţită a clienţilor.

Global Digital Trust Insights 2021 este un sondaj realizat în rândul a 3.249 de directori executivi şi de tehnologie din întreaga lume: Europa de Vest (34%), America de Nord (29%), Asia Pacific (18%), America Latină (8%), Europa de Est (4%), Orientul Mijlociu (3%) şi Africa (3%). Jumătate dintre aceştia sunt directori în companii mari, cu venituri de peste 1 miliard de dolari, iar 15% în organizaţii cu venituri de 10 miliarde dolari sau mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb